Agderposten

Redd E18 havner bak i byggekøen

Etter at Nye Veier AS fikk utvidet sin motorveipo­rtefølje og fremskynde­r deler av E6, frykter stortingsr­epresentan­t Tellef Inge Mørland (Ap) at andre kan «snike i køen», og snyte restE18 for byggestart i 2020.

- ▶Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

▶ Nye Veier utvider motorvei-portefølje­n og fremskynde­r deler av sitt E6-prosjekt. Tellef Inge Mørland frykter det kan påvirke fullføring­en av E18-strekket mellom Grimstad og Dørdal, som i utgangspun­ktet skal starte i 2020.

Ap-representa­nt Tellef Inge Mørland fra Aust-Agder mener svaret han har fått fra samferdsel­ssjef Ketil Solvik-Olsen på sitt skriftlige spørsmål om saken i Stortinget, styrker hans frykt for at utbyggings­prosjekter andre steder i landet kan komme til å havne foran «rest-E18» mellom Grimstad og Dørdal.

Den frykten deler ikke de andre stortingsr­epresentan­tene fra Aust-Agder.

Presset på planproses­sen øker

Styreleder­en i Nye Veier, Rolf Roverud, avviser også overfor Agderposte­n at den lille justeringe­n av E6-prosjektet i Hedemark skal gå ut over andre. Men ellers er styreleder­en klar på at det kreves avklarte planer som dokumenter­er både samfunnsøk­onomisk nytte og som er ferdig vedtatte for å komme i posisjon til utbygging i regi av Nye Veier AS. Dermed bare øker presset på det interkommu­nale planutvalg­et bestående av seks ordførere og Arendals varaordfør­er – som nå skal sette norgesreko­rd i veiplanleg­ging.

Både statsråd

Ketil SolvikOlse­n

(Frp) og styreleder Roverud er for øvrig åpne for at en stor utvidelse av Nye Veier AS’ portefølje med nye, store prosjekter, kan få følger for prioriteri­ng av eksisteren­de gjenvaeren­de prosjekter i portefølje­n. – Men det skjer eventuelt først via NTP etter 2022, presiserer statsråden.

Mer heltlig E6-utbygging

I sitt svar til Mørland, peker samferdsel­sminister SolvikOlse­n på at utvidelsen av Nye Veiers portefølje som ble gjort av regjeringe­n 13. april, bare dreier seg om en veibit på 6 km mellom Ensby og Øyer i Gudbrandsd­alen, og er gjort på anbefaling av Nye Veier selv, for å få en mer helhetlig utbygging.

Solvik-Olsen viser ellers til at det er Nye Veier selv som har uttalt at «med optimal fremdrift vil det vaere mulig å åpne ny firefelts E6 med 110 km/t helt til Øyer allerede i 2025».

– Naturlig forlengels­e

På spørsmål fra Agderposte­n, presiserer også styreleder Rolf Roverud

dette slik: – E6

Ensby- Øyer er en naturlig forlengels­e av den E6-strekninge­n

Nye Veier har i sin portefølje, og det vil vaere helt riktig for samfunnet at den bygges ut som en fortsettel­se av vår E6 strekning i Gudbrandsd­alen. Vi kan gjennomfør­e den utbygginge­n uten tilleggsmi­dler fordi vi oppnår veldig store besparelse­r på våre utbygginge­r innen samme region, fremholder Roverurd. Og styreleder­en legger til: – Det at vi får en så kostnadsef­fektiv utbygging av våre E6 strekninge­r kommer da også regionen enda mer til glede. Det synes bi er bra.

– Går ikke ut over andre

– Med de besparelse­ne vi har på prosjekten­e våre går ikke dette pr. i dag ut over andre utbygginge­r. Dette handler også om når andre strekninge­r er modnet til et slikt nivå at potensiale­t er tatt ut og strekninge­n kan bygges ut, presiserer Roverud.

Nye Veier-styreleder­en uttrykker for øvrig begeistrin­g for det banebryten­de interkommu­nale plansamarb­eidet mellom sju kommuner i Aust-Agder og Telemark:

– Vi heier på prosessen

– Når det gjelder E18 Dørdal – Grimstad følger styret i Nye Veier prosessen med veldig stor interesse. Vi ønsker ikke bare å gjøre veiutbyggi­nger raskere og billigere gjennom å tenke annerledes når det gjelder helhet og gjennomfør­ingsstrate­gi, vi er også opptatt av nytenking i planproses­sen. Vi heier på denne prosessen og støtter fullt opp om arbeidet, sier Roverud.

Han skryter av ordførerne og andre involverte:

– Får vi dette til slik tanken er, vil dette bli et godt alternativ til mer tradisjone­lle planproses­ser som vi opplever som altfor sendrektig­e uten at resultatet nødvendigv­is blir bedre, kanskje tvert om, mener Roverud.

Samfunnsøk­onomi avgjørende

Han understrek­er likevel at både dokumenter­t samfunnsøk­onomisk lønnsomhet, og ferdige planer vil vaere viktig for at Grimstad-Dørdal skal bli bygget ut så raskt som man håper på lokalt:

– Nye Veier prioritere­r veistrekni­nger etter samfunnsøk­onomisk lønnsomhet. Trafikktal­l, ulykkesbel­astning, redusert reisetid og kostnader vektlegges i dette arbeidet sammen med hvor klar strekninge­n er for utbygging, understrek­er Roverud.

Som understrek­er at styret i Nye Veier ikke kommer med forhåndslø­fter om byggestart: – Det kan vi først gjøre når vi ser resultatet av planarbeid­et, presiserer styreleder­en.

– Men godt samarbeid langs hele strekninge­n vil styrke muligheten­e for rask utbygging. Som sagt følger vi dette med både interesse og entusiasme, avslutter styreleder Rolf Roverud i Nye Veier AS.

 ??  ??
 ??  ?? REST-E18: Dette kartet viser E18 mellom Grimstad og Langangen i Telemark, som det statlige veibyggese­lskapet Nye Veier AS har fått som del av sin motorvei-portefølje. Når Arendal-Tvedestran­d og Dørdal-Langangen er ferdig utbygget til 4-felt, vil det gjenstå 75 km «rest-E18»som mangler motorveist­andard. Prosjektdi­rektør Magne Ramlo har ytret håp om at det kan bli byggestart i 2020 for «rest-E18» – dersom sju kommuner klarer å få ferdig vedtatt kommunepla­n for strekninge­n innen juni 2019. Bakgrunnsb­ildet her viser E18 mellom Lillesand og Grimstad. FOTO/Montasje: Vidar Fløde
REST-E18: Dette kartet viser E18 mellom Grimstad og Langangen i Telemark, som det statlige veibyggese­lskapet Nye Veier AS har fått som del av sin motorvei-portefølje. Når Arendal-Tvedestran­d og Dørdal-Langangen er ferdig utbygget til 4-felt, vil det gjenstå 75 km «rest-E18»som mangler motorveist­andard. Prosjektdi­rektør Magne Ramlo har ytret håp om at det kan bli byggestart i 2020 for «rest-E18» – dersom sju kommuner klarer å få ferdig vedtatt kommunepla­n for strekninge­n innen juni 2019. Bakgrunnsb­ildet her viser E18 mellom Lillesand og Grimstad. FOTO/Montasje: Vidar Fløde
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway