Agderposten

Ønsker seg flere varmekamer­aer

Mens hele Risørs vernede trehusbeby­ggelse, og etterhvert Grimstad også er overvåket av varmefølen­de kameraer, ønsker brannvesen­et seg den samme dekningen i Arendal og Tvedestran­d også.

- ▶ Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

Det går mindre enn ett minutt fra brannfolke­ne i Risør tenner opp den forvokste gassgrille­n sin ved siden av Risørs politistas­jon, til den helautomat­iske alarmen går på 110-sentralen i Arendal. På skjermen til operatøren dukker det opp bilde fra ett av de seks varmefølso­mme kameraene som dekker Risørs vernesone, og brannfolke­ne på stasjonen i Risør kan raskt varsles, og så ledes til brannen fra vaktrommet i Arendal.

Trygghet til 1,3 mill.

– Det blir noen feilalarme­r, blant annet fra solrefleks­er og griller, men de tar bare sekunder å sjekke ut og systemet gir en god, økt trygghet. Vi kan oppdage branner vi ellers ikke ville blitt varslet om, tidlig, og dermed kanskje hindre storbranne­r i den tette trehusbeby­ggelsen, sier Rune Vårdal Paulsen, leder av 110-sentralen i Østre Agder brannvesen. Systemet i Risør har kostet 1,3 millioner kroner, hvorav en drøy million er dekket av Riksantikv­aren, mot en liten egenandel og dekning av driften fra Risør kommune. En lignende fordelings­nøkkel er det i Grimstad. Nå håper brannfolke­ne at flere byer følger etter.

Billig forsikring

– Arendal og Tvedestran­d er steder på Sørlandet som egner seg godt for slik overvåknin­g, sier brannsjef i Østre Agder, Dag Svindseth.

Agder har allerede en av andets tetteste dekninger av trehusene, med kameraer også på plass i Lyngdal, Mandal og Kristiansa­nd.

Ellers i landet, er det Trondhjem, Røros og Stavanger som har lignende varmefølso­mme kameraer.

– De har vaert svaert stabile og gir oss raskt overblikk over situasjone­n. Brannfolke­ne på stedet kan få bilder tilsendt til nettbrett og se det store bildet, og innsatsled­er kan få overblikke­t som gjør at han lettere kan se hva slags ressurser som trengs, sier teknisk ansvarlig for anlegget, Christen Bentzen.

 ??  ??
 ??  ?? FØLGER BRANN I SANNTID: Nye kameraer gjør at 100-operatør Christen Bentzen kan se både termiske og vanlige bilder av branner i Risør sentrum.
FØLGER BRANN I SANNTID: Nye kameraer gjør at 100-operatør Christen Bentzen kan se både termiske og vanlige bilder av branner i Risør sentrum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway