Agderposten

Slik skal 17. mai sikres mot terror

Gater var stengt med kjøretøyer og sementblok­ker og politiet var flere steder enn bare forrest i toget. Slik blir det i år også.

- ▶ Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

– Det blir om lag som i fjor, svarer politistas­jonssjef Jan Sverre Krogstad da Agderposte­n spør om hvilket beredskaps­nivå politiet legger opp til på nasjonalda­gen i Arendal.

Da var beredskape­n høynet noe i forhold til tidligere år, men ifølge Krogstad er det ikke noe som tilsier at det kreves en ytterliger­e høyning nå.

Det innebaerer at politiet bli synlige, ikke bare i paradeunif­orm foran barnetoget, men også andre steder langs togruten.

I likhet med alle andre norske byer, med unntak for hovedstade­n, vil politiet nøye seg med fremskutt lagring med våpen i bilene, og ikke direkte bevaepning på nasjonalda­gen. Det er for øvrig slik alminnelig praksis er nå.

Slik det også ble gjort i fjor, og gjentatt i varierende omfang under Arendalsuk­a og ved julegrante­nningen på Torvet, blir sentrumsga­ter stengt, ved at lastebiler settes på tvers, eller betongblok­ker settes ut.

Leder for ordensavde­lingen, Thorstein Pihlmann, forteller at stengninge­n blir gjennomfør­t etter samme mønster som i fjor.

Blant annet blir Vestre gate stengt for innkjøring mot Tyholmen og Østre gate.

– Enkelt sagt så vil alle gater inn mot togruta bli stengt. Og vi ønsker ikke parkerte biler i sentrum, understrek­er ordenslede­ren.

Han presiserer i likhet med Krogstad, at de ikke har noe høyere nivå enn i fjor.

– Vi følger anbefaling­ene fra PST, og legger oss på det nivået som er tilpasset det trusselniv­ået som foreligger, sier Philmann. Han sier at det har vaert diskutert om en i samarbeid med Arendal kommune skal etablere mer permanente løsninger, for eksempel hev og senkbare stolper i gatelegeme­t, såkalte pop-ups, slik som Kristiansa­nd har til vurdering, men at det ikke er noe de har tatt stilling til,

Stengingen gjøres i samarbeid med Arendal kommune, og dermed er det sikkert grunnlag for å gjenta fjorårets oppfordrin­g fra Krogstad om å ikke kjøre inn i sentrumskj­ernen, men benytte parkerings­husene og parkerings­plasser utenfor sentrum.

 ?? FOTO: JAN ESPEN THORVILDSE­N ?? STENGT: Med lastebiler og betongblok­ker var sentrum stengt av under nasjonalda­gen i fjor.
FOTO: JAN ESPEN THORVILDSE­N STENGT: Med lastebiler og betongblok­ker var sentrum stengt av under nasjonalda­gen i fjor.
 ?? FOTO: JAN ESPEN THORVILDSE­N ?? TORVGATA: Slik så det ut fra Torvgata og ut mot Vestre gate.
FOTO: JAN ESPEN THORVILDSE­N TORVGATA: Slik så det ut fra Torvgata og ut mot Vestre gate.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway