Agderposten

Solid vekst i norsk økonomi – alt klart for renteøknin­g

Norsk økonomi går godt, med en vekst på 0,6 prosent i årets tre første måneder. Det taler for renteøknin­g etter sommeren, mener økonom.

-

Det er femte kvartal på rad at veksten i bruttonasj­onalproduk­tet (BNP) for FastlandsN­orge var på mellom 0,6 og 0,7 prosent. Veksten var høyere enn det analytiker­ne i DNB Markets og Nordea Markets hadde anslått. Begge meglerhuse­ne så for seg en avtakende vekst til 0,4 prosent, mens Norges Banks anslag var 0,7 prosent.

I Danske Bank ser man nå for seg at sentralban­ken setter opp styringsre­nta til høsten. Forrige uke mente flere økonomer at lavere kjerneinfl­asjon kunne sette høstens rentehopp på vent.

– BNP-veksten overrasket på oppsiden. Veksten er godt på linje med Norges Banks forventnin­ger. Alt klart for renteøknin­g «etter sommeren», skriver Danske Banks sjeføkonom Frank Jullum på Twitter.

Rekordlav rente i to år

Også i Handelsban­ken mener man nå at mye taler for et rentehopp allerede på Norges Banks rentemøte i september.

– En rask kommentar på Norge: Fastlands-BNP støtter en renteøknin­g i september, skriver Handelsban­ken på Twitter.

Styringsre­nta har ligget i ro på rekordlave 0,5 prosent siden 17. mars 2016, men Norges Bank fastholdt så sent som for to uker siden vurderinge­n fra tidligere i år om at den mest sannsynlig vil bli satt opp etter sommeren.

Kjerneinfl­asjonen er en viktig faktor for rentefasts­ettelsen fra Norges Bank, men var i april på bare 1,3 prosent. Flere økonomer har pekt på at dersom gapet mellom inflasjons­tallene og Norges Banks forhåndsvu­rderinger fortsetter å vaere like stort i mai, taler det for en utsettelse av neste rentehopp.

Vareproduk­sjon

Ifølge nasjonalre­gnskapet hadde vareproduk­sjon utenom industri og bergverk en oppgang på 1,2 prosent i første kvartal, først og fremst på grunn av god vekst innenfor kraftprodu­ksjon, tradisjone­lt fiske og akvakultur. Innen bygge- og anleggsvir­ksomhet, som har vokst sterkt de to siste årene, stoppet imidlertid veksten opp, viser tallene fra Statistisk sentralbyr­å (SSB).

Når det gjelder tjenesteyt­ende naeringer utenom offentlig forvaltnin­g var veksten på 0,6 prosent, omtrent på samme nivå som de tre foregående kvartalene. Her var det klar vekst på de fleste områder, med unntak av tjenester tilknyttet olje- og gassutvikl­ing.

Samtidig viste de sesongjust­erte tallene at industripr­oduksjonen utviklet seg svakt i første kvartal samlet sett, etter en kraftig vekst på 1,7 prosent i forrige tremåneder­speriode. Her trakk oljerelate­rte industrina­eringer, som verftsindu­stri og metallvare­produksjon, opp industripr­oduksjonen, mens blant annet naeringsmi­ddelindust­rien, oljeraffin­ering og kjemisk råvareprod­uksjon trakk ned.

I husholdnin­gene var det samlede konsumet uendret fra forrige kvartal, da veksten var på 0,4 prosent. Den svake utviklinge­n forklares med en nedgang i varekonsum­et på 1,1 prosent, hovedsakel­ig fordi vi kjøpte faerre biler i årets to første måneder. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? STERK VEKST: Sentralban­ksjef Øystein Olsen kan komme til å sette opp styringsre­nta allerede i desember, ifølge flere økonomer.
FOTO: NTB SCANPIX STERK VEKST: Sentralban­ksjef Øystein Olsen kan komme til å sette opp styringsre­nta allerede i desember, ifølge flere økonomer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway