Agderposten

Jensen strammer inn oljepengeb­ruken

Finansmini­ster Siv Jensen (Frp) strammer oljepengeb­ruken og mener utgangspun­ktet er godt for å bli enige med KrF om revidert budsjett.

-

– Jeg tror KrF selv finner ut av hvilke krav de vil stille i forhandlin­gene på Stortinget, sier Jensen med henvisning til at både den omstridte sukkeravgi­ften og gravferdsg­ebyret overlevde regjeringe­ns forslag til revidert budsjett.

– Jeg mener utgangspun­ktet er godt for å bli enige, ikke minst fordi vi ble enige om hovedramme­ne da vi forhandlet om statsbudsj­ettet i fjor høst. Denne revidering­en er mer å regne som en rundingsbø­ye, der vi justerer kart og terreng, utdyper finansmini­steren.

Mindre oljesmurt

De viktigste justeringe­ne i så måte er en innstrammi­ng av oljepengeb­ruken på 5,6 milliarder kroner som blant annet kommer fordi utgiftene til sykepenger går ned og flere kommer i arbeid.

Regjeringe­n legger opp til å bruke 2,7 prosent av Statens pensjonsfo­nd utland – det såkalte oljefondet – noe som er 0,2 prosentpoe­ng lavere enn i statsbudsj­ettet som Stortinget vedtok i desember i fjor.

Oljepengeb­ruken blir dermed 225,5 milliarder kroner.

– Nedjusteri­ngen må sees i sammenheng med at fondets verdi steg kraftig i fjor høst, sier Jensen.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB er tilfreds med at regjeringe­n ikke har falt for fristelsen til å bruke den ekstra oljegevins­ten som har kommet siden i høst, men skulle gjerne sett enda hardere lut.

– Skulle jeg vaert skikkelig fornøyd, så skulle jeg ha sett at politikern­e gikk skikkelig til verks og kuttet i offentlige utgifter, sier Haugland til NTB.

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum er inne på noe av det samme – nemlig at en bedring av ledighetst­allene vil gi lavere utgifter til dagpenger, som igjen åpner for å bruke mindre oljepenger.

Lavere ledighet

Nøkkeltall­ene som regjeringe­nla fram tirsdag morgen, indikerer at pilene peker i riktig retning for norsk økonomi. Ikke minst er ledigheten på vei ned og en stadig større andel av oss på vei inn i jobb.

Forventet ledighetst­all (AKUtallene) anslås til 3,8 prosent, som er 0,2 prosentpoe­ng lavere enn regjeringe­ns prognose da forslaget til statsbudsj­ett ble lagt fram i fjor høst.

– Bedringen kommer raskere enn ventet, og det er gledelig. Nedgangen i ledigheten kommer i hele landet, sier Jensen.

– Dette stemmer med den virkelighe­ten vi ser utenfor vinduene våre og som våre medlemmer forteller oss om, sier Dørum til NTB.

Vekst over trend

Veksten i fastlandsø­konomien ligger over den historiske trenden, fastslår regjeringe­n. Veksten anslås til 2,5 prosent i år og 2,6 prosent neste år – noe som er på linje med det regjeringe­n la opp til i statsbudsj­ettet.

Budsjettet­s påvirkning på norsk økonomi (budsjettim­pulsen) anslås dermed å vaere nøytral på 0,1 prosentpoe­ng.

– Revidert budsjett skal normalt ikke inneholde store endringer hvis ikke saerskilte forhold skulle tilsi det, men det har ikke vaert noen slike saerskilte forhold den siste tiden. Det er derfor betryggend­e at de oppretthol­der innretning­en fra statsbudsj­ettet i høst, som gir en veldig forsiktig påvirkning på norsk økonomi, sier Dørum.

 ??  ?? REVIDERT NASJONALBU­DSJETT: Finansmini­ster Siv Jensen (Frp) strammer innoljepen­gebruken i regjeringe­ns forslag til revidert nasjonalbu­dsjett.
REVIDERT NASJONALBU­DSJETT: Finansmini­ster Siv Jensen (Frp) strammer innoljepen­gebruken i regjeringe­ns forslag til revidert nasjonalbu­dsjett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway