Agderposten

Strammere tider for kommuner og fylker

Faerre ungdommer og faerre innvandrer­e gir mindre penger til kommuner og fylker neste år.

- ▶ Helle Høiness, NTB

– Pengebruke­n skal noe ned og det betyr også at veksten går ned, sier (H).

Kommunene får en vekst på mellom 2,6 milliarder og 3,2 milliarder kroner i frie inntekter i 2019. Det betyr en realvekst for kommunene på mellom 0,7 og 0,9 prosent.

Tirsdag la regjeringe­n fram kommunepro­posisjonen for 2019 sammen med årets reviderte statsbudsj­ett.

Demografie­ns tale

Kommunalmi­nisteren sier at økningen i inntektene som går til kommunene er lavere enn i de siste årene. Men det er fortsatt slik at man innenfor dette får dekket utgiftene til demografi.

– Alt tyder på at vi får en endret befolkning­ssammenset­ning. Vi har hatt lavere fødselstal­l og lavere innvandrin­g de siste årene, som gjør at utgifter til demografi har vaert lavere enn tidligere antatt, sier Maeland.

Hun venter på det endelige svaret i SSBs befolkning­sprognoser som kommer i juni.

Det er også varslet fra forskere at vi vil se starten på en større eldrebølge fra 2020. Forberedel­sene til dette er foreløpig ikke synlig i overføring­ene til landets kommuner.

Maeland bekrefter at når vi får flere eldre, går utgiftene til demografi opp,– men vi får vite mer om utviklinge­n fra SSB i juni, gjentar hun.

Faerre på videregåen­de

Det blir også faerre ungdommer og fylkene som har ansvaret for videregåen­de skole, må i verste fall forberede seg på strammere tider.

Kommunalmi­nisteren varsler at overføring­ene vil bli på mellom minus 100 millioner kroner og pluss 100 millioner kroner.

– For fylkenes del går andelen av 16- til 18-åringer ned. Dette er gruppen de har ansvar for å gi videregåen­de opplaering. Dermed kan utgiftene til videregåen­de opplaering gå ned, forklarer Maeland.

Barnehagen­ormen

Fra 1. august innføres det en ny norm for voksentett­het i barnehagen­e. Opposisjon­en og kommunenes interesseo­rganisasjo­n KS mener ordningen er underfinan­siert, men kommunalmi­nisteren mener at bemannings­normen for barnehagen­e er dekket inn for i år når det er bevilget 424 millioner kroner over statsbudsj­ettet.

Det er også satt av over 200 millioner kroner ekstra i revidert budsjett til å oppfylle laerernorm­en i tillegg til 500 millioner kroner som allerede er bevilget. Hele laerernorm­en er anslått å koste totalt 2 milliarder kroner.

 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN, NTB SCANPIX ??
FOTO: OLE BERG-RUSTEN, NTB SCANPIX
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? SVAK VEKST: Kommunene får en vekst på mellom 2,6 milliarder og 3,2 milliarder kroner i frie inntekter i 2019, opplyser kommunalmi­nister Monica Maeland. Det betyr en realvekst for kommunene på mellom 0,7 og 0,9 prosent, dette er noe lavere enn i de...
FOTO: NTB SCANPIX SVAK VEKST: Kommunene får en vekst på mellom 2,6 milliarder og 3,2 milliarder kroner i frie inntekter i 2019, opplyser kommunalmi­nister Monica Maeland. Det betyr en realvekst for kommunene på mellom 0,7 og 0,9 prosent, dette er noe lavere enn i de...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway