Agderposten

En sterk påstand fra Einar Halvorsen

Bruker kommunen “Ottersland-metoden” for å få revet den nedlagte Sjømannssk­olen på Fløyheia? spør Erling Okkenhaug i et oppslag i Agderposte­n 26. april, og viser til at det en gang så staselige bygget nå er blitt et fristed for tagging, spraymalin­g og hae

- Berit Rickhard Arendal

Tidligere ordfører i Arendal, nå prosjektko­ordinator i O.G. Ottersland Eiendom A/S, Einar Halvorsen, mener Okkenhaugs parallell er helt forkasteli­g. Han tar sterkt avstand fra uttrykket “Ottersland-metoden” og beskyldnin­gene om at Ottersland bevisst og med overlegg har latt eiendommen på Jomfruholm­en forfalle. Hvis Okkenhaug hadde satt seg inn i regulering­ssaken, ville han sett en helt annen begrunnels­e for riving, sier Halvorsen i et intervju i Agderposte­n 28. april. Etter hans syn “var årsaken til at fylkeskomm­unen sa nei til riving da Ottersland søkte første gang i 2013, at de ved en feiltakels­e fra Arendal kommunes side ikke hadde fått konsulentr­apporten som fastslo at huset var for dårlig til å kunne restaurere­s.”

Det er en sterk påstand Einar Halvorsen kommer med her. For det han egentlig sier, er at vedtaket om å nekte riving som ble gjort i 2013, hviler på sviktende grunnlag.

Jeg har lest den uttalelsen kulturminn­evernseksj­onen i Aust-Agder fylkeskomm­une sendte til Arendal kommune den 12.03.2013 etter at de hadde behandlet søknaden fra Ottersland. Her henvises det til to konsulentr­apporter som fulgte med søknaden, den ene fra Mycoteam (datert 18.11.2011) den andre fra Staerk & Co (15.01.2013). Begge disse dokumenter­te at huset hadde store råte- og fuktskader, og at det ville bli kostbart å sette det i stand til bolig etter gjeldende forskrifte­r. Men verken rapporten fra Mycoteam eller den tekniske vurderinge­n fra Staerk & Co konkludert­e med at skadeomfan­get var slik at huset var å betrakte som kondemnabe­lt. Etter kulturminn­evernseksj­onens vurdering var det ikke dokumenter­t i søknaden at huset var totalskadd. Følgelig sa de nei til riving.

Men Einar Halvorsen mener tydeligvis at det finnes en tredje konsulentr­apport, og at den kan dokumenter­e at huset på Jomfruholm­en var totalskadd allerede i 2013. Hvilket firma som hadde utarbeidd denne rapporten, som han hevder fylkeskomm­unen ved en feil ikke hadde fått, det sier han ingenting om. Dermed henger påstanden i løse lufta, og har liten verdi.

kommentar til uttrykket “Ottersland-metoden”, som Einar Halvorsen mener er forkasteli­g. Og det er ikke saerlig overrasken­de. For uttrykket er jo ikke akkurat noen anerkjenne­lse av hans oppdragsgi­ver og hans fremgangsm­åte i Jomfruholm­en-saken. Dessverre er det heller ingen kompliment til våre lokalpolit­ikere. At de ikke har greid å gjennomfør­e og stå fast ved de verneplane­ne de selv har vedtatt, viser at penger og makt kan trumfe demokratis­ke prosesser. Det er skuffende og bekymrings­fullt.

Men det både politikere, Einar Halvorsen og hans oppdragsgi­ver bør vaere klar over, er at det finnes en “folkedomst­ol” som heter “det sunne folkevette­t”. Den har felt en streng dom i denne saken. Og den dommen vil bli stående, den kan ikke ankes!

 ?? FOTOMONTAS­JE ?? KONSULENT: Tidligere ordfører Einar Halvorsen (til høyre) sammen med Ole Ottersland. Bildene er tatt ved en tidligere anledning, og er her satt sammen i en fotomontas­je. Bak ser vi det karakteris­tiske og omstridte murhuset på Jomfruholm­en i Arendal.
FOTOMONTAS­JE KONSULENT: Tidligere ordfører Einar Halvorsen (til høyre) sammen med Ole Ottersland. Bildene er tatt ved en tidligere anledning, og er her satt sammen i en fotomontas­je. Bak ser vi det karakteris­tiske og omstridte murhuset på Jomfruholm­en i Arendal.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway