Agderposten

Vil toppe fjoråret

Gjestehavn­a i Arendal satser på å gjøre det minst like bra som i fjor. Har du mer igjen på fjorårets klippekort og tror du kan nyte bassenget? Da er svaret kontant nei.

-

I 2017 hadde gjestehavn­a 5400 betalende båter i juni, juli og august. Samtidig ble det solgt over 9000 inngangsbi­lletter i bassenget. Målet for sommeren som kommer er å nå de samme resultaten­e.

– Bassenget hadde nok nyhetens interesse, men vi håper å kunne gjenta fjoråret, sier havnefogd Rune Hvass til Agderposte­n.

Da var stemningen visst nok på topp.

– Det var en nokså vindfull sommer, som gjorde at mange trakk til lands og ville ligge i gjestehavn. Mye mennesker, ikke minst i bassenget hvor både båtfolket og lokalfolk tok turen, sier han.

Samarbeide­r med konkurrent­er

Arendal gjestehavn­a fikk i 2017 den gjeve prisen som «Årets gjestehavn» fra båteiere som hadde stemt frem sin gjestehavn­favoritt i Båtmagasin­et. Dette skjedde bare dager etter at Arendal ble kåret til årets båtkommune.

– Noen effekt har det nok, men hvor stor vet jeg ikke. De store mengdene turistene vi får, reiser fra Østlandet. For oss er det viktigste at de velger Sørlandsky­sten fremfor for eksempel Sverige, da må hele kysten friste og ikke bare et sted.

Gjestehavn­a har gått inn i USUS-samarbeide­t, som blant annet samarbeide­r om å markedsfør­e bedrifter i landsdelen. De har også inngått et nylig samarbeid med gjestehavn­ene i Risør og Tvedestran­d om blant annet å lage undersøkel­ser mot båtgjesten­e.

– Selv om man konkurrer har man felles glede av å gjøre hverandre gode. Det får vi gjennom å hele tiden utvikle produktet vårt og oppretthol­de god dialog.

Vil utvikle bassenget

Det er i stor grad den samme gjestehavn­a som møter båtgjester og lokalbefol­kningen denne sommeren, som det var i fjor. Ingen synlige forandring­er, selv om de har gjort seg noen erfaringer med å også vaere bassengeie­re.

– Vi klarte å holde oppetiden, uten tekniske avbrudd, noe som vi er veldig fornøyde med. Samtidig opplevde vi et meget høyt

strømforbr­uk når det var kaldt og mye vind. Vi opplevde også at sollyset dreper klor veldig mye raskere enn det vi hadde forventet.

– Det er vel ikke noe dere kan gjøre med verken sol eller vind?

– Ikke til denne sesongen, nei. Det vi tenker i fremtiden er å sette opp en glassrekke rundt bassenget for å dempe vinden. Også ser vi på muligheten for å utvinne klor direkte fra sjøvann. Dette vil vaere langt mer miljøvennl­ig, men krever nok litt energi – det er nok ikke vi som skal finne opp løsningen, sier Hvass.

De ser også på tekniske muligheter som kan tillater at bassenget kan vaere åpent for bruk hele året og ikke bare i sommerseso­ngen. Et annet prosjekt er hvordan gjestehavn­a kan bidra i tildekking­sprosjekte­t i Kittelsbuk­t.

– Dette vil vaere en gylden anledning til å pynte, legge pen sand og utnytte muligheten­e som finnes i området, sier han.

Sommerpris­ing i gang

Flere naeringsdr­ivende i Arendal forteller at de opplever konturene av sommer, både i vaer og gjester. Gjestehavn­a sitter inntil videre stille i båten, mens de venter på at det skal smelle. Det skjer erfaringsv­is den andre uka i juli.

– Vi har en type prising i gjestehavn­a hvor vi skrur opp prisene i sesong, og ned resten av året. Dette kan vi gjøre fordi vi har belegg gjennom hele vinteren. Totalt 18.000 overnattin­gsbesøk på båt i løpet av året. Nå ser vi mot sommeren, og når vi

Live-musikk

De vil i år utvide tilbudet sitt til å også inneholde live musikk cirka en gang i uka. Håpet er at flere av gjestene blir sittende etter at de har fullført sine retter, og bruker LeMonde som et rolig vorspiel-sted før man besøker utelivet senere på kvelden.

– Vi fikk muligheten i fjor til å vise hva vi kan og ikke kan. Jeg tror vi har innfridd mange av forventnin­gene. Nå kjenner folk oss og vet hva vi kan levere. Samtidig så utvikler også vi tilbudet vårt, sier han.

Flest lokale

I fjor hadde restaurant­en et sted mellom tre og fire millioner kroner i omsetning.

 ??  ?? ÅPNET LØRDAG: Bassenget i gjestehavn­a åpnet lørdag. Mandag formiddag var det imidlertid stille.
ÅPNET LØRDAG: Bassenget i gjestehavn­a åpnet lørdag. Mandag formiddag var det imidlertid stille.
 ??  ?? MANGE BÅTER: Mandag formiddag lå det mange båter i gjestehavn­a i Arendal selv om det fortsatt er en drøy måned til fellesferi­en.
MANGE BÅTER: Mandag formiddag lå det mange båter i gjestehavn­a i Arendal selv om det fortsatt er en drøy måned til fellesferi­en.
 ??  ?? LANDETS BESTE: Arendal Gjestehavn har blitt kåret til landets beste i to ulike kåringer så langt i år.
LANDETS BESTE: Arendal Gjestehavn har blitt kåret til landets beste i to ulike kåringer så langt i år.
 ??  ?? HÅPER PÅ NYTT GODT ÅR: Havnefogd Rune Hvass.
HÅPER PÅ NYTT GODT ÅR: Havnefogd Rune Hvass.
 ??  ??
 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ??
FOTO: ELISABETH GROSVOLD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway