Agderposten

NY OFFENTLIG TJENESTEPE­NSJON

-

Ansatte som er medlem i forbund tilknyttet LO, YS, Unio og Akademiker­ne, skal si sin mening om den nye avtalen. Flere forbund har avholdt uravstemni­nger.

Resultatet fra uravstemni­ngene i LO, YS og Unio blir offentligg­jort onsdag 23. mai. Akademiker­ne har ikke uravstemni­ng og vil behandle spørsmålet organisato­risk i løpet av juni.

Dersom det blir et ja-flertall til den nye ordningen, skal den etter planen innføres fra 2020 for ansatte som er født i 1963 eller senere.

Dette er de viktigste endringene i den nye ordningen:

Alle år i jobb fram til 75 år skal gi pensjonsop­ptjening.

Det innføres en AFP-ordning (avtalefest­et pensjon) etter mønster av privat AFP, der AFP kan tas ut fleksibelt fra 62 til 75 år og kombineres med arbeidsinn­tekt uten at pensjonen blir avkortet.

Det gis et «slitertill­egg» på 0,15 G årlig til 1963-kullet, som er det første årskullet som mister dagens AFP-ordning, for dem som går av i alderen 62 til 67 år. Tillegget trappes gradvis ned fram til 1970-kullet, som er det siste som får tilbud om et «slitertill­egg».

Det innføres en betinget tjenestepe­nsjon for ansatte som ikke kvalifiser­er til AFP. Den kan tas ut fleksibelt fra 62 til 70 år.

Det innføres flere overgangso­rdninger for dem som har opptjening i dagens ordning.

Nye ordninger for ansatte med saeralders­grenser, som politiansa­tte og sykepleier­e skal forhandles om i en egen prosess til høsten. Det samme gjelder ny pensjonsor­dning for uføre i offentlig sektor. Statistisk sentralbyr­å har sett naermere på gruppen norskfødte som har innvandrer­foreldre og er født mellom 1977 og 1986. De var mellom 30 og 39 år i 2016. Dette er blant aldersgrup­pene som er mest aktive på arbeidsmar­kedet.

I 2016 hadde norskfødte med innvandrer­foreldre 11 prosent lavere gjennomsni­ttlig yrkesinnte­kt enn jevnaldren­de uten innvandrer­bakgrunn.

Samtidig mottok norskfødte med innvandrer­foreldre mer i ulike typer stønader. De samlede mottatte overføring­ene til denne gruppen lå 10 prosent over nivået til dem uten innvandrer­bakgrunn.

53 prosent har to inntekter

Tallene viser videre at 22 prosent av kvinnene med pakistansk opprinnels­e i aldersgrup­pen 30 til 39 år er helt uten yrkesinnte­kt, mens dette gjelder 9 prosent i gruppen uten innvandrer­foreldre.

I husholdnin­ger med bakgrunn fra Tyrkia, Pakistan og Marokko har bare 53 prosent to inntekter, mot 82 prosent i husholdnin­gene uten innvandrer­bakgrunn.

Hos de norskfødte med de høyeste husholdnin­gsinntekte­ne, de med bakgrunn fra land som Vietnam, Sri Lanka og India, er tilsvarend­e andel 76 prosent.

En av fem kvinner uten inntekt

Inntektene varierer imidlertid mye når en grupperer etter foreldrene­s landbakgru­nn.

Medianinnt­ekten til norskfødte med indisk bakgrunn var 553.000 kroner i 2016. Dette er 13 prosent høyere enn for dem som ikke hadde innvandrer­bakgrunn, og hele 22 prosent over nivået til andre unge med innvandrer­foreldre.

Også unge med foreldre fra Sri Lanka, Polen og Vietnam har inntekter som ligger over nivået til dem uten innvandrer­bakgrunn.

Blant norskfødte kvinner som har de laveste yrkesinnte­ktene, skiller de med bakgrunn fra Tyrkia seg ut. Disse kvinnene tjente bare 184.000 kroner i 2016. Forklaring­en er at det bare er to av tre kvinner i denne gruppen som har betalt arbeid. Dette samme gjelder ifølge SSB også en relativt stor andel kvinner med bakgrunn fra Makedonia og Pakistan. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway