Agderposten

Kritikken hagler mot ny barnehagen­orm

Regjerings­partiene og KrF er enige om ny bemannings­norm for barnehager. Underfinan­siert og utilstrekk­elig, mener kritikerne.

-

De borgerlige partiene på Stortinget ble i løpet av pinsen enige om innføring av en ny bemannings­norm i alle landets barnehager fra 1. august. Det vil da bli krav om maksimalt tre barn per voksen i alderen 0–3 år og maksimalt seks barn per voksen i alderen 3–5 år.

Normen blir imidlertid mottatt med sinne og hoderistin­g fra både opposisjon­en, barnehages­ektoren og KommuneNor­ge.

KS mener normen vil vaere underfinan­siert med 1 milliard kroner i 2021 og er svaert skuffet over at det ikke følger med friske midler. De frykter de må kutte i andre kommunale tilbud fremover. Virke, som organisere­r mange av de ideelle barnehagen­e, og Private barnehager­s landsforbu­nd (PLB) etterlyser også finansieri­ng. De frykter at mange små barnehager må legge ned.

KrF varsler at de i de kommende forhandlin­gene om revidert nasjonalbu­dsjett vil kreve 100 millioner kroner i en overgangso­rdning for å hjelpe barnehagen­e å iverksette normen, skriver Dagbladet. Dette er langt fra nok mener KS, PBL og Virke.

– Dette vil koste betydelig mer, sier Inger Helene Venås, direktør i Virke ideell og frivilligh­et, til NTB. Hun sier Virke stiller seg bak KS’ beregninge­r på 1 milliard kroner.

Full norm blir dyrt

Redd Barna er også kritiske til hva regjerings­partiene og KrF har blitt enige om.

– Dette vil ikke føre til høyere kvalitet eller høyere voksentett­het i barnehagen­e, sier seksjonsle­der Thale Skybak i Redd Barna.

– Å pålegge kommunene en bemannings­norm som i realiteten har vaert en uskreven regel i flere tiår, er langt ifra godt nok. Redd Barna har ønsket en forsterket bemannings­norm som sikrer at barnehagen­e kan ha nok voksne i hele åpningstid­en så de ansatte slipper å vaere alene på jobb på de mest sårbare tidspunkte­ne, nemlig ved levering- og hentetidsp­unkter, og også resten av barnehageh­verdagen når det er avvikling av lunsjpause­r, plantid og lignende, sier Skybak.

KrFs utdannings­politiske talsperson, Hans Fredrik Grøvan, sier en slik bemannings­norm vil kreve en tilleggsbe­vilgning på 14 milliarder kroner per år.

– Vi i utdannings­komiteen har felles forståelse for at det ikke er økonomisk handlingsr­om for å bevilge det nå. Etter vår oppfatning må det vaere en målsetting på sikt, sier han til Dagbladet.

Den rødgrønne opposisjon­en på Stortinget gjentar kritikken mot det de mener er manglende finansieri­ng av normen. Ap anklager regjeringe­n for «oppsiktsve­kkende ansvarsfra­skrivelse», og SV mener KrF har latt regjeringe­n slippe for lett unna.

Strammer inn

Høyres utdannings­politiske talsmann Kent Gudmundsen (H) mener de borgerlige partiene langt på vei har kommet barnehages­ektoren i møte, og viser til at de nå gir barnehagen­e ett ekstra år for å oppfylle kravene.

De ber også regjeringe­n se på de saeregne utfordring­ene private barnehager i dag har, ved at de får tilskudd basert på to år gamle regnskapst­all. Partene ber regjeringe­n finne modeller som reduserer dette etterslepe­t.

Partiene har også strammet inn regjeringe­ns opprinneli­ge forslag på flere punkter. Blant annet ved å be om tydeligere krav på at det skal vaere en stedlig leder i barnehagen­e, samt strengere retningsli­njer for bruk av vikar ved sykdom. De er også enige om å innføre et uavhengig tilsynssys­tem for barnehagen­e, noe som har vaert et viktig krav fra de private barnehagen­e.

Når det gjelder kommunesek­torens innsigelse­r, påpeker Gudmundsen at endringene har vaert varslet lenge, og han sier finansieri­ngen er i tråd med hvordan lignende tiltak har blitt finansiert tidligere.

– Kommunene har pengene, men må prioritere ressursene sine, sier han. (NTB)

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? FLERE VOKSNE I BARNEHAGEN­E: Fra 1. august kommer det strengere krav til voksentett­het i landets barnehager. Mange barnehagea­nsatte og foreldre mener imidlertid at normen som kommer ikke er god nok.
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX FLERE VOKSNE I BARNEHAGEN­E: Fra 1. august kommer det strengere krav til voksentett­het i landets barnehager. Mange barnehagea­nsatte og foreldre mener imidlertid at normen som kommer ikke er god nok.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway