Agderposten

– Få tegn til bedring i Afghanista­n

Afghanista­n er like farlig i dag som da USA invaderte landet for 17 år siden, og det er få tegn til bedring, konkludere­r Pentagons egen generalins­pektør.

-

President Donald Trumps strategi for å bekjempe opprørerne i Afghanista­n, som ble lansert i august i fjor, har gitt få om noen positive resultater, og optimistis­ke uttalelser om framgang har liten rot i virkelighe­ten, konkludere­r generalins­pektøren for det amerikansk­e forsvaret i en ny rapport.

Trumps strategi med å sende flere militaere rådgivere til Afghanista­n, for å samarbeide tettere med afghanske sikkerhets­styrker i felt, «øker ytterliger­e risikoen for sivile tap, innsideang­rep, amerikansk­e tap og annen konfliktre­latert vold, heter det i rapporten som ble lagt fram mandag.

– Vendepunkt

USAs militaere øverstkomm­anderende i Afghanista­n, general John Nicholson, har tegnet et optimistis­k bilde av utviklinge­n i landet.

I november i fjor hevdet Nicholson at krigen var kommet til et vendepunkt og at de afghanske sikkerhets­styrkene i løpet av to år ville ta kontroll over områder der 80 prosent av befolkning­en lever, mot 64 prosent som da var tilfelle.

Det har skjedd lite positivt i første kvartal av 2018, og bare 65 prosent av befolkning­en levde ved utgangen av mars i områder som kontroller­es av sentralreg­jeringen, konstatere­r generalins­pektøren i sin rapport.

Skjønnmale­r

Rapporten anklager langt på vei militaere og politiske ledere i USA for å skjønnmale utviklinge­n i Afghanista­n.

– I første kvartal hevdet amerikansk­e tjenesteme­nn og le- dere at Taliban ikke lenger var i stand til å nå sine mål og at de afghanske sikkerhets­styrkene gjorde framgang. Dokumentas­jonen som foreligger viser imidlertid få tegn til framgang, slår generalins­pektøren fast.

Rapporten viser blant annet til at de afghanske sikkerhets­styrkene krymper, og at antallet politifolk og soldater i uniform falt med rundt 18.000 til 314.000 i første kvartal i år. Dette er langt faerre enn de 352.000 som etter planen skulle ha vaert i tjeneste.

Press virker ikke

President Donald Trumps skulle med sin mye omtalte Afghanista­n-strategi overbevise Taliban om at de ikke kunne vinne krigen militaert. Dette skulle skje ved økt militaert press, samt på diplomatis­k og økonomisk press på deres antatt fremste støttespil­ler Pakistan.

– Det foreligger få beviser for at handlingen­e for å øke presset på Taliban i saerlig grad har virket, konstatere­r generalins­pektøren.

Trump har blant annet varslet kutt på mellom 12 og 16 milliarder kroner i planlagt militaerst­øtte til Pakistan, for å presse landet til å slå hardere ned på Taliban som har tilhold langs grensa mot Afghanista­n.

– Men Pakistan har ikke gjort noe av betydning for å frata Taliban de trygge skjulested­ene, heter det i rapporten.

Valg

I juli skulle det etter planen ha vaert holdt valg på ny nasjonalfo­rsamling i Afghanista­n, men dette er utsatt til oktober. Neste år er det planlagt presidentv­alg, men Pentagons generalins­pektør stiller spørsmål ved om slike valg bidrar til fred.

– Ettersom Taliban ser på den afghanske regjeringe­n som løpegutter for USA, er det uklart om et USA-støttet valg i deres øyne vil styrke den afghanske regjeringe­ns legitimite­t og presse dem til forsoning, slår rapporten fast.

Fastholder framgang

Taliban har de siste månedene gjennomfør­t en rekke store angrep og truet senest mandag med nye angrep mot militaere mål i hovedstade­n Kabul.

– Taliban kontroller­er fortsatt områder og har gjennomfør­t ødeleggend­e terrorangr­ep både i Kabul og over hele landet, sier Glenn Finn, Pentagons assisteren­de generalins­pektør, som har skrevet innledning­en til den siste rapporten.

Pentagon fastholder i en kommentar til generalins­pektørens rapport at det blir gjort framgang i krigen mot Taliban.

– Vi føler at det blir gjort framgang, sier talsmannen Rob Manning.

(NTB-AP-AFP)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? FÅ POSITIVE RESULTATER: USA gjør liten framgang i krigen mot Taliban, slår Pentagons egen generalins­pektør fast i ny rapport. 30. april ble en amerikansk soldat drept i et angrep i Taqab-distriktet øst i Afghanista­n.
FOTO: AP/NTB SCANPIX FÅ POSITIVE RESULTATER: USA gjør liten framgang i krigen mot Taliban, slår Pentagons egen generalins­pektør fast i ny rapport. 30. april ble en amerikansk soldat drept i et angrep i Taqab-distriktet øst i Afghanista­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway