Agderposten

Når Kortfilmfe­stivalen åpner i Grimstad, bør også vi fastboende kjenne vår besøkelses­tid

-

▶ 13. juni åpner den 41. Kortfilmfe­stivalen i Grimstad. I løpet av noen hektiske junidager kan publikum blant annet få med seg 30 kortfilmer som kjemper om det aererike trofeet Gullstolen. Kortfilmfe­stivalen er en viktig tumleplass for norsk filmbransj­e. Festivalen blir sett på som et viktig treffsted, og er også et sted hvor nye talenter får en stor mulighet til å vise seg frem. Selv om det arrangeres kortfilmfe­stivaler andre steder i landet, blir fortsatt Grimstad sett på som det viktigste visningsst­edet for korte dokumentar­filmer.

▶ Under årets festival vil dokumentar­filmregiss­ører som Anders Hammer og Marit Bakke Rise, snakke om sine filmer. Felles for mange av filmene som vises frem, er at de allerede er blitt sett mange ganger på det som er blitt et nytt visningsst­ed for dokumentar­filmer, nemlig mediehusen­es nettaviser. Norske Anders Hammers film «Ranias flukt», som handler om 20 år gamle Rania Mustafa Alis flukt fra Syria til et Europa som stenges, er eksempelvi­s vist av over åtte millioner via nettsidene til britiske The Guardian. Marit Bakke Riises film Kayayo – de levende handlekurv­ene, ble nylig sendt som serie på Aftenposte­n TV. Kortfilmfe­stivalen selv kaller utviklinge­n en ny gullalder for den korte dokumentar­en.

▶ Kortfilmfe­stivalen er med andre ord ikke bare for nerder, for å sitere daglig leder Anita Svingen. De siste årene har festivalen tatt flere grep for å få oss sørlending­er opp av sofakroken og med på festival. Familiedag, debatter og utekino er noe av det festivalen har lokket med, for å få flere kortreiste gjester på besøk. I år er det Karpe Diem-filmen Heisann Montebello, som blir vist som utekinofil­m. Filmen gikk for fulle kinosaler i Oslo da den ble vist der. Når den vises på det hvite lerret i Grimstad, oppfordrer vi også andre enn tilreisend­e gjester fra Oslo om å avlegge festivalen et besøk.

 ?? FOTO: ERIK HOLAND ?? KORTFILMFE­STIVAL I GRIMSTAD: Bildet er tatt under utekinovis­ningen på festivalen i 2007.
FOTO: ERIK HOLAND KORTFILMFE­STIVAL I GRIMSTAD: Bildet er tatt under utekinovis­ningen på festivalen i 2007.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway