Agderposten

Hva var det egentlig med 1. mai i Arendal?

Jeg har lyst til å gjengi en samtale jeg hadde med min bror fra Grimstad her forleden:

- Nina Jentoft, bystyrerep­resentant Ap

«Hvordan gikk det egentlig med 1. mai-feiringen i Arendal? Hva var det egentlig med den?», spør han. Jeg svarer: «Feiringen var fin den. Mange hundre gikk i tog, det var fine appeller og gode taler, flere arrangemen­ter». «Men det sto jo ikke noe om det i Agderposte­n», følger han opp. «Nei, du kjenner Agderposte­n, svarer jeg, de dekker ikke venstresid­en og i saerdelesh­et ikke Arbeiderpa­rtiet».

Der og da tenkte jeg at det kanskje var like greit at ikke Agderposte­n dekket 1. mai. Det ville ikke vaert dagen verdig uansett, med sitt høyrepopul­istiske fokus på antall flaggsteng­er som står tomme, de som ikke gidder å gå i tog, selv om de stemmer Ap, at arbeideren ikke finnes lengre, osv., i stedet for å dekke arrangemen­tene, appellene, talene og deltakerne (innbyggern­e som sikkert leser Agderposte­n, ... fortsatt!).

Det var 13 godt besøkte arrangemen­ter i Aust-Agder, til tross for regnvaer. To av dem i Arendal. Men i stedet for å dekke et arrangemen­t fra regionen de hevder de er avisen for, dekket de et arrangemen­t i Drammen som har lite med arbeideren­s dag å gjøre. Engasjemen­tet i vår kommune og i landet for øvrig viser at arbeiderne­s dag er like aktuell, ikke minst med dagens regjering som legger til rette for et useriøst arbeidsliv, gradvis bygger ned våre velferdsor­dninger for dem som sitter nederst ved bordet, svekker tilliten mellom folk og derfor også fellesskap­et. Enkelte høyrepopul­ister forsøker å redusere dagen til noe mindre og uvesentlig. Det viser bare hvor små forutsetni­nger de selv har for å identifise­re seg med arbeiderne­s kamp og betydninge­n den har hatt for vårt land.

Agderposte­n er i mine øyne blitt et demokratis­k problem i Arendal, et mediehus som systematis­k fremelsker en populistis­k høyreside, og forsøker å tie i hjel dets motstander­e. Vi så det spesielt godt i stortingsv­alget, hvor enkelte Stortingsk­andidater systematis­k ble stengt ute fra avisens spalter (fortrinnsv­is fra venstresid­en), mens enkelte fikk redaksjone­lle oppslag med den ene uvesentlig­heten etter den andre, uten kritiske kommentare­r eller spørsmål fra journalist­enes side. Skjevheten­e i dekningen var så åpenbar at en må lure på hvordan en ambisiøs journalist har det som ansatt i avisa. Man forstår da at en tradisjone­ll 1. mai feiring står ganske langt nede på redaktøren­s liste. Jeg synes det er så spesielt i et demokrati som det norske og jeg tenker det er viktig at leserne er ytterst kritiske når de åpner Agderposte­n, både i forhold til hva som dekkes og hva som utelates, men også hvilken vinkling som benyttes. Den kritiske og balanserte vurderinge­n kan vi ikke lengre regne med at Agderposte­n gjør for oss.

 ??  ?? 1. MAI: Fra 1. mai-toget i Arendal i år.
1. MAI: Fra 1. mai-toget i Arendal i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway