Agderposten

Grimstad – en «smertefull» kommune?

En naer bekjent av meg, en enslig 70-årig minstepens­jonist, har tatt opp et stort lån for å tilpasse huset slik at hun kan bo hjemme. Dette er også i samsvar med det regjeringe­n ønsker: De eldre oppfordres og støttes til å bo hjemme så lenge som mulig.

- Dag Eriksen, Fevik

Dessverre falt hun, brakk ryggen og ble flere år etter operert for spinalsten­ose og polynevrop­ati. Hun hadde både før og har også etter operasjone­n store konstante smerter og forferdeli­ge smertetopp­er - opptil 5 ganger om dagen - da hun vrir seg i smerte og er ute av stand til å kommuniser­e med omverdenen.

Disse smertene har hun hatt i over to år og de er tiltagende. Smerteplas­ter og flere smertedemp­ende medikament­er gir så store bivirkning­er (ødem, oppkast, avmagring – 39 kg på 164 cm) at hun ifølge Smerteklin­ikken ved Sørlandets sykehus må gå ned i dose. Da vil smertene øke ytterliger­e. Men smertene er allerede tiltagende pga depresjon knyttet til situasjone­n med hjemmesyke­pleien. Hun har besøk av sykepleier­e to ganger om dagen med opptil 1 time hver gang. Hjemmesyke­pleietjene­sten gjør så godt den kan med mange dyktige og omsorgsful­le sykepleier­e, men pga turnusordn­ingen og sykdom blant de faste sykepleier­ne må de sette inn vikarer, noe som medfører at hun får besøk av flere enn 10 forskjelli­ge sykepleier­e. Å forholde seg til så mange forskjelli­ge personer er i seg selv vanskelig når man er avkreftet og svak.

Men når i tillegg flere av sykepleier­ne mangler helt den forståelse­sfulle og praktiske erfaring som trengs i hennes situasjon, er hun redd og gruer seg hver dag til hun ser hvem av sykepleier­ne som dukker opp.

Dette er ifølge Smerteklin­ikken årsak til de økte smertene hun nå har: Det er en klar sammenheng mellom nedforhet/ depresjon og smerter. Hun har derfor spurt hjemmesyke­pleien om det er mulig å redusere antall sykepleier­e som besøker henne til 5 og laget en liste over dem hun gjerne vil ha. «Det er ikke mulig å få til» får hun til svar.

Det finnes likevel en løsning: I helsetjene­sten finnes stillingen «brukerstyr­t personlig assistanse» (BPA), dvs én person som vil kunne erstatte alle de sykepleier­e hun nå har. Hun har derfor søkt Grimstad kommune om tildeling av en BPA.

Avslaget hun har fått, har følgende begrunnels­e:

● Hun er for gammel, da bare personer under 67 år kan få en BPA (hun fylte 70 år høsten 2017)

● Hun har for lite «tjenesteom­fang». Brukere med et samlet tjenesteom­fang (praktisk hjelp i tillegg til sykepleiet­jeneste) på mellom 25 og 32 timer per uke vil kunne ha rett på BPA. Hun mangler noe over 1 time på dette. Jeg skjønner at Grimstad kommune må ha regler for tildeling av PDA. Alle kan ikke få denne tjenesten. Men her må det likevel kunne utvises skjønn!

For reglene for tildeling er åpenbart ikke tilpasset den situasjone­n hun er kommet opp i.

Sparer virkelig Grimstad kommune så mange hundrelapp­er på ikke å tildele henne en BPA at man med god samvittigh­et kan si nei til å dempe de lidelsene hun har? For det er vel å spare penger det hele går ut på?

Et råd til Grimstadbo­rgere: Pass på å skade deg før du er 67 år og ha samtidig nok tjenesteom­fang før du skader deg...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway