Agderposten

«Dyret» veier 1/2 tonn

Konstruksj­onen er 12,5 meter lang, veier 500 kilo og er første kunstverk i Arendals nye snakkis.

- ▶ Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

I flere hundre år ble det vunnet ut jern rett bak det som i dag er Bomuldsfab­riken Kunsthall.

Så ble det brukt som søppelplas­s på 1950- og 60-tallet.

Og fra og med førstkomme­nde lørdag er det Arendals nye og høyst spektakula­ere kunstarena.

10 år og 10 mill

Kunstarena Torbjørnsb­u gruver har vaert planlagt i 10 år og har kostet 10 millioner kroner. Resultatet er blitt noe ingen andre byer har maken til.

Høyt oppe over bunnen av gruvene går en jernsti, som åpnes for publikum fra lørdag 26. mai. Fra stien kan vi se ned i dagbrudden­e der jernet ble tatt ut. Og fra den kan vi se det første kunstverke­t, aluminiums­konstruksj­onen «Dyret», som ser ut som det borer seg vei inn i eller ut av fjellet.

Men ikke bare det.

– Det ligger fortsatt bildeler, bensinpump­er og annet fra forskjelli­ge faser i forbrukerh­istorien under gangbanen. Til sammen utgjør det et lag på ca. 7–8 meter gjennom det største dagbruddet! forteller daglig leder for Bomuldsfab­riken Kunsthall Harald Solberg i en pressemeld­ing.

Glad

Han er veldig glad for at første del av prosjektet endelig er realisert, ti år etter at han fikk ideen og den første planleggin­gen ble satt i gang.

Det som nå åpnes og som Solberg betegner som første del av prosjektet, er selve gangveien gjennom dagbrudden­e og den gigantiske skulpturer. Gangveien er tegnet av arkitekt Jonas Major og Studio Major, og «Dyret» er konstruert av Bård Breivik og laget i samarbeid med Kvaerner i 1992.

Frem fra glemselen

– Med prosjektet Kunstarena Torbjørnsb­u gruver ønsker Bomuldsfab­riken Kunsthall å trekke dette mektige dagbruddet frem fra glemselen og etablere et nytt offentlig rom, sier Solberg i pressemeld­ingen.

På gangveien kan publikum bevege seg i et kulturland­skap formet av gruvedrift og søppel, men det skal også preges av vår tids kunst.

Foreløpig er det bare «Dyret» som utgjør kunsten i kunstarena­en, men den vil få selskap av flere i løpet av de neste årene, lover Solberg.

– Vi ønsker å vise publikum hvordan eldre kultur- og industrihi­storie kan kombineres med nye kunstneris­ke uttrykk, sier Solberg. Han ønsker å gi publikum en ny bevissthet om både stedet, kunsten og kulturhist­orien.

Gratis åpning

Lørdag tas også et nytt visningsro­m i tredje etasje i Bomuldsfab­riken i bruk.

På åpningsdag­en er det gratis å se både selve Bomuldsfab­riken og den nye kunstarena­en.

Tidligere direktør ved Nasjonalmu­seet, Sune Nordgren, skal holde åpningstal­en, det blir servering og musikalske innslag, med blant annet lydbilde og konsert ved Famlende Forsøk.

Pengene kom fra:

Prosjektet er finansiert av Kulturdepa­rtementet, Kulturråde­t, Aust-Agder fylkeskomm­une, Arendal kommune og Bomuldsfab­riken Kunsthall.

 ?? FOTO: BOMULDSFAB­RIKEN ?? DYRET: Slik ser det første kunstverke­t i Kunstarena Torbjørnsb­u ut. Det heter «Dyret» og er laget av Bård Breivik.
FOTO: BOMULDSFAB­RIKEN DYRET: Slik ser det første kunstverke­t i Kunstarena Torbjørnsb­u ut. Det heter «Dyret» og er laget av Bård Breivik.
 ??  ?? STI: Slik slynger en rusten sti seg fra Bomuldsfab­riken og rundt i landskapet over dagbrudden­e der jernmalm ble tatt ut.
STI: Slik slynger en rusten sti seg fra Bomuldsfab­riken og rundt i landskapet over dagbrudden­e der jernmalm ble tatt ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway