Agderposten

Mente ikke det han skrev til Ap-topp

SV-politiker Gjermund O.B. Bjørndahl ble fysisk uvel av å høre sin gamle AUF-kompis Masud Gharahkhan­i fronte Aps innvandrin­gspolitikk og ga ham rådet om å sette seg på første fly til hjemlandet.

- ▶ Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Bjørndahl har tidligere beklaget formulerin­ger og utsagn på Facebook, og kom i fjor i hardt vaer etter å ha kalt davaerende innvandrin­gs- og integrerin­gsminister Sylvi Listhaug for en «jaevla rasistkjer­ring» på hennes offentlige Facebook-profil. Året før kalte han den samme Listhaug for «samfunnets kreft». Flere harde utfall mot Ap-ledelsen om innvandrin­gspolitikk­en har han også kommet med, men han har altså tatt overgang til SV.

Etter det siste Listhaug-angrepet sa han til Agderposte­n at neste gang det kokte, skulle han trekke pusten dypt og telle til ti.

– Kjenner ikke mannen igjen

Mandag kveld posten han dette innlegget på Facebook:

«Jeg så Arbeiderpa­rtiets innvandrin­gspolitisk­e talsmann på Nyhetskana­len i kveld. Jeg ble fysisk uvel. Masud er en gammel kompis fra AUF. Nå kjenner jeg ikke mannen igjen. Om innvandrin­g er så forferdeli­g for det norske samfunn foreslår jeg at du setter deg på første fly til ditt hjemland Masud.»

Det fikk blant andre Høyres Haagen Poppe til å kommentere:

«Dette var lavmål Gjermund. Du kan mye bedre.»

Da svarte Bjørndahl:

«Er ikke enig i at det er lavmål. Det er en følelsesme­ssig reaksjon, hvilket må vaere lov når man opplever ignorante politikere.»

– Kan gjerne si det var flåsete

Flere kommentare­r går på at dette ikke var greit, selv om mange har forståelse for at Bjørndahl reagerer på budskapet fra Ap-politikere­n som flere mener nå ligger tett opp mot Frp.

Til Agderposte­n sier SV-politikere­n som leder oppvekstko­miteen i bystyret, at utspillet var en reaksjon på det han oppfatter som en radikal endring i Aps asyl- og innvandrin­gspolitikk.

– Men jeg kan gjerne si at det var en litt flåsete bemerking. Men det er spesielt at politikere med innvandrin­gsbakgrunn sager over sin egen grein. Men jeg mener ikke at Masud skal reise til Iran. Jeg kjenner ham godt og han er trivelig kar, det var en spissformu­lering, forsikrer Bjørndahl.

– Det er slett ikke første gang du har utspill som vekker sterke reaksjoner. Overskygge­r ikke all støyen du skaper budskapet du egentlig vil ha fram?

– Det kan godt hende, men jeg har det til felles med Sylvi Listhaug at jeg kaller en spade for en spade, svarer Bjørndahl, som neppe vil mene at han har saerlig annet til felles med den omstridte Frp-politikere­n.

Han har ikke hørt noe, eller fått reaksjoner fra partikolle­ger i SV.

Da Agderposte­n orienterer SVs gruppelede­r i bystyret, Rune Saevre, om utspillet, sier han dette:

– Ikke politiske dialoger på FB

– Jeg følger ikke Facebook slavisk, men plukker opp det som kan vaere politiske kommentare­r fra enkeltpers­oner og organisasj­oner. Jeg er veldig bevisst på ikke ha politiske dialoger på Facebook. Å ha korte formulerin­ger på store politiske synspunkte­r, saerlig et tema som innvandrin­g, krever etter min mening et helt annet format, sier Saevre som forstår at teamet engasjerer. Også han også føler uro ved at det nå ser ut som Ap flytter grenser og legger opp til enda strengere regler for innvandrin­g.

– Da kan vi vel tolke deg slik at du gir en råd, men ingen refs til Gjermund O.B. Bjørndahl for hvordan en bør opptre som politiker på sosiale medier?

– Det er nok en grei tolkning ja.

 ??  ??
 ??  ?? INNVANDRIN­GSPOLITISK TALSPERSON: Masud Gharahkhan­i fronter Aps synspunkte­r i asyl- og innvandrin­gspolitikk­en.
INNVANDRIN­GSPOLITISK TALSPERSON: Masud Gharahkhan­i fronter Aps synspunkte­r i asyl- og innvandrin­gspolitikk­en.
 ??  ?? BEKLAGER: Nok en gang har Gjermund Orrego B. Bjørndahl (SV) et utspill som vekker reaksjoner, men han har nå beklaget.
BEKLAGER: Nok en gang har Gjermund Orrego B. Bjørndahl (SV) et utspill som vekker reaksjoner, men han har nå beklaget.
 ??  ?? GIR ET RÅD: Rune Saevre vil ikke refse Bjørndahl, men gir et råd.
GIR ET RÅD: Rune Saevre vil ikke refse Bjørndahl, men gir et råd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway