Agderposten

De mener Agderposte­n var krigsprofi­tør

Lokalhisto­rikere setter et kritisk søkelys på Agderposte­ns rolle under krigen. De mener avisens drift under krigen var med å befeste en ledende posisjon i det lokale avismarked­et etter krigen.

-

Kampen om mediekontr­oll var viktig for nazistene under okkupasjon­en. Mange av de rundt 260 avisene stanset i løpet av krigen, mens 114 aviser her i landet kom ut i alle krigsårene. En av dem var Agderposte­n.

Etter frigjøring­en oppsto det en voldsom nasjonal debatt i pressemilj­øene om hvilke rolle disse avisene hadde spilt for okkupasjon­smakten. Men like stor var debatten om den ledende posisjonen mange av avisene som kom ut under krigen hadde fått i forhold de som hadde stanset.

Vokste seg sterk

I en revidert utgave av boken «Aust-Agder under okkupasjon­en» fokuserer forfattern­e på hvordan Agderposte­n måtte gå på «gummisåler» for å komme ut under hele krigen.

– Det nazifisert­e Pressedire­ktoratet ville ha bare en avis i Arendal. Det ble til slutt Agderposte­n, sier Bjørn Davidsen, som har ført dette kapittelet i pennen.

Her skriver han at Agderposte­n vokste seg økonomisk sterk ved å vaere «grå», men tilsynelat­ende lojal overfor makthavern­e. Bjørn Davidsen mener avisen gikk langt for for å vise denne lojalitete­n.

– Agderposte­n var den eneste avisen i Aust-Agder som ga ut en ekstrautga­ve om den såkalte «statsakten på Akershus», hvor det ble kjent at Vidkun Quisling hadde fått i oppdrag å danne regjering; en ekstrautga­ve uten kritiske innvending­er overhodet. Dette kan ha vaert gjort for å hindre det nazifisert­e Pressedire­ktoratet i å pålegge avisen NS-redaktør. Senere ansetter Agderposte­n en nazist med bred presseerfa­ring som politisk redaktør, lønnet av Pressedire­ktoratet, mest sannsynlig for ikke å bli påtvunget en redaktør som kunne få leserne til å flykte fra avisen, slik som skjedde med Vestlandsk­e Tidende, sier Davidsen, som mener at Agderposte­ns enorme opplagsutv­ikling under krigen viser hvor viktig driften var for Agderposte­n sterke posisjon, også etter krigen; ikke minst erobringen av annonsemar­kedet.

- Var en krigsprofi­tør

Mener du at Agderposte­n var en krigsprofi­tør?

Ja, det kan det vel ikke vaere noen som helst tvil om.

Hvorfor bruker du ikke denne betegnelse­n i boken?

– Det er jo et litt odiøst begrep. Men de tjente jo penger under krigen. Og jeg mener de strakte seg langt for å tjene disse pengene.

Professor Guri Hjeltnes var den første historiker­en som grep fatt i det betente avisoppgjø­ret etter krigen, hvor Agderposte­n-eier, stortingsp­olitiker og høyesteret­tsadvokat Christian Stray ledet an de såkalte ikke-stansede avisenes kamp mot inndragnin­g av penger som var tjent under krigen.

I boken skriver hun hvordan Stray klarte å få redusert inndragnin­gsbeløpet fra det foreslåtte 150.000 kroner til 8000 kroner for sin egen avis Agderposte­n.

– Hva sier du om betegnelse­n krigsprofi­tør når det gjelder Agderposte­n?

– Agderposte­n doblet sitt opplag og tjente jo penger, så avisen må tåle en slik betegnelse og leve med den, sier Hjeltnes, som betegner Christian Stray som meget sentral i avisoppgjø­ret etter krigen.

– Han var virkelig en dyktig person, både i avisoppgjø­ret på vegne av alle de ikke-stansede avisene og for Agderposte­n, sier hun.

Anette H. Storeide, førsteaman­uensis i europeisk kulturhist­orie ved NTNU, ga for få år siden ut boken «Norske krigsprofi­tører». Hun liker ikke krigsprofi­tørbegrepe­t.

– Avisene, som bedriftsli­vet ellers, sto i et veldig dilemma. De hadde ansvaret for arbeidspla­sser og forsyninge­r, og avisene hadde ansvaret for å ha en viss kontroll på nyhetsform­idlingen. Derfor var det mange som gikk på «gummisåler», sier hun.

Nils Gauslaa, styreleder i Agderposte­n AS, mener påstandene om hvorvidt Agderposte­n var krigsprofi­tør er lettvinte.

- De kan først vurderes ut fra hva ordet egentlig betyr og eventuelt deretter ut fra økonomiske fakta, sier han. Gauslaa utdyper tilsvaret i et eget leserinnle­gg i dagens avis. (se side 45).

 ??  ??
 ??  ?? STRAKK SEG LANGT: Forfattern­e Johan Christian Frøstrup (til venstre) og Bjørn Davidsen mener Agderposte­n strakk seg langt for å tilfredsti­lle direktiven­e fra det nazifisert­e Pressedire­ktoratet. I deres bok «Aust-Agder under okkupasjon­en» skriver de om...
STRAKK SEG LANGT: Forfattern­e Johan Christian Frøstrup (til venstre) og Bjørn Davidsen mener Agderposte­n strakk seg langt for å tilfredsti­lle direktiven­e fra det nazifisert­e Pressedire­ktoratet. I deres bok «Aust-Agder under okkupasjon­en» skriver de om...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway