Agderposten

Syrisk flyktning tiltalt for voldtekt

Den syriske flyktninge­n skal ha voldtatt kvinnen, men statsadvok­aten i Agder henla saken.

- FRA RETTEN Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

Den syriske flyktninge­n har hele tiden nektet for å ha hatt seksuell omgang med kvinnen som er bosatt i en innlandsko­mmune i Aust-Agder.

Dette skjedd til tross for at legene på voldtektsm­ottaket i Arendal fant saedrester som er forenlig med mannens DNA.

Ifølge kvinnens bistandsad­vokat, advokat Åshild Schmidt, valgte statsadvok­aten i Agder først å henlegge saken etter at politiet hadde innstilt på at den syriske flyktninge­n måtte tiltales for voldtekt.

– Vi klaget avgjørelse­n inn for Riksadvoka­ten. Der ble det tatt ut tiltale, opplyser bistandsad­vokaten. – Jeg håper dette kan vaere til inspirasjo­n for andre som opplever voldtektsa­nmeldelsen­e deres blir henlagt, sier hun.

Ubestemmel­ig innhold

Det var natt til 6. april i fjor at voldtekten skal ha skjedd i leilighete­n til den syriske flyktninge­n som er bosatt i en innlandsko­mmune i Aust-Agder.

Selv hevder kvinnen at hun ble skjenket på alkohol og senere ble tilbudt en vannpipe med et ubestemmel­ig innhold.

Dagen etter den angivelige voldtekten spurte hun ham rett ut om det var narkotika i vannpipen hun fikk.

Dette har den syriske flyktninge­n benektet på det aller sterkeste.

Vil ikke dømme noen

Han nekter også for å ha hatt seksuell omgang med kvinnen og har ingen forklaring på et det er blitt funnet saedrester i hennes kjede som er forenlig med hans DNA.

– Jeg har tenkt mye på dette, sier han gjennom tolken som i Aust-Agder tingrett oversetter hans arabisk til norsk.

Ifølge den syriske flyktninge­n var han for full til å gjennomfør­e noe samleie. Langt mindre å voldta kvinnen som han hadde invitert med seg hjem etter at de tidligere hadde gått et par turer sammen.

– Han skulle vaere min turkamerat og jeg skulle laere ham å snakke norsk. Jeg har alltid vaert den som ikke vil dømme, men heller hjelpe våre flyktninge­r til å finne sin plass i samfunnet vårt, sier hun.

Svartnet for ham

I sin forklaring i Aust-Agder tingrett ga kvinnen en detaljert beskrivels­e av hvordan voldtekten skal ha funnet sted.

– Da jeg reiste for å gå hjem, var det som om jeg hadde skrudd på en bryter. Det var akkurat som om det svartnet for ham, forklarer kvinnen.

Så skal hun – ifølge sin egen forklaring, ha blitt dratt bort til en sofa.

– Jeg sa «nei, du gjør meg vondt» » på både engelsk og norsk, men han bare fortsatte. Han behandlet meg som en filledukke. Jeg husker også at han slikket tårene i ansiktet mitt mens han voldtok meg, forteller kvinnen.

På grunn av beruselsen husker hun bare bruddstykk­er av det som skal ha skjedd.

At hun selv hevder å vaere lesbisk – uten noen interesse for menn, kan også bli et viktig bevis i saken.

– Jeg har fått en avsky for kroppen etter dette. Jeg føler ikke lenger at den er min, sier kvinnen fra vitnebokse­n i AustAgder tingrett.

Vil teste bevisene

For bistandsad­vokat Åshild Schmidt vil voldtektss­aken som nå går i Aust-Agder tingrett gi et viktig signal om hvor tung bevisbyrde­n må vaere i slike saker der påstand ofte står mot påstand og det til sjuende og sist er vitnenes troverdigh­et som avgjør utfallet av saken.

– Etter at statsadvok­aten i Agder først henla anmeldelse­n – etter at politiet hadde innstilt på tiltale, tror jeg Riksadvoka­ten mente det var viktig å teste bevisene i nettopp en sak som denne, sier hun.

Etter at bevisførin­gen er ferdig torsdag og aktor og forsvarer i saken, Terje Nybøe og Øyvind Aakerøy, har gjennomfør­t sine prosedyrer, er det opp til tingrettsd­ommer Leif Petter Trannum og hans to meddommere å treffe den riktige beslutning­en der all rimelig og fornuftig tvil skal komme den tiltalte til gode.

Blir mannen dømt, risikerer han minst tre år i et norsk fengsel før myndighete­ne kan ta stilling til et eventuelt utvisnings­vedtak. Men da må man vaere sikker på at det er trygt for ham å bli hjemsendt til Syria, der mannen oppgir å høre hjemme.

 ??  ?? TOK UT TILTALE: Bistandsad­vokat Åshild Schmidt håper voldtektss­aken mot en syrisk flyktning – som statsadvok­aten i Agder ført valgtre å henlegge, kan vaere til inspirasjo­n for andre som opplever det samme. I bakgrunnen sitter aktor i saken, Terje Nybøe.
TOK UT TILTALE: Bistandsad­vokat Åshild Schmidt håper voldtektss­aken mot en syrisk flyktning – som statsadvok­aten i Agder ført valgtre å henlegge, kan vaere til inspirasjo­n for andre som opplever det samme. I bakgrunnen sitter aktor i saken, Terje Nybøe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway