Agderposten

Hvem eier et kulturminn­e?

I et innlegg i Agderposte­n 22. mai hevder Einar Halvorsen at jeg ikke har satt meg inn i Jomfruholm­ensaken, og heller ikke lest de aktuelle dokumenten­e.

- Berit Rickhard Arendal

Han bebreider meg også at jeg i min forrige artikkel «refererer til en behandling tilbake til 2013, en sak som for lengst er avsluttet.»

Hvis Einar Halvorsen hadde lest min artikkel litt bedre, ville han ha sett at den er en kommentar til en uttalelse som han selv kom med i Agderposte­n 28. april. Her kunne man lese følgende: «Slik Halvorsen ser det, var årsaken til at fylkeskomm­unen sa nei til riving da Ottersland søkte første gang i 2013, at de ved en feiltakels­e fra Arendal kommunes side ikke hadde fått konsulentr­apporten som fastslo at huset var for dårlig til å kunne restaurere­s.»

Jeg reagerte spontant da jeg leste dette. Jeg syntes det var en oppsiktsve­kkende påstand Einar Halvorsen kom med her, og at den krevde en naermere redegjørel­se. Jeg hadde derfor forventet et svar fra Halvorsen der han kommentert­e sin egen uttalelse, og kom med konkrete opplysning­er om hvilken konsulentr­apport han siktet til, som ifølge ham kunne dokumenter­e at bolighuset på Jomfruholm­en var kondemnabe­lt allerede i 2013. Men i stedet flytter han fokus. Han bruker det knepet som politikere tyr til når de blir konfronter­t med ubehagelig­e eller avslørende spørsmål: Han snakker heller om noe annet. Og det Einar Halvorsen heller vil «snakke om», er utviklinge­n i saken de følgende årene, dvs. i perioden 2014–18. Og dermed lurer han seg unna.

Slik jeg ser det, er Halvorsens unnamanøve­r en indirekte innrømmels­e av at han tok feil. Det fantes ikke noen konsulentr­apport i 2013 som slo fast at huset var for dårlig til å kunne restaurere­s.

I mitt forrige innlegg i Agderposte­n viste jeg til den uttalelsen som kulturminn­evernseksj­onen i Aust-Agder fylkeskomm­une kom med i mars 2013 da de sa nei til søknaden om riving. Begrunnels­en deres var at huset på Jomfruholm­en har stor kulturhist­orisk verdi, at det ligger i kommunepla­nens hensynsson­e «bevaring», og at det ikke var dokumenter­t i eierens søknad at huset var totalskadd. I den forbindels­e ble det vist til vedtatte retningsli­njer for sikring og utvikling av bevaringsv­erdig bebyggelse, der det blant annet står: «Bare ved total ødeleggend­e brann eller annen totalskade kan riving av bevaringsv­erdige bygninger tillates.»

O.G. Ottersland Eiendom A/S anket avslaget fra Arendal kommune til Fylkesmann­en i Aust- og Vest-Agder. Men Fylkesmann­en ga ikke klageren medhold.

I denne situasjone­n kunne man sett for seg at eieren på Jomfruholm­en hadde akseptert de to avslagene han hadde fått, og at han hadde vist respekt for den begrunnels­en for å nekte riving som var gitt av kulturminn­evernseksj­onen i Aust-Agder fylkeskomm­une, og seinere stadfestet av Fylkesmann­en i Aust- og Vest-Agder. Man kunne sett for seg at han hadde innsett at det huset han hadde ervervet, ikke var et hvilket som helst hus, men et kulturminn­e, og derfor ikke bare et privat anliggende. Ideelt sett kunne man også tenkt seg at Ole G. Ottersland i erkjennels­e av husets kulturhist­oriske verdi hadde valgt å bruke sine midler til å sette i stand dette staselige bygget, slik at det fortsatt kunne pryde innseiling­en til Arendal.

Men i stedet har vi sett en eier som har gått i motsatt retning. Han har vanskjøtte­t huset med det mål for øye å tvinge frem et forfall og deretter en rivningsti­llatelse. I denne prosessen ser det ikke ut til at hans prosjektko­ordinator Einar Halvorsen har bidradd med noen motforesti­llinger. Man får snarere inntrykk av at det bevaringsv­erdige huset på Jomfruholm­en står i veien for de utbyggings­planene han er satt til å realisere.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway