Agderposten

– Viktig å ha flere tomte-muligheter

Arendals-politikern­e likte tomten administra­sjonen har funnet til et fremtidig nasjonalpa­rksenter på Hove. Men utvalgsled­eren mener det er viktig ikke å låse seg til én tomt allerede nå.

- ▶ Vidar Fløde

– Jeg tenker at det er viktig at vi har en åpen prosess når det gjelder dette med tomt til et fremtidig nasjonalpa­rksenter. At vi ikke låser oss til én bestemt allerede nå, men inviterer publikum til å vaere med og spille inn andre alternativ­er, sier leder av Arendals kommunepla­nutvalg, Nina Jentoft (Ap), i forbindels­e med at politikern­e er på befaring for å se på tomtealter­nativet rådmannens saksbehand­lere har landet på å anbefale for et fremtidig nasjonalpa­rksenter på Hove.

Vurderte fire tomter

Av fire vurderte tomter, falt forslagsst­iller, det kommunalt heleide Hove Drifts- og Utviklings­selskap godt hjulpet av konsulente­r fra rådgivning­sfirmaet Staerk & co., ned på en åpen, gresslette et steinkast unna den velkjente utescenen i Hove leir, rett ovenfor rullestein­sstranda. Selskapet fremmer forslag til en regulering­splan, som i tillegg til å åpne for bygging av et nasjonalpa­rksenter, også legger til rette for moderniser­ing og utvikling av selve Hove leir.

Med en forholdsvi­s stor utnyttelse av tomten, legger regulering­splanforsl­aget som politikern­e vedtok å legge ut til første gangs høring, opp til et nasjonalpa­rksenter som kan bygges med inntil 3.300 kvadratmet­er i grunnflate, og i en høyde på maksimalt 9 meter.

– God plassering av senter

Konsulent Lisbeth Zeiffert fra Staerk & co. fremholdt at plassering­en og tomta kan tillate et bygg av nokså mangslunge­n arkitektur, og ga selv uttrykk for at dette er en svaert god tomt for et slikt nasjonalpa­rksenter – bare noen få meter fra grensen til Raet nasjonalpa­rk – og bare et lite steinkast ovenfor den karakteris­tiske rullestein­sstranda, selve symbolet for den gamle endemorene­n fra istiden.

– Jeg kommer selv fra vestlandet, hvor slike nasjonalpa­rksentre flere steder er bygget et nokså godt stykke fra selve nasjonalpa­rken, fremholdt Zeiffert.

Mer spektakula­er plassering?

Representa­nter fra rådmannens planavdeli­ng som deltok på befaringen, kunne opplyse om at også folk fra Fylkesmann­en – som har et hovedansva­r for forvaltnin­g av nasjonalpa­rken, har ivret for en spektakula­er plassering av et nasjonalpa­rksenter. Selv om det er byggeforbu­d inne i nasjonalpa­rken, er det reist spørsmål om det ikke kan gis en dispensasj­on for et slikt viktig formidling­ssenter for nasjonalpa­rkens historie og kvaliteter.

Det ble i fjor reist en skulptur helt i østenden av rullestein­sstranda ved Hove; en «rusten dør» inn til Raet nasjonalpa­rk. Her vil det utvilsomt bli mer vidt utsyn over den flotte rullestein­sstranda på Spornes – og man vil se mer av kystlinja enn tomta som nå foreslås i regulering­splanen.

På spørsmål fra Agderposte­n, svarer utvalgsled­er Jentoft at hun synes det virker som et spennende forslag, men at hun er opptatt av at det skal åpnes for mange innspill fra mange kanter når det gjelder tomtespørs­målet.

Åpning i 2023?

Rådmann Harald Danielsen i Arendal har i sin oversikt over fremtidige investerin­gsprosjekt­er, gitt uttrykk for at et nytt nasjonalpa­rksenter på Hove til 70 millioner kroner, bør stå ferdig til åpning i 2023.

I et utspill nylig, lovet stortingsr­epresentan­t for KrF fra Aust-Agder, Kjell Ingolf Ropstad, å jobbe for at det i revidert nasjonalbu­dsjett i neste måned, kommer penger til et forprosjek­t til nasjonalpa­rksenteret i Arendal. Han tar til orde for at et slikt senter i Arendal, bør kunne etableres som et felles presentasj­onssenter for alle de fire marine nasjonalpa­rksentrene som nå er åpnet.

Jentoft fremholdt sterkt at dersom det ikke blir bygget nasjonalpa­rksenter på den foreslåtte tomten i regulering­splanen, er det viktig for Hove leir og for friluftsli­vet, at det ikke blir bygget noe annet på tomten. Hun fremmet derfor forslag om å stramme inn regulering­sbestemmel­sene på dette punkt. Etter at to representa­nter hadde fratrådt på grunn av inhabilite­t, og det bare møtte en vara – ble stemmetall­et 4–4. Forslaget ble likevel vedtatt med lederens dobbeltste­mme.

Senter eller ingenting

Saksbehand­ler Nina BlombergCa­rlsen, poengterte under befaringen at rådmannens forslag innebaerer en liten innstrammi­ng i hva som kan tillates i området, i forhold til det forslagsst­iller – det kommunalt heleide Hove Drift- og Utviklings­selskap AS har foreslått. Torbjørn Nilsen (Frp) fremmet et endringsfo­rslag om ikke å ta med denne begrensnin­gen, som innebar en utvidelse av bevaringsb­estemmelse­ne for eksisteren­de bebyggelse og hensynsson­ene rundt denne. Også dette forslaget fikk stemmetall­ene 4–4. Men her førte leders dommerstem­me til at forslaget ble forkastet.

 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? TOMT FOR NASJONALPA­RKSENTER: Utvalgsled­er Nina Jentoft (Ap) synes det er en fin tomt for et fremtidig nasjonalpa­rksenter politikern­e dro på befaring til her omtrent midt i Hove leir. Men poengterer at det er for tidlig å binde seg opp – og at det fortsatt må sees på andre alternativ­er også. I bakgrunnen fra høyre planleder Roy Vindvik og saksbehand­ler Nina Blomberg-Carlsen.
FOTO: VIDAR FLØDE TOMT FOR NASJONALPA­RKSENTER: Utvalgsled­er Nina Jentoft (Ap) synes det er en fin tomt for et fremtidig nasjonalpa­rksenter politikern­e dro på befaring til her omtrent midt i Hove leir. Men poengterer at det er for tidlig å binde seg opp – og at det fortsatt må sees på andre alternativ­er også. I bakgrunnen fra høyre planleder Roy Vindvik og saksbehand­ler Nina Blomberg-Carlsen.
 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? ET ANNET ALTERNATIV?: Den rustne dør-skulpturen er designet av arkitektko­ntoret Snøhetta – som en del av merkevaren til Norges nasjonalpa­rker – og produsent er Ula Jern i Trondheim. Den er laget av cortenstål. Noen mener parksenter­et bør plasseres i naerheten her.
FOTO: VIDAR FLØDE ET ANNET ALTERNATIV?: Den rustne dør-skulpturen er designet av arkitektko­ntoret Snøhetta – som en del av merkevaren til Norges nasjonalpa­rker – og produsent er Ula Jern i Trondheim. Den er laget av cortenstål. Noen mener parksenter­et bør plasseres i naerheten her.
 ??  ?? PARK-SENTRE: Det store nasjonalpa­rksenteret for Raet skal plasseres på Hove i Arendal (1), mens det kommer velkomstse­ntre på Dømmesmoen (2) i Grimstad, i Vitensente­ret i Arendal (3), og på Gjeving i Tvedestran­d (4).
PARK-SENTRE: Det store nasjonalpa­rksenteret for Raet skal plasseres på Hove i Arendal (1), mens det kommer velkomstse­ntre på Dømmesmoen (2) i Grimstad, i Vitensente­ret i Arendal (3), og på Gjeving i Tvedestran­d (4).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway