Agderposten

– Fjerde år med svekketkjø­pekraft

De fleste norske pensjonist­er må også i 2018 belage seg på å få mindre å rutte med enn de hadde i fjor. Men sosialmini­steren lover bedring neste år.

- ▶ Kristian Skårdalsmo, NTB

Årets trygdeoppg­jør ble lagt fram torsdag. Der kommer det fram at grunnbeløp­et i folketrygd­en økes med 3,47 prosent fra 1. mai.

– Det gir en nedgang i snitt på 0,2 prosent. Det er fjerde år dette skjer, sier Pensjonist­forbundets leder Jan Davidsen.

Det åpenbare er dermed at de fleste pensjonist­ene får dårligere økonomi.

– Vi blir møtt med at det har vaert noen gode og noen dårlige år. Men de som har vaert pensjonist­er de siste fire årene, har nå altså fire dårlige år som grunnlag til å starte sin regulering av pensjon fremover, understrek­er Davidsen.

Mer til noen

Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie (H) understrek­et imidlertid da hun la fram tallene at minstepens­jonister og uføre får reallønnsv­ekst.

– Minstepens­jonistene får om lag 5.500 kroner mer, mens uføre med en uføretrygd på cirka 300.000 får drøyt 10.000 kroner mer, sier statsråden.

– Øvrige pensjonist­er vil få en nedgang på om lag 0,2 prosent, gitt at prisvekste­n blir det som er prognosen. Det vet vi ikke før til neste år, sier Hauglie.

«Øvrige» er de som har mer enn minstepens­jon eller uføre – altså de aller fleste pensjonist­ene.

Som kjent underregul­erer dagens ordning pensjonist­ene med 0,75 prosent i forhold til arbeidstak­erne. Det betyr i praksis at de som har jobb, «slipper unna» reallønnsn­edgang i dårlige tider, påpeker Davidsen.

– Prisen betaler de uføre, alderspens­jonistene og de arbeidsled­ige, konstatere­r han.

Lover bedring

Bakteppet for de svake trygdeoppg­jørene de siste fire årene er en situasjon med økt arbeidsled­ighet, svak økonomisk vekst og etterdønni­nger etter oljeprissj­okket, fremholder Hauglie. Det har også pensjonist­ene fått merke, siden pensjonene følger lønnsutvik­lingen i samfunnet for øvrig.

– Når vi nå ser at økonomien går bedre, at det skapes jobber, arbeidsled­igheten går ned og investerin­gene øker, forventer vi at pensjonene kommer til å øke i årene som kommer, sier statsråden.

Hun vil ikke vaere med på at alle piler peker nedover for pensjonist­ene. Hauglie viser til at regjeringe­n har gitt betydelige skattekutt, som også har kommet pensjonist­er til gode, endret grunnbeløp­et for gifte og samboende og økt minstepens­jonen.

– Vi må også passe på at systemet er baerekraft­ig, sier Hauglie.

Forhandlin­gsrett

Oppgjøret betyr at grunnbeløp­et i folketrygd­en øker fra 93.634 kroner til 96.883 kroner fra 1. mai 2018. Dette er en økning på 3.249 kroner, som tilsvarer 3,47 prosent.

Årets trygdeoppg­jør har en total ramme på 7,7 milliarder kroner.

Grunnlaget har vaert drøftet med de største organisasj­onene som represente­rer pensjonist­er og funksjonsh­emmede.

Da partene i trygdeoppg­jøret la fram sine krav tirsdag, var bedre kvinnepens­jon og forhandlin­gsrett blant hovedkrave­ne.

– Vi har vaert opptatt av å få tilbake forhandlin­gsretten vi hadde før pensjonsre­formen i 2011. Vi mener vi har krav på å bli behandlet som voksne folk, sier Davidsen.

Pensjonist­forbundet har saerlig pekt på pensjonist­enes kjøpekraft og den store ulikheten mellom kvinner og menn.

 ??  ?? TRYGDEOPPG­JØRET ER KLART: Årets trygdeoppg­jør ble lagt fram torsdag, og defleste pensjonist­er får mindre å rutte med også i 2018.
TRYGDEOPPG­JØRET ER KLART: Årets trygdeoppg­jør ble lagt fram torsdag, og defleste pensjonist­er får mindre å rutte med også i 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway