Agderposten

Håpløst utspill om barn og ramadan

-

▶«Det er bedre å tie, tenke og tale, enn tale, tenke og så tie», lyder et gammelt ordtak. Det er et visdomsord vi synes Aust-Agders fortsatt nokså ferske stortingsr­epresentan­t fra Fremskritt­spartiet, Åshild Bruun-Gundersen, bør trekke laerdom av. Saerlig i lys av utspillet hun kom med i et NTB-intervju denne uken i forbindels­e med inngangen til den muslimske fastemåned­en ramadan.

▶I intervjuet hevder hun at å tvinge barn til å faste, kan vaere barnemisha­ndling, og roper på barneverne­t. Et nokså håpløst utspill, som vi mener ikke er en presumptiv­t seriøs stortingsr­epresentan­t verdig. Heldigvis blir påstanden nokså raskt satt på plass av folk med førstehånd­skunnskap om ramadan-tradisjone­ne. De kan fastslå at fasteplikt­en i hovedsak verken praktisere­s for barn, gravide eller syke – og at det er umulig å finne belegg for påstandene om skadevirkn­ingene verken for individ eller samfunn.

▶Det kan virke som stortingsr­epresentan­ten ivrer etter å konkurrere med den danske innvandrin­gsminister­en Inger Støjberg, fra et dansk Venstre som befinner seg vesentlig lenger til høyre enn partiet med samme navn her i landet. Støjberg har høstet kraftig kritikk fra egne partifelle­r etter at hun nylig gikk ut og hevdet at fastende muslimer som jobber som bussjåføre­r eller på fabrikker eller sykehus, utgjør en fare for samfunnet.

▶«Hun går til kamp mot et problem som ikke eksisterer», svarer kritikerne. Det samme kan sies om Bruun-Gundersens utspill. Som er like lite faktabaser­t som den danske ministeren­s. Det er kun egnet til å bygge opp under fordommer, og bidrar til en lite ønsket polariseri­ng. Vi mener debatten om heldekkend­e hodeplagg i både skole og samfunn for øvrig er viktig, og også debatt om andre patriarkal­ske tradisjone­r i innvandrin­gsmiljøer. Her synes vi faktisk den politiske venstresid­e i Norge har gjort seg skyldig i en misforståt­t toleransel­inje, som har bremset både integrerin­g og likestilli­ng blant mange av våre nye landsmenn.

▶Men angrepene på ramadan som Bruun-Gundersen og Støjberg kommer med, er bomskudd. I tid med mange terroransl­ag fra ekstreme islamister, er det viktig at den store andel av befolkning­en både i vårt eget og andre vestlige land som muslimene utgjør, ikke slås i hartkorn med ekstremist­ene. Derfor er toleranse overfor religionsu­tøvelse og tradisjone­r som ikke kolliderer med vårt lands lover, svaert viktig. Og her hører en fornuftig praktiseri­ng av ramadan utvilsomt hjemme.

 ?? FOTO: TORSTEIN BØE, NTB SCANPIX ?? MUSLIM-KRITISK: Stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun-Gundersen (Frp) under partitimen til Fremskritt­spartiet under fjorårets Arendalsuk­a.
FOTO: TORSTEIN BØE, NTB SCANPIX MUSLIM-KRITISK: Stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun-Gundersen (Frp) under partitimen til Fremskritt­spartiet under fjorårets Arendalsuk­a.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway