Agderposten

– Skjønner ikke hvorfor trusene skal vaere så forskjelli­ge

Da jenta tok på seg brorens truse, ble moren skikkelig forundret over den store forskjelle­n.

- ▶ Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Er gutter som bruker størrelse 134 større enn jenter som bruker størrelse 134? lurer folk på etter å ha sett Ragnhild Paulsens bilde av to truser på Facebook.

Fikk bedre plass

Hun har en datter på 7 år som pleier å bruke klaer i litt store størrelser. Da hun gikk tom for truser forleden, fikk hun låne en av sin bror på 9. I både jentas og guttens sto det at de var størrelse 134, som for både gutt og jente tilsvarer 8–9 år.

Stor var både jentas og morens forundring da de oppdaget hvor mye bedre plass det var i guttetrusa.

– Når jeg legger dem oppå hverandre, er det lett å se at guttetrusa er mye større. Jeg kan jeg legge to tomler på hver side av jentetrusa, sier Ragnhild Paulsen.

Begynner kroppspres­set?

Begge trusene er kjøpt hos Hennes & Mauritz for rundt et år siden.

Moren til de to barna er redd de små jentestørr­elsene er et uttrykk for at presset på å vaere liten, yndig og jentete starter allerede i barneskole­alder.

– Jeg tenkte med en gang jeg så det: «Begynner kroppspres­set allerede her?» I så fall får vi det inn helt ubevisst, sier hun.

Vi tok en tur til Hennes & Mauritz og gjorde den samme øvelsen som Ragnhild Paulsen hadde gjort. La to oppå hverandre, og så det samme. Guttetrusa var større, selv om størrelsen var den samme.

Også på Cubus

Køen i kassa var så lang at vi droppet å spørre personalet om hjelp og mulig forklaring.

I Arendal ligger Cubus rett over gangen til Hennes & Mauritz, og vi sjekket der også. Også der er guttetruse­r i størrelse 134 større enn de til jenter.

Men der var det en ansatt som ble interesser­t.

– Jeg har aldri lagt merke til det før, og kan ikke egentlig forklare det. Men kan det henge sammen med at guttene ofte har trusene lenger nede på hoftene? Og at de ikke liker at det strammer? spør hun.

Vi sjekker strikkene på gutte- og jentetruse­r, og oppdager fort at boksere, som gutter oftere bruker, er strammere enn truser. Så jentetruse­ne kan dermed se mindre ut i bredden, men likevel vaere så elastiske at de blir like store som boksere.

Men Cubus har boksere til jenter også, så her blir det lett å sammenlign­e: Også i boksere får jenter det trangere.

På bildet til Ragnhild Paulsen har for øvrig begge trusene vanlig strikk, og burde vaere helt sammenlign­bare.

Ikke svar fra H & M

Agderposte­n satt 43 minutter i telefonkø for å prøve å få svar fra Hennes & Mauritz. Vi kom til slutt fram til noe de kaller kundeservi­ce, og etter to minutters venting til, fikk vi et annet nummer som presse skulle bruke, og som ingen svarte på.

Så vi lurer med Ragnhild Paulsen. Er gutter på 134 cm faktisk større rundt livet enn jenter på 134 cm? Eller handler dette om kjønn og kroppspres­s?

Lik stussvidde

KappAhl har en størrelses­guide på sine nettsider. Ifølge den har gutter og jente samme «stussvidde» (der baken er bredest) når de er 134 cm høye.

Nettdoktor.no har tabeller over barns høyde og vekt, men skriver at tallene er gamle og må tas med stort forbehold. Deres tall antyder at gutter generelt faktisk er litt større (tyngre) enn jenter, selv om høyden er den samme.

I Folkehelse­institutte­ts rapport 2014:3, «Barns vekst i Norge 2008-20102012, om høyde, vekt og livvidde blant 3.-klassinger», kan vi lese at det ikke var signifikan­t forskjell i kroppsmass­eindeks på gutter og jenter. Det betyr at gutter og jenter i tredjeklas­se som har samme høyde, har omtrent samme vekt også.

Liten forskjell

Helsesøste­r Eirin W. Mykland på Stinta skole i Arendal synes Ragnhild Paulsens observasjo­n er interessan­t, og hun mener det er god grunn til å spørre om dette handler om kroppspres­s.

– Størrelse 134 tilsvarer vel 8–9 år, og da går barna i tredje klasse. Vi måler høyde og vekt på alle tredjeklas­singer, og ser at det er veldig liten forskjell på gutter og jenter på det trinnet. Grensene for gutter og jenter er veldig like når vi ser på normalvekt og overvekt. Det er først når de kommer i puberteten at de store forskjelle­ne kommer, sier hun.

– Hvordan tolker du at jentetruse­r er mindre enn guttetruse­r?

– Det er i alle fall interessan­t. Rundt hofte, lår og mage er det ikke mye forskjell på barn når de er 134 cm høye. Så jeg synes det er god grunn til å spørre om dette har med kroppspres­s og en veldig kjønnsdelt mote å gjøre. For 20– 30 år siden var moten mye romsligere. Både gutter og jenter hadde mer å velge i av både farger og fasonger, sier helsesøste­ren.

 ??  ??
 ??  ?? STOR FORSKJELL: Dette bildet la Ragnhild Paulsen ut på Facebook sammen med teksten: «Disse to lange? Jeg bare lurer...»
STOR FORSKJELL: Dette bildet la Ragnhild Paulsen ut på Facebook sammen med teksten: «Disse to lange? Jeg bare lurer...»
 ??  ?? HELSESØSTE­R: Eirin W. Mykland.
HELSESØSTE­R: Eirin W. Mykland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway