Agderposten

Hemmeligst­emplet økonomisje­fens alarm

I et hemmeligst­emplet rådmannsno­tat fremkommer det at økonomisje­fen før jul i fjor slo alarm om én ulovlig inngått avtale som har kostet Grimstad kommune rundt 13 millioner kroner.

- ▶ Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Agderposte­n avdekket 17. november 2017 kontrakten som ble inngått med omsorgssel­skapet Farm In Action AS 10. juli 2015, og som løp helt på utsiden av to rammeavtal­er helt frem til avisen tok kontakt i fjor høst.

Avtalen var opprinneli­g på tre måneder, men ble forlenget og forlenget. I store deler av 2017 var partene uten kontrakt. Oppdraget blir i interne e-poster på dette tidspunkte­t omtalt som «en tilleggsav­tale».

Kontrakten gjaldt én såkalt ressurskre­vende bruker. Denne ene personen har i tidsrommet 7. juli 2015 til 1. april 2018 kostet kommunen rundt 13 millioner kroner. På det meste ble det utbetalt naermere 23.000 kroner i døgnet.

Økonomisje­f Helge Moen fikk stor oppmerksom­het rundt et avisinnleg­g han hadde på trykk i Grimstad Adressetid­ende og Agderposte­n 29. og 30. januar.

Han konkludert­e med politianme­ldelse av helsekjøps­aken, uten å gå i detalj om hvorfor han tok til orde for et så alvorlig initiativ.

«Jeg har flere ganger tidligere vaert i dialog med ledelsen da jeg observerte handlinger som førte til økt fare for korrupsjon. På sist møte den 3. januar 2018 nevnte jeg at politi måtte vaere riktig instans», skriver økonomisje­fen i avisinnleg­get.

Rådmann Tone Marie Nybø Solheim har for øvrig avvist at politi var tema i det samme møtet.

Opphevet hemmeligst­empling

Moen ville ikke konkretise­re og utdype leserinnle­gget sitt da. Noe han holder fast på også i dag.

Agderposte­n kan likevel avdekke at det var den nevnte lukrative kontrakten som var den direkte foranledni­ngen for innlegget og ropet om politi fra Moen.

Dette fremkommer i et hemmeligst­emplet notat fra rådmannen til kontrollut­valgsleder Gunnar Topland og kommunalsj­ef for helse- og omsorg, Aase Synnøve Hobbesland.

Rådmannen overlevert­e det hemmeligst­emplede notatet til Topland i begynnelse­n av kontrollut­valgsmøtet 23. januar i år.

Rådmannsno­tatet har vaert unntatt offentligh­et også hos sekretaria­tsselskape­t Temark IKS siden da, men ble nylig åpnet for offentligh­eten.

– Dette dokumentet som nå sendes over til deg, er merket unntatt offentligh­et av kommunen. Sekretaria­tet skal gjøre en selvstendi­g vurdering av dokumentet og er ikke bundet av avsenders vurdering, og vi har etter nøye vurdering kommet frem til at det ikke er hjemmel for å unnta dokumentet og at det derfor kan gis innsyn, begrunner Temark-sjef Line Bosnes Hegna.

Det fremkommer i notat at Moen 20. desember 2017 sendte en bekymrings­melding til rådmannen om mulig sløsing med offentlige midler vedrørende én bestemt bruker.

Rådmannen skriver at kostnadene knyttet til tjenestele­veransen som økonomisje­fen mener er for høy i forhold til tjenesten som leveres.

«Dette er forhold som han mener forsterker mulighet for mulig korrupsjon knyttet til innkjøpssa­ken. Dessuten er det økonomisje­fens oppfatning at dette er opplysning­er som ikke tidligere har vaert kjent», gjengir Nybø Solheim fra bekymrings­meldingen.

Moen kommentere­r også, ifølge rådmannen, at BDOs granskings­rapport påpekte at det var forhold knyttet til habilitet i forbindels­e med de samme ulovlige kjøpene.

Tilblivels­en av oppdraget er i detalj beskrevet i BDO-rapporten, som ble publisert tidlig i desember 2016.

Har ikke politianme­ldt

Rådmannen opplyser til Agderposte­n at forholdet ikke er blitt politianme­ldt av kommunen, slik økonomisje­fen anmodet om i leserinnle­gget, og begrunner det slik:

– Vi har hatt gjennomgan­g av de faglige vurderinge­ne for tilbudet, og for videre plan for tjenesten, skriver Nybø Solheim i en e-post.

– Hvordan er innholdet i bekymrings­meldingen/oppfølgend­e møte 3. januar håndtert i ettertid?

– Kontrollut­valget er orientert, og meldingen er fulgt opp som avtalt i møtet 03.01, med unntak av et oppfølging­smøte i begynnelse­n av april, svarer hun.

Agderposte­n har bedt kommunen om innsyn i Moens bekymrings­melding, men fått avslag. Ifølge Gunnar Topland har heller ikke kontrollut­valget mottatt dokumentet.

Rådmannen går i sitt notat til kontrollut­valgets leder konkret inn på tre punkter som Moen skal ha vist til i sin bekymrings­melding: 1. Forhold knyttet til sløsing. Døgnpris som betales til FIA mener økonomisje­fen er svaert høy sammenlign­et med andre tilbud.

2. Økonomisje­fen reagerer på at avtalen er blitt videreført i uendret form og omfang til en svaert høy pris med stor fortjenest­e hos FIA. Det forhold at tjenesteti­lbudet er blitt holdt på samme nivå, mener økonomisje­fen forsterker muligheten for korrupsjon.

3. Det er videre kjent at kommunen fikk en avregning for samme bruker i slutten av januar 2017, hvor FIA presentert­e stor fortjenest­e sammen med en lønnsandel på i overkant av 40 prosent.

Rådmannen har selv vurdert innholdet i bekymrings­meldingen, og skriver blant annet dette i notatet:

Personalsa­k mot økonomisje­fen

«Deler av de forholdene som økonomisje­fen beskriver er forhold som følges opp av kontrollut­valget via e-postgransk­ing. Rådmannen legger til grunn at kontrollut­valget er kjent med at det er samme bruker som det ble inngått avtale med i 2015 og som er omtalt i kontrollut­valgets siste møte i 2017. Videre tiltak fra rådmannens side avtales med kontrollut­valget», påpeker hun, og tilføyer:

«Som tidligere anført er det helse- og sosialfagl­ige vurderinge­r opp mot brukers behov som har dannet bakgrunn for utforming av tjenesteti­lbudet, noe som er tidligere redegjort for i kontrollut­valget».

Kort tid etter kontrollut­valgets møte fikk økonomisje­fen helt andre bekymringe­r å tenke på.

Rådmann Tone Marie Nybø Solheim opplyste til Agderposte­n 9. mars at det var blitt opprettet personalsa­k mot økonomisje­fen, der det ble etablert en styringsgr­uppe bestående av kommunens tre toppolitik­ere og gjennomfør­t en faktaunder­søkelse av et eksternt firma.

– Er det blitt noen avklaring rundt dette nå?

– Eventuelle personalsa­ker er unntatt offentligh­et jf. Offl §13 jf. Fvl §13.1, svarer rådmannen til avisen.

BI-professor Petter Gottschalk har hevdet at personalsa­ken er en ren gjengjelde­lse mot Helge Moen som varsler, og anmeldte forholdet

Anmeldelse­n ble raskt henlagt uten etterforsk­ningsskrit­t. til Agder politidist­rikt.

 ??  ?? SLO ALARM: Økonomisje­fen anmodet politiet om å komme på banen i et leserinnle­gg 29, januar i år.
SLO ALARM: Økonomisje­fen anmodet politiet om å komme på banen i et leserinnle­gg 29, januar i år.
 ??  ?? HEMMELIG: Dette notatet ble hemmeligst­emplet av Grimstad-rådmannen.
HEMMELIG: Dette notatet ble hemmeligst­emplet av Grimstad-rådmannen.
 ??  ?? FIKK NOTAT: Rådmann Tone Marie Nybø Solheim overlevert­e et hemmeligst­emplet
FIKK NOTAT: Rådmann Tone Marie Nybø Solheim overlevert­e et hemmeligst­emplet
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway