Agderposten

Får likevel selge is under Arendalsuk­a

Mia Nilsen ble i fjor lovet plass til sin iskiosk under årets Arendalsuk­e, men har fryktet det verste. Nå har ordfører Robert C. Nordli ordnet opp og funnet plass til den lille kiosken.

- Liv Ekeberg liek@agderposte­n.no

Tre par brune øyne ser på de fargerike boksene bak glasset:

Leyla (11) velger kokos og sjokolade, Sana (10) tar jordbaerso­rbeten og Shahed (9) får bananis.

Det blir helt stille i ti sekunder mens jentene tar den første smaken.

– Kjempegod, er den enstemmige dommen.

De har akkurat prøvd «italiensk» iskrem for første gang. Og innehaver Mia Nilsen kunne ikke ønsket seg bedre kunder når avisen tilfeldigv­is er til stede, for Sana utbryter:

– Jeg vet hvor jeg skal gå når jeg får lyst på is i hvert fall!

Satser iskaldt

Samboerpar­et Mia Christina Nilsen og Boris Praljak, som siden 2013 har drevet Café Victor i Arendal, åpnet i fjor sommer iskiosken i gågata.

Kiosken fikk de spesialdes­ignet. Mia insisterte på fasettslip­te fliser på bakveggen og kobberlamp­er fra taket for å gi den rette «italienske» følelsen for kundene. Snart skal fronten dekkes med folie som etterligne­r fasaden på bygården bak.

For i den bygården, tre etasjer over folkelivet i gågata, har paret sin egen fabrikk:

– All isen lager vi selv i tredje etasje der, sier Mia og peker opp i bygården i Havnegata.

Investerte 1,5 millioner

Det lille iseventyre­t startet med at Mia og samboeren var mye i hans hjemland, Kroatia. Der er italienske gelato-kiosker på hvert gatehjørne.

Etter å ha besøkt en ismesse i Sverige, var de så inspirerte at de investerte i maskiner og gikk igang under Pippi-mottoet:

«Det har vi aldri gjort før, så det klarer vi sikkert!»

Siden mai i fjor har de solgt egenprodus­ert is fra iskiosken i gågata, og på Café Victor i Pollen og på Harebakken. Paret produserer 30 til 60 liter is om dagen i mange forskjelli­ge smaker basert på ekte råvarer:

Kiwi, blåbaer, oreokjeks og vanilje, bringebaer- og jordbaerso­rbet, pistasje, melon...

– Men vi manglet egenpro-

dusert soft-is. Derfor har vi i forkant av denne sommeren investert i ny soft-ismaskin til en halv million og eksperimen­terer med tykkelse og ulike smaker, forteller Mia.

Totalt har paret nå investert i ismaskiner for 1,5 millioner kroner.

– Boris har regnet ut at vi må selge minst 12.000 softis før den siste maskinen begynner å lønne seg, sier Mia, men det har hun tro på - for nå har fastboende og turister fått øynene, for ikke å si munnene, opp for italiensk is, eller gelato.

 ??  ??
 ??  ?? POPULAER: Mia Nilsen, innehaver av Café Victor, har åpnet sin «italienske» iskiosk i Tollbodgat­a for sesongen og serverer hjemmelage­t is til venninnene (fra Arendalsuk­a, men ordfører Robert C. Nordli lovet å finne en løsning for i år. Nå krysser hun fingrene for at kommunen gir henne et annet sted å stå under den
POPULAER: Mia Nilsen, innehaver av Café Victor, har åpnet sin «italienske» iskiosk i Tollbodgat­a for sesongen og serverer hjemmelage­t is til venninnene (fra Arendalsuk­a, men ordfører Robert C. Nordli lovet å finne en løsning for i år. Nå krysser hun fingrene for at kommunen gir henne et annet sted å stå under den
 ??  ?? SMELTER INN: Mia har en ny idé: Den mobile iskiosken får snart få dekor på utsiden slik at den skal ligne på fasaden til den vakre bygården bak.
SMELTER INN: Mia har en ny idé: Den mobile iskiosken får snart få dekor på utsiden slik at den skal ligne på fasaden til den vakre bygården bak.
 ?? FOTO: LIV EKEBERG ?? venstre) Leyla (11), Sana (10) og Shahed (9). – Kjempegod, er den enstemmige dommen. I fjor ble hun forvist under politiske uka.
FOTO: LIV EKEBERG venstre) Leyla (11), Sana (10) og Shahed (9). – Kjempegod, er den enstemmige dommen. I fjor ble hun forvist under politiske uka.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway