Agderposten

Landets første folkesti

Det er allerede nitten år siden folkestien på Hove ble åpnet. Og til søndag skjer det igjen. En ny og flottere utgave av folkestien står klar til å ta imot trimmere fra fjernt og naer.

- ▶Marit Elisabeth Andersen marit@agderposte­n.no

For nitten år siden var det Ketil Moe, Aust-Agders og hele Norges trimkjendi­s, som tok de første stegene på landets første og fineste Folkesti. Hvem som tar de første stegene på nyåpningen, er foreløpig en hemmelighe­t.

Men vi holder oss til åpningen i 1999. Ketil Moe fra Lillesand serverte med lun humor en appell som noen og enhver, uansett alder og nivå, burde leve opp til:

Isteden for å dagen bort sove ta en tur i folkestien på Hove Det er en flott form for trening og det gir dagen og livet mening

Med naturen som ramme, utsikt nesten helt til Danmark og ikke minst et praktisk og flatt terreng, er det løyper for alle.

Dengang var Håkon Bergh til stede. Han kjente området bedre enn noen etter utallige treningsti­mer der.

Han var tidligere en aktiv friidretts­gutt i Trauma og Grane, men måtte legge om treningen da han havnet i rullestol etter en bilulykke.

- Hove er rett og slett fantastisk, sier han. Naturskjøn­ne omgivelser med fugler og dyr, asfalterte stider i småkupert terreng, og i tillegg muligheter for å kombinere treningstu­ren med andre aktivitete­r som f.eks. bading. Jeg håper at flere finner fram hit og tar Folkestien i bruk. Det er plass til mange flere før det blir fullt, sa Bergh, som tilfedig rullet inn på festarenae­n med en ordfører, en tidligere fylkesmann, en maratonløp­er og en OL-bronsevinn­er i spissen.

«Gåløype». Folkesti er en mer moderne utgave av en gåløype. Asfalt gjør det lettere for rullestolb­rukere og de som ikke er så «gode til bens» å komme seg fram.

Folkestien på Hove var fire kilometer, og merket for hver kilometer slik at den enkelte kan finne ut når det er grunn for å vende nesen hjemover igjen.

Og alle var storfornøy­de.

Dag Otto Lauritzen, ex-sykkelprof­fen fra Grimstad, var sammen med Ketil Moe spesielt invitert til folkesti-åpningen, og de ble sendt ut i løypa sammen med fylkeslede­ren i Nasjonalfo­reningen, Signe Marie Stray Ryssdal og mange andre.

Dag Otto Lauritsen syntes at det var fint å få til noe som dette uten at det koster all verden. En blir rett og slett glad over å oppholde seg i slike omgivelser.

Hoves Venner. Hoves Venner har i alle disse årene tatt godt vare på det vakre friområdet på Tromøy. De har trillet ut mangfoldig­e tonn med grus på stiene i området i den hensikt å gjøre dem mer fremkommel­ige for alle.

De holder orden på Folkestien rundt Hoveodden gjennom skogen og opp til Hove leir.

Foreningen ble etablert i 2003 og er en ideell organisasj­on der blant andre folk som har brukt dette området i mange år og har vaert med på å slite på det, ønsket å gi noe tilbake.

Hoveområde­t har det meste, fra lune sandstrend­er til bar kyst som møter havet. Man finner en unik geologi med raet fra istiden og en trolsk verneskog.

Jo, det er mye ta vare på. Og søndag er det igjen tid for nyåpningen av den populaere folkestien. Tromøy Helselag og Hoves Venner har stått for arbeidet og der kan man blant annet finne en flott gapahuk som ønsker folk velkommen til en god rast.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? HOVES VENNER: Her er noen av dugnadsgje­ngeni Hoves Venner. Ingen nevnt og ingen glemt, unntatt den eneste kvinnen på bildet, lederen i Tromøy Helselag, Synnøve Bjerkhjolt
HOVES VENNER: Her er noen av dugnadsgje­ngeni Hoves Venner. Ingen nevnt og ingen glemt, unntatt den eneste kvinnen på bildet, lederen i Tromøy Helselag, Synnøve Bjerkhjolt
 ??  ?? TYDELIG MERKET: Det er satt opp tydelige skiltrundt hele løypa.
TYDELIG MERKET: Det er satt opp tydelige skiltrundt hele løypa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway