Agderposten

Minnes rekordkamp­en: – Euforisk stemning

For første gang skal Jerv og Viking møtes til serieduell i norsk toppfotbal­l – 41 år etter den legendaris­ke cupbatalje­n med over 6.000 tilskuere på Levermyr. – Stemningen rundt kampen var euforisk, minnes Birger Simonsen (70).

- Alexander Nupen alnu@agderposte­n.no

Han var 29 år og venstrebac­k da Jerv på nivå tre tok imot toppklubbe­n Viking i 3. runde i fotball-NM 27. juli 1977.

– Vi skjønte det kom til å bli mye folk da vi varmet opp, men da vi gikk ut til kamp så vi bare et fugleberg. En flott opplevelse og ett av høydepunkt­ene i karrieren, hvor rammen bidro til å løfte spillerne, forteller Birger Simonsen.

Grimstadla­get, med et par engelskmen­n på banen, tapte 1-3 etter å ha rystet stjerneman­nskapet fra Stavanger.

Tilskuerre­kord for Jerv

Trolig klynget rundt 7.000 tilskuere seg sammen og sørget for den beste besøkte hjemmekamp­en i FK Jervs historie. Offisielt skal det ha blitt registrert 6.000 publikumme­re.

– Vi satt i garderoben under gymnastikk­salen og så at tikronesed­lene ble stampet ned i plastsekke­r. Inngangspe­ngene gikk fort unna, minnes Simonsen.

I cuprunden før hadde Jerv slått ut Mjøndalen fra øverste nivå på bortebane.

– Hele laget var litt høyt oppe, og det var euforisk stemning rundt kampen. Vi trodde på en ny sensasjon, saerlig etter pause da vi kjørte kampen mot Viking. Vi hadde publikum virkelig i ryggen. Jeg ble ikke trøtt, forteller Birger Simonsen som hadde broren Reidar som lagkamerat.

Viking hadde vunnet fire strake seriegull i perioden 1972-1975. Minst fem spillere i cupmatchen kunne skilte med A-landskampe­r – Svein Kvia, Trygve Johannesse­n, Sigbjørn Slinning, Reidar Goa og målvakt Erik Johannesse­n.

– Satte seg på ballen

Birger Simonsen slo frisparket forut for 1-1-utlikninge­n rett før pause. Viking-keeperen glapp ballen til Arve Olsen som sendte den i nettet.

Torbjørn Svendsen sørget for 2-1 til Viking like etter pause.

– Hele Jerv-laget gjorde en god kamp. Ken Ayres skapte store ting på venstrekan­ten. Jeg husker en episode der han satte seg på ballen mens backen forsvant. Kampen var jevn inntil den ble punktert på slutten, sier Simonsen – som er enig med Agderposte­ns reportere i at Trygve Johannesse­n filmet seg til straffespa­rk.

Far til dagens kaptein

Spissen satte inn 3-1 da målvakt Tore Andersen – far til dagens Jerv-kaptein Glenn B. Andersen – måtte kapitulere. Mannskapet ble trent av Karsten Johannesse­n. Opptakten til den legendaris­ke cupkampen var spesiell.

– Dagen før ble jeg hentet hjem med rutefly fra England der jeg holdt på med fotballsko­ler om sommeren. Vi var vant til å møte opp på Levermyr en time før kamp, men nå skulle vi vaere på Fevik hotell på kampdagen. Der spiste vi lunsj, og så gikk vi på rommet for å sove, forteller Birger Simonsen som er tilskuer når Jerv tar mot Viking til lagenes første seriemøte i 1. divisjon søndag.

– En åpen kamp. Jerv har spilt på seg selvtillit med tre strake seirer, mens Viking tapte mot Aalesund sist. Men det er viktig å glemme Jervs 6-2-seier i oppkjøring­en, nå er det et annet lag som kommer, understrek­er Simonsen som håper Jerv kan ende på playoffpla­ss i år.

Viking – som rykket ned fra eliteserie­n i fjor – er nummer to og på direkte opprykkspl­ass i 1. divisjon nå. Jerv er på 8. plass.

Vi så at tikronesed­lene ble stampet ned i plastsekke­r. Inngangspe­ngene gikk fort unna.

 ??  ?? YPPET SEG MOT STJERNENE: Faksimile fra Agderposte­n 28. juli 1977. Jerv tapte 1-3 etter å ha rystet storklubbe­n Viking i cupkampen i 3. runde. I neste runde røk rogalendin­gene for Hamarkamer­atene. Cupgullet gikk til Lillestrøm.
YPPET SEG MOT STJERNENE: Faksimile fra Agderposte­n 28. juli 1977. Jerv tapte 1-3 etter å ha rystet storklubbe­n Viking i cupkampen i 3. runde. I neste runde røk rogalendin­gene for Hamarkamer­atene. Cupgullet gikk til Lillestrøm.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway