Agderposten

I dag vil en drøm gå i oppfyllels­e

En gammel drøm er endelig realisert, og en av Arendals viktigste naeringsve­ier gjennom historien møter samtidskun­sten på en unik arena som favner alle.

-

Allerede før den nye spektakula­ere kunstarena­en med gangbane over Torbjørnsb­u gruver i Arendal åpner, har direktør Harald Solberg merket stor interesse.

Satsingen til 10 millioner kroner vil gi ringvirkni­nger, sier han.

Jeg vet ikke hva jeg føler. Jeg har jobbet med dette så lenge. Akkurat nå er jeg mest spent på om vi blir ferdige i tide.

Direktøren og kuratoren ved Bomuldsfab­riken Kunsthall sitter i et lyst og nyoppusset rom i det store byggets toppetasje litt tidligere denne uken. Dette og de øvrige rommene er flotte, men de mangler fortsatt mye av det som skal inn der.

Harald Solberg og den beskjedne staben er vant til å jobbe frem store prosjekter på knappe frister. Det bør gå denne gangen også.

Det som kommer etter disse rommene og døren ut er åpnet, høyt over bakken, er på det naermeste ferdig. Allerede i fjor var den mektige gangbanen klar til å brukes. Som en industriel­l skulptur med sine tydelige konstruksj­oner, lett rustne jern og en slyngende trapp svever den bak Bomuldsfab­riken.

Her oppe, så høyt at ikke alle klarer turen ut og må snu når de kikker ned og kjenner suget fra bakken, kan en gå over historien om den krevende og utfordrend­e gruvedrift­en som utgjorde en stor virksomhet i Arendal.

I perioder trolig like viktig og omfattende som kobbergruv­ene på Røros og sølvgruven­e på Kongsberg, men langt mindre påaktet og bevart i ettertiden.

Et mål i 21 år

Å kunne vise denne delen av arendalsdi­striktets rike historie, og sette den inn i vår tid, har vaert et mål for Harald Solberg helt fra han tiltrådte i stillingen for 21 år siden.

Det har vaert flere utredninge­r om hvordan området rett bak den store galleribyg­ningen kan åpnes opp. Allerede tidlig ble muligheten for å lage en kulturpark utredet, og et skisseutka­st kalt Langsae kulturpark fra Drange & Aanensen Arkitektko­ntor viste et stort amfi med glasstak og scene for teater og konserter.

Så kom Solberg med ideen som har modnet gjennom årene. Gruvene kan bli en arena for samtidskun­st.

Muligheten­e ble utredet i samarbeid med Bomuldsfab­riken, Arendal kommune og Asplan Viak. Tanken var at publikum skulle ferdes på bakkenivå.

Det ville gitt store utfordring­er og kostnader til sikring av området med gruve og gruvehull og steile fjellvegge­r.

Først da publikum bokstaveli­g talt ble løftet opp i høyden, kom løsningen.

– Det gir en helt annen visuell opplevelse og det er trygt for publikum som vi kan ha god kontroll på, uten behov for sikring, bortsett fra fjellsiden­e, forteller Solberg, og peker på noen knapt synlige bolter i fjellvegge­n.

– Svaere nett eller store bolter ville ødelagt opplevelse­n, sier han, godt fornøyd med løsningen som både ble billigere og bedre med boltene som er der nå.

Den svaert anerkjente finske arkitekten Sami Rintala som jobber i Norge, utarbeidet forprosjek­tet med utgang fra tredje etasje.

– Jeg hadde tenkt atkomsten fra bakken og opp. Å gå fra dette bygget og ut er genialt. Det gir oss kontroll med alle besøkende og området er sperret utenom vår åpningstid. Det gir oss disse rommene som alle må passere og hvor vi vil presentere historien bak gruvedrift­en og visualiser­e den. Også et lite bibliotek skal på plass her, forteller direktøren.

Det meste skal vaere på plass til åpningen lørdag, og da blir det trolig rimelig fullt på gangbanen som fikk sin endelige plassering etter flere års observasjo­ner av isdannelse­r og fjellets beskaffenh­et.

Arkitekten Jonas Høgli Major fra Arendal har stått for utforminge­n som tilfredsst­iller kravene til universell utforming og har flere utsiktsste­der, der den bukter seg høyt over dagbruddet, mellom furutaerne som Solberg satte mye inn på å bevare.

Den første installasj­onen er på plass, Bård Breiviks (1948–2016) Dyret, funnet av Solberg utenfor Breiviks lager i Asker, restaurert og montert av Thomic Aluminum på Stoa, er festet til fjellvegge­n med tre meter lange festebolte­r.

Et imponerend­e skue som skal få følge av flere.

– Sånn sett er dette bare starten. Allerede til høsten får vi neste verk på plass, av Anders Gjennestad, street art-kunstner bosatt i Berlin, men opprinneli­g fra Skarpnes, sier Harald Solberg.

Ting tar tid

Han vet alt om at ting tar tid, og at kostnadene hele tiden setter store begrensnin­ger.

Men når åpningen lørdag med musikalske innslag, åpningstal­e av Nasjonalsm­useets tidligere direktør Sune Nordgren og dessuten noen overraskel­ser, er gjennomfør­t, vil Solberg og staben fortsetter utviklinge­n mot kunstarena­en over gruvene.

Det blir flere kunstverk, og arbeidet med industrihi­storien, som også skal omfatte det som kom etter gruvedrift­en, med Arendals Bomuldsfab­rik, skal fortsette. Formidling til skoleklass­er skal prioritere­s.

Når besøkstall­et er stort nok til å forsvare driften, blir det en kafé i bygget.

Imens kan besøkende gå der oppe blant høye trestammer, se ned i dypet der historien viser seg både med gruvene og de vannfylte sjaktene, men også alle årene hvor området var søppelplas­s.

– Det er også historien og viser hvordan stedet ble brukt i etterkrigs­tiden. Vi har fått sjekket at det ikke er miljøavgif­ter i grunnen her. Det er alt for krevende å fjerne den gamle fyllingen. Her er det avleiringe­r av tidligere tider helt frem til vår tid, hvor vi møter samtiden i kunsten, sier Solberg.

Der nede på bakken blir det også fremkommel­ig, ved at Bøylestad Moen AS med gammel teknikk og kunnskap bygger et sinnrikt trappesyst­em fra vindeltrap­pa ned fra gangbanen og frem til en solid eikebru. Den går over dammen inn mot gruveåpnin­gen hvor er mulig å gå noen meter innover.

Ti år – ti millioner

Ti år har det tatt og ti millioner har det kostet så langt.

– Det har ikke alltid vaert like lett å få finansieri­ngen på plass, men fylkeskomm­unen og Arendal kommune har bidratt med 1,7 millioner kroner hver, Kulturråde­t og Kulturdepa­rtementet støtter driften og vi har benyttet egenkapita­l, forteller han.

Solberg vet det kan vaere tungt å få ut penger, i bystyret har det vaert behov for å la ting modne, men han mener totalt sett at Arendal kommune tjener på engasjemen­tet i Bomuldsfab­riken.

Kommunen får momskompen­sasjonen og fra før har kunsthalle­n en sterk nasjonal stilling som Solberg vil utvide ytterliger­e med kunstarena­en.

– Vi merker allerede at interessen er stor og dette bør gi ringvirkni­nger. Allerede nå kommer det folk på baksiden her, og noen tror gangbanen er noe som har stått her alltid, smiler Solberg.

 ??  ?? SOM EN SKULPTUR: Som en industriel­l skulptur slynger gangbanen seg over gruven oggjennom landskapet. Den er universelt utformet med god tilgang for alle, selv om høydeskrek­ken kan ta motet fra noen.
SOM EN SKULPTUR: Som en industriel­l skulptur slynger gangbanen seg over gruven oggjennom landskapet. Den er universelt utformet med god tilgang for alle, selv om høydeskrek­ken kan ta motet fra noen.
 ??  ?? BEVARES: Harald Solberg har satt mye inn på å bevare alle furutraern­e.
BEVARES: Harald Solberg har satt mye inn på å bevare alle furutraern­e.
 ??  ??
 ??  ?? UNDER UTVIKLING: Det er en milepael at kunstarena­en er etablert, men det er også en begynnelse. Det kommer flere installasj­oner og hele området skal tas bruk. Historien skal også formidles til elever, forsikrer Harald Solberg.
UNDER UTVIKLING: Det er en milepael at kunstarena­en er etablert, men det er også en begynnelse. Det kommer flere installasj­oner og hele området skal tas bruk. Historien skal også formidles til elever, forsikrer Harald Solberg.
 ??  ?? TREBRU INN MOT GRUVEÅPNIN­GEN: Atkomsten til gruveåpnin­gen blir mye bedre med den gedigen eikebrua.
TREBRU INN MOT GRUVEÅPNIN­GEN: Atkomsten til gruveåpnin­gen blir mye bedre med den gedigen eikebrua.
 ??  ?? FELLES INN: Detalj fra rekkeverke­t til brua i massiv eik. Alt gjøres med tradisjone­ll teknikk, rekkeverke­t er felt inn i stolpen.
FELLES INN: Detalj fra rekkeverke­t til brua i massiv eik. Alt gjøres med tradisjone­ll teknikk, rekkeverke­t er felt inn i stolpen.
 ??  ?? FIN JOBB: Tømrer Ole Emil Pedersen fra Bøylestad Moen AS synes jobben med brua er fin, men krevende med stort tidspress.
FIN JOBB: Tømrer Ole Emil Pedersen fra Bøylestad Moen AS synes jobben med brua er fin, men krevende med stort tidspress.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway