Agderposten

– Fotballen har tydeligvis klart noe rusomsorge­n ikke har maktet

- Tredje gang Populaert Erna på plass Et tilbud Seks kamper på tre dager Sterke livshistor­ier bucher@agderposte­n.no

ARENDAL PÅ PLASS: – Vi har ambisjoner, men først og fremst skal vi ha det gøy. Får vi resultater er det en ekstra bonus, sier sjefen for Arendals gatefotbal­lag og tidligere Sørfjell-kjenning, Are Trondal og ex-turneren Jack Fredriksen.

For Arendals herrelag er det tredje gang laget til Arendal kommune/Arendal Fotball er med i NM, mens det for damene er første gang.

– Vi har reist til Kongsvinge­r med 20 spillere, noen ledere og dommer Marianne O. Olsen. Og det gledelige er at det for vår del har vokst fra år til år. Vi startet med tre-fire herrespill­ere, og er i dag et sted mellom 15 og 30 i alderssegm­entet 25-50 år. I starten var det flere som knapt kunne stå på beina. Fotballen har tydeligvis klart noe rusomsorge­n ikke har maktet, sier Trondal.

Gatefotbal­lturnering­er er etter hvert bare blitt mer og mer populaert i Norge, og for arendalitt­enes del er de som ferskinger å regne i dette sirkuset.

– Men jeg er ikke redd for det. Vi gleder oss alle sammen, og ser frem til tre dager med sol, varme og mye fotball, sier den gamle goalgetter­en med den lyse luggen.

Og legger til:

– Når de først entrer banen, er konkurrans­einstinkte­t på topp.

Det spesielle med årets NM på Gjemselund stadion, er at statsminis­ter Erna Solberg kommer for å kaste glans over mesterskap­et, som samler 44 lag (ny rekord). Lagene kommer fra Mandal i sør til Harstad i nord, og fra Haugesund/Karmøy i vest til Kongsvinge­r i øst.

Hovedmålse­ttingen med gatefotbal­len er å bidra til økt livskvalit­et, bedre mestring av hverdagen og rusfrihet for deltakerne, og å skape økt forståelse og respekt for personer med ulike utfordring­er i livet.

Gatefotbal­len er et tilbud til personer som har eller har hatt visse utfordring­er som rus, psykiatri, bostedsted­sløshet og sosial isolasjon. Også flyktninge­r/ asylsøkere med ulike utfordring­er inkluderes. Frelsesarm­een kan vise til gode resultater med gatefotbal­len i form av at den motiverer og bidrar til bedre livskvalit­et, inkludert rusfrihet. For mange av deltakerne er NM årets store begivenhet, og der bare det å delta kan vaere en stor prestasjon i seg selv. NM er selvsagt et rusfritt arrangemen­t.

På Gjemselund stadion i Kongsvinge­r er det satt ut fire ballbinger slik at det spilles fire kamper parallelt. Arrangør er Linken, Frelsesarm­een rusomsorg Kongsvinge­r.

Arendals damer møter Oslo, Hveita Trondheim, Tønsberg Army og Sandvika i innledende kamper, mens herrelaget møter Vennesla 2, Kongsvinge­r 1, Haugalande­t og Kristiansa­nd.

Birkeland-herrene skal på sin side ut mot Tønsberg Army 1, Glimtvis Bodø og Phoenix Haga Askim. Øvrige sørlandsla­g som deltar er Birkeland, Mandal, Kristiansa­nd og Vennesla.

Statsminis­teren har uttrykt at hennes hovedmålse­tting med NM-besøket er å møte og snakke med spillere, lytte til deres livserfari­nger og betydninge­n som gatefotbal­len har hatt for dem. Helsedirek­toratet støtter for øvrig NM-arrangemen­tet med 600.000 kroner.

Naermere 450 spillere, ledere/ trenere og dommere vil delta. NM er for både kvinner og menn, stort sett alle med sterke livshistor­ier.

kampene spilles i ballbinger på 16 x 22 meter, og hver kamp varer bare 2 x 7 minutter. Det spilles fire kamper parallelt både fredag, lørdag og søndag. NM i gatefotbal­l arrangeres årlig og har siden 2007 blitt arrangert i blant annet Trondheim, Stavanger, Oslo, Kristiansa­nd, Bergen og Drammen.

 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway