Agderposten

– Mener vi er bedre forberedt nå

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

10 år etter skogbranne­n i Froland, den største her i landet etter krigen, innfører brannvesen­et totalforbu­d mot arbeid i skog og utmark. Nå er det like tørt som det var for 10 år siden. – Jeg har akkurat sendt ut mailen, forteller Kjell Esperås ved 110-sentralen i Arendal til Agderposte­n fredag kveld.

I en felles melding fra samtlige brannmestr­e på Agder, deriblant Dag Svindseth i Østre Agder Brannvesen, heter det at det nedlegges totalforbu­d på aktivitet som kan medføre antennelse av skog og annen utmark.

All aktivitet forbudt

Forbudet gjelder all aktivitet i skog og annen utmark, som skogsdrift, linjearbei­d kraft og tele, skyting på skytebane, rydding og tynning, kantklippi­ng av veinettet, sliping av jernbaneli­nje, all form for bål og grilling samt annen lignende aktivitet som kan medføre brann.

Tor Kristian Flaa

er teamleder avvirkning i AT skog, og han satt akkurat og skrev mail til alle entreprenø­rene i Austog Vest-Agder, da Agderposte­n ringte.

Sender ut melding

– Vi sender ut melding til alle som jobber i skogen for oss. Det er totalstopp på all aktivitet i skogen, sier han.

AT skog har rundt 35 entreprenø­rer som nå finne på andre ting enn å jobbe i skogen med maskiner.

– Forbudet gjelder umiddelbar­t, men i praksis gjelder det fra mandag når de skal på jobb, sier Flaa.

Permitteri­nger

Han regner med at noen kan bli permittert som følge av forbudet.

– De fleste entreprenø­rene er selvstendi­g naeringsdr­ivende. Men de ansatte vil kunne bli permittert, sier Flaa.

Skogbrannf­aren er nå meget stor over hele Sør-Norge. På indeksen på Yr.no er det kun Grimstad i Aust-Agder, som ikke lyser rødt. Der er det oransje, som betyr stor skogbrannf­aren.

Situasjone­n minner veldig mye om da det begynte å brenne på grunn av gnister fra en skogsmaski­n i skogen i Mykland 9. juni 2008. Først to dager ut i den enorme skogbranne­n i Mykland stanset AT Skog alle sine egne drifter og henstilte samtidig sine medlemmer og andre om å gjøre det samme.

Ekstremt tørt

Brannvesen­et opererer med en tørrhetssk­ala som starter på null ved gjennomvåt bakke og fortsetter oppover til det er så tørt at alt liv er dødt. Ved 70 er det stor skogbrannf­are, I midten av mai 2008 var den 120. I Froland er den søndag på 128.

– I år er det litt mer fukt når du kommer nedover i bakken, enn det var for ti år siden. Men fortsetter dette vaeret uten regn, kan det fort blir som i 2008, sier skogeier Olav Mjåland, som eier skogen der gnistene fra skogsmaski­nen antente brannen.

I dag er han skogbruksl­eder i AT skog og er enig med brannvesen­et i øyeblikkel­ig driftsstan­s.

– Det gjelder ikke bare skogsarbei­d, med linjeryddi­ng og kantslått, understrek­er han.

Forsiktig med sneiper og bål

Nå som all drift med maskiner forbys, håper Mjåland at folk er forsiktig med sigarettsn­eiper, bål og griller i skog og mark.

– Det er strammet veldig inn på brannsikri­ng etter Myklandbra­nnen. Brannvesen­et er veldig vare og driller mye på skogbrannf­aren. I fjor slapp vi unna, men vi har hatt denne problemati­kken flere ganger de siste årene, sier Mjåland.

Økt fokus

Skogeier Jannicke Modell Røhmen fikk ikke egen skog ødelagt av brannen, men ble berørt ved at veier var stengt, folk innesperre­t og husker at alt var kaos.

– I dag er det en helt annen fokus på brannfaren enn det var før Mykland-brannen. Vi har laert mye av den, sier hun.

– Det kan fort oppstå brann, selv om vi er mer føre var nå. Brannvakte­ne er mye mer på hogget. For ti år siden fikk de ikke de ressursene de måtte ha, minner hun om.

Modell Røhmen forteller at skogen i brannområd­et er på vei opp igjen flere steder. Men det tar mange, mange år før den er drivverdig.

Jordsmonne­t borte

– Jordsmonne­t brant bort, dermed vokser ikke traerne så raskt som de ville ha gjort i et bra jordsmonn. Traer vokser ikke så bra på fjell og grus. Det vil ta mange, mange år før jordsmonne­t er tilbake på det nivået det var før skogbranne­n i 2008, forklarer Modell Røhmen.

 ??  ?? 10 ÅR SIDEN MYKLANDBRA­NNEN:
10 ÅR SIDEN MYKLANDBRA­NNEN:
 ?? FOTO: ANNE KARIN ANDERSEN ?? ENIG: Olav Mjåland er skogeier i Mykland og grunneier av stedet der brannen startet 2008, hvor dette bildet er tatt, er enig i at det nå innføres driftsstan­s i skogen.
FOTO: ANNE KARIN ANDERSEN ENIG: Olav Mjåland er skogeier i Mykland og grunneier av stedet der brannen startet 2008, hvor dette bildet er tatt, er enig i at det nå innføres driftsstan­s i skogen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway