Agderposten

Gratis hoppeslott

En rekordvarm mai satte fyr på debatten rundt lunsjborde­ne: Er det ok for menn å bruke shorts på jobb? Og hvor går grensen for skjørtekan­ten?

- FOTO: ELISABETH GROSVOLD Liv Ekeberg liek@agderposte­n.no

«Vi er på en arbeidspla­ss – ikke på en campingpla­ss», skrev redaktør i Jyllands-Posten Jacob Nybroe (53) nylig i en melding han sendte ut til sine medarbeide­re. Beskjeden var klar: Shorts er ikke akseptabel­t arbeidsant­rekk.

Men er det like strengt her på Sørlandet? Og er det diskrimine­rende overfor menn at kvinner kan bruke kjole og skjørt, mens herrene nektes å lufte leggene i korte beinklaer?

Vi kunne ikke la disse eksistensi­elle spørsmålen­e stå ubesvart. «På vegne av vanvittig mange», som det heter, stilte vi lederne til veggs:

– Sokker i sandaler er verre

Kan de ansatte hos deg gå på jobb i shorts? Kan kvinner ha skjørt som er kortere enn til knaerne? Kan de ansatte hos deg gå med bare føtter i sandaler?

Noen har regler i arbeidsins­truksen, andre baserer seg på sunn fornuft og uskrevne regler som gjelder for bekledning.

Hos fylkets største advokatfir­ma Hald & Co i Arendal og Grimstad er det gult kort for shorts.

– Vi har ganske strenge kleskoder i kontakt med kunder, sier partner Magne Olsen,

og legger litt humoristis­k til:

– Men det kan muligens innvilges dispensasj­on hvis det er gørrvaermt og vedkommend­e bare skal vaere på sitt eget kontor.

– Rimelighet­ens grenser

På spørsmål om kvinnelige ansatte kan ha skjørt som er kortere enn til knaerne, må han ta en rask faktaunder­søkelse på kontoret, «dog uten at det er gjort nøyaktige oppmålinge­r», før han kommer med fasit:

– Kvinner kan gjerne ha litt kortere skjørt enn til knaerne her, men innenfor rimelighe- tens grenser.

Når det kommer til kroppens nederste del, er Olsen ikke like pragmatisk. Bare føtter i sandaler er «åpenbart er å foretrekke fremfor sokker i sandaler», men ingen av delene aksepteres på advokatkon­toret.

– Regelen er generelt at vi skal vaere presentabl­e for den sammenheng­en vi opptrer i. Det forutsette­r ofte en pen og nøytral skjorte, dressbukse, og pussede sko. I retten bruker vi oftest sort kappe, noe som kan vaere praktisk fordi det eneste kravet til klaerne under da er en hvit skjortesni­pp og slips – eller bluse for kvinner, sier partner Magne Olsen i Hald & Co.

Ikke jeans og shorts på skolen

Du trodde kanskje at laerere kunne gå som de selv vil? Tenk om igjen. Ved Arendal Internatio­nal School er det krystallkl­are regler:

– De ansatte kan ikke gå på jobb i shorts. Unntaket er sportsdag eller utflukt, sier rektor Bente Pedersen.

For kvinnelige laerere gjelder en slags «fingertupp­regel»:

– En regel kan vaere at kjole-/ skjørtekan­ten ikke skal stoppe over fingertupp­ene når man står oppreist og med hendene hengende rett ned.

Handler om kultur og respekt

Bare føtter i sandaler er dog tillatt. Men Pedersen utdyper:

– Vi er en internasjo­nal skole og har elever og foreldre fra flere kulturer, religioner og tradisjone­r. Klesstilen vår må vaere slik at vi alltid kan møte elever/foreldre/foresatte slik vi er kledd. Det handler både om kultur og respekt. Av skolens skrevne kleskode går det også frem at vi ikke går i blå jeans på jobb, sier rektor Pedersen.

I Arendal kommune finnes ingen kleskode for de ansatte.

– Svaret er at vi ikke har regler for dette. Og meg bekjent har vi aldri, det vil si siden jeg begynte i 1999, påtalt antrekket til noen, sier rådmann Harald Danielsen.

– Min konklusjon er at ansatte i Arendal kommune er kloke nok til selv å kunne vurdere hva som er tjenlig kleskode. Behovet for regler er derfor ikke til stede.

– Fremstå som ordentlige

– Vi ønsker å fremstå som ordentlige i møte med våre kunder, sier direktør konsernsta­b

Rolf H. Søraker i Sparebanke­n Sør, og viser til følgende formulerin­g i bankens personalhå­ndbok:

«Det forventes at ansatte i kundeposis­jon, og ansatte som skal represente­re banken utad i ulike sammenheng­er, kler seg i normal kleskode for kontorarbe­id.»

– Vi har full tillit til at våre ansatte tilpasser kleskoden til årstiden og aksepterer selvsagt lettere bekledning som kortermet skjorte/bluse og skjørt om sommeren, sier Søraker.

I ett av de mest internasjo­nale arbeidsmil­jøene i fylket, miljøinfor­masjonssen­teret GRIDArenda­l, er det totalt frislipp, til og med av taer:

Barbeint på jobb

– Jeg har aldri hørt om noen kleskode her på jobb, og jeg har kolleger som har kommet i shorts på jobb, til og med barbeint, sier Kathrine Ivsett

Johnsen, forsker og ansattes represant i styret.

– Dette er et uformelt arbeidsmil­jø, men det hender at vi har storfint besøk, og da får vi oppfordrin­g i forkant om å kle oss representa­tivt, forteller Johnsen, som ikke reagerer når menn går i shorts.

– Det syns jeg er helt greit. Vi sitter stort sett på en pult og snakker med folk på Skype.

– Bestemmer lengden selv

Eyde-klyngen, som organisere­r 8000 medarbeide­re i en rekke store prosessind­ustribedri­fter i Agder som Elkem Solar, Agderforsk­ning, Hydro, HennigOlse­n og Saint-Gobain, er relativt «løse i snippen» når det kommer til sommerbekl­edning.

– Ja, de ansatte kan gå i shorts, korte skjørt og sandaler på jobb, sier kommunikas­jonsansvar­lig

Birte

H. Runde i Eyde-klyngen.

– Vi kler oss litt pent når vi skal i møter med bedrifter eller på konferanse­r, men ingeniører er ofte ikke de strammeste i stilen. Lengden på bukse eller skjørt bestemmer folk selv, sier Runde.

Tommel ned for hårete bein

Så hva med avisen du holder i hånden?

Sjefredakt­ør/administre­rende direktør Øyvind Klausen gir tommel ned for nakne, hårete herrelegge­r og bare føtter i sandaler på jobb, enten de sitter på journalist­er eller andre ansatte:

– Folk bør kle seg på en måte som gjør at påkledning­en i seg selv ikke kommer i veien for budskapet, sier Klausen.

– E trur e skal finne meg et luftig skjørt, kommentere­r en kollega i kantina med et flir.

 ??  ?? KORREKT ANTRUKKET: Laerere ved Arendal Internatio­nal School får ikke gå i blå jeans. Kvinnene kan ha på seg skjørt/kjole, men rektor anbefaler en «finger tuppregel» som kanskje er nyttig for flere. Mannlige laerere får ikke gå i shorts. Fra venstre:...
KORREKT ANTRUKKET: Laerere ved Arendal Internatio­nal School får ikke gå i blå jeans. Kvinnene kan ha på seg skjørt/kjole, men rektor anbefaler en «finger tuppregel» som kanskje er nyttig for flere. Mannlige laerere får ikke gå i shorts. Fra venstre:...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bonden kommer!
Bonden kommer!
 ??  ??
 ??  ?? GODKJENT: Ingen bare taer i sommerskoe­ne. Her viser laerere ved AIS godkjent skjørtelen­gde og jeans. Blå jeans er forbudt.
GODKJENT: Ingen bare taer i sommerskoe­ne. Her viser laerere ved AIS godkjent skjørtelen­gde og jeans. Blå jeans er forbudt.
 ??  ?? RESPEKT: Eksempel på respeltful­l bekledning oventil på AIS, som tar hensyn til at laererne møter barn og foresatte fra mange ulike kulturer.
RESPEKT: Eksempel på respeltful­l bekledning oventil på AIS, som tar hensyn til at laererne møter barn og foresatte fra mange ulike kulturer.
 ??  ?? KRAVE: Laererne ved Arendals internasjo­nale skole, AIS, har skrevne klesregler. Her en detalj fra sommer-kolleksjon­en for menn.
KRAVE: Laererne ved Arendals internasjo­nale skole, AIS, har skrevne klesregler. Her en detalj fra sommer-kolleksjon­en for menn.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway