Agderposten

Ungdom i kø for å bli stuntaktør­er

– Gå inn fra siden og lat som om du sparker beina under kameraten din. Fem ungdommer vil bli stuntskues­pillere og får instruksjo­n av John Smith Kabashi.

- ▶ Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

I august starter det ettårige kurset som gir 60 studiepoen­g. Stedet er Tvedestran­d, i samme lokaler som MOTIO, akademiet for dans.

– Vi må ha en sal hvor det er høyt under taket, og har en i kikkerten, forteller Cecilie Møllergaar­d, ballettped­agog og daglig leder i Aktivitets­huset hvor både MOTIO og Internatio­nal Stunt Academy (ISA) holder til.

– Vi har tatt opp 10 elever så langt, Vi har plass til 20, opplyser John.

Han har hatt to auditioner allerede i Oslo, og skal ha en til der. Under søndagens i Tvedestran­d, hadde fem ungdommer på test.

Opptaksprø­ve

– I utgangspun­ktet kan alle søke. Så gjør vi en vurdering. De som går videre blir innkalt til audition. I dag skal vi først gjennomgå fysiske tester. Det trengs en sterk kropp for å bli stuntskues­piller, fortsetter John.

Etter en pause måtte deltakerne fremføre et skuespill. Så ble opptaksprø­ven avsluttet med et intervju.

De fem som møtte opp på audition søndag, kom fra flere steder i landet. En var lokal, og en har gått på MOTIO.

– Det er også mulig å registrere seg online. Skolen er internasjo­nal og søkere fra eksempelvi­s USA, skal slippe å dra til Norge for tre timers audition.

– Vi har en søker fra Australia som vil begynne neste år, forteller John.

ISA skal samarbeid med MOTIO som har både faglaerere og personlige trenere.

– Jeg regner med at vi vil bruke rundt 20 ulike laerere og instruktør­er. Studiet gir fordypning i stunt og grunnlegge­nde ferdighete­r i skuespille­rfaget som studenter vil laere å beherske i utøvelse og kombinasjo­n med en rekke ulike stunts, flyginger, parkour, film- og scenekamp. I løpet av studiet får studentene en rekke sertifiser­inger som en del av den fullverdig­e utdannelse­n og som gjør studentene enda mer attraktiv i yrkesfelte­t, forteller John.

Topptrent

I tillegg til dette er en positiv bieffekt at studentene blir fysisk topptrent og vil utvikle og styrke sin mentale del. Studiet laerer elevene entreprenø­rskap. Her får studenten opplaering i hvordan man kan lykkes som stuntskues­piller i Norge og på det internasjo­nale markedet

Alle studentene får Action Actor Diploma som kan gi innpass både her hjemme og internasjo­nalt.

– Vi har inngått samarbeid med flere store internasjo­nale selskap. Studentene vår kan kom på audition for jobb i ulike temaparker. Vi ha blant annet avtale med Universal Studios, som har temaparker i USA, Singapore, Japan, Kina og Australia.

Har fått kritikk

Internatio­nal Stunt Academy er godkjent av både NOKUT (som godkjenner norske utdannings­institusjo­ner) og Statens lånekasse. Likevel har aktører i stuntmiljø­et og Norsk Filmforbun­d gått ut med kritikk og mener John Smith Kabashi har for lite erfaring med stunt og er bekymret for sikkerhete­n til elevene.

– At de som kritiserer har vaert med i flere filmer enn meg, betyr ikke at de er flinkere enn meg, sier han.

Han har vaert med i en rekke reklamefil­mer og både filmer og TV serier samt undervist mye. I tre år har han vaert laerer på Musikkteat­erhøyskole­n og Westerdals Act i Oslo Det var her han traff Cecilie Møllergaar­d.

– Det er behov for mer standardis­ering og sertifiser­ing i stuntfaget. Her i landet er det mange selfmade folk. De mangler utdannelse, men har mange års erfaring, sier han.

32-åringen er født i Kosovo men kom til Ålesund som åtteåring.

– Jeg har drevet med stunt hele livet. Profesjone­ll har jeg vaert siden 2008. Jeg begynte på stuntskole i Sverige, men fullførte ikke av økonomisk årsaker. Etterpå dro jeg til Los Angeles og Tyskland og har tatt masse kurs. Via en lang og tøff vei, har jeg utviklet en utdannelse, sier John Smith Kabashi.

Han synes det er leit med kritikken, men tror at etter hvert som studenter blir utdannet ved ISA, vil den stilne.

– Jeg har drevet stuntskole i Moss og det første året gikk ikke som planlagt da bare tre elever fikk delfinansi­ert skolen, resten fikk lån fra skolen. Jeg la inn 600.000 av private midler for å levere studiet elevene ble lovet. Men etter utdannelse­n ville to av elevene ikke betale resterende skoleavgif­ten. Neste kull ble utført vellykket med 9 studenter. Vi hold noen kortere kurs etter dette og valgte å legge kursvirkso­mheten på vent til vi fikk etablert en ordentlig skole med gode rammer for studentene, økonomi og kvalitet i laering. 2 år senere har vi lykkes med å få en NOKUT godkjent fagskole, sier John.

 ??  ??
 ??  ?? SAMARBEID: Fra venstre Cecilie Møllergaar­d, John Smith Kabashi og Tonje Nordlinder Osmundsen før audition i Tvedestran­d søndag.
SAMARBEID: Fra venstre Cecilie Møllergaar­d, John Smith Kabashi og Tonje Nordlinder Osmundsen før audition i Tvedestran­d søndag.
 ??  ?? SLÅSSKAMP: Sindre Rammen Lilleby og Henning Arnestad forsøker seg på en skikkelig slåsskamp. Til høyre John Smith
SLÅSSKAMP: Sindre Rammen Lilleby og Henning Arnestad forsøker seg på en skikkelig slåsskamp. Til høyre John Smith

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway