Agderposten

– Jeg ble helt satt ut. Er det mulig?

Fredag sto Halvard Skaaland og flere andre passasjere­r klare til å gå på Oslo-toget på Gjerstad stasjon. Men toget kjørte uten at noen av dem kom seg om bord.

- ▶ Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

Fredag ettermidda­g skulle opposisjon­sleder i Gjerstad, Halvard Skaaland fra Frp til Oslo for å delta på et talentutvi­klingskurs.

Han benytter seg sjelden av tog som transportm­iddel, men hadde bestemt seg for å gjøre det denne dagen da flere partifelle­r kom vestfra med samme tog. Han sto klar på perrongen på Gjerstad stasjon sammen med flere som skulle ta toget som gikk 17.35.

Toget stoppet på perrongen, og passasjere­ne som skulle av forlot toget. En dame med barnevogn fikk hjelp til å komme seg av, og etter at hun hadde kommet seg ned trappen gikk passasjere­ne bort for å gå på toget. Men da lukket dørene seg.

– Damen som sto fremst i køen trykket flere ganger på knappen for å få åpnet dørene igjen, og ropte høyt. Men dørene fortsatte å lukke seg, forteller Skaaland.

– Flere var fortvilet

Da dørene var igjen, kjørte toget rolig ut fra perrongen uten at de fem-seks passasjere­ne som sto klare til ombordstig­ning, kom seg om bord.

– Jeg ble helt satt ut. Er det mulig? tenkte jeg, forteller Skaaland, som var en av dem som ble stående igjen.

Flere av passasjere­ne hadde forhåndsbe­stilt billett til akkurat denne avgangen. Ei skulle til hovedstade­n i konfirmasj­on, ei annen hadde kommet langveis fra for å ta toget til Oslo. Neste tog gikk ikke før 20.29 om kvelden.

– Flere var fortvilte og skjønte ikke hvordan de skulle komme seg videre, forteller Skaaland.

Frp-politikere­n, som bor i Gjerstad, fikk kjaeresten til å kjøre ham til Brokelands­heia. Der tok han en buss til Oslo en snau time seinere, og rakk dermed partimøtet med en hårsbredd.

– Jeg var nesten stum, og tok dette opp med mine kolleger. Jeg måtte jo også sende melding til dem som satt på toget og ventet på meg, sier Skaaland.

Konkurrans­eutsettes

På kurset søndag møtte han samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen. Skaaland fortalte om opplevelse­n i Gjerstad, og spurte om han nå kunne garantere at neste aktør vil ha økonomiske gevinster av å plukke opp alle passasjere­r som vil på toget – ettersom Sørlandsba­nen nå skal konkurrans­eutsettes.

NSB: – Deler ikke opplevelse­n

Etter å ha undersøkt saken med konduktøre­n som var på jobb på det aktuelle toget fredag, opplyser pressevakt Nina Schage dette til Agderposte­n søndag:

– Vi har ikke den samme opplevelse­n som passasjere­ne. Konduktøre­n, som er svaert erfaren og har vaert hos oss i mange år, opplevde dette som en helt vanlig avgang. Da familien med barnevogn kom seg ut, var det ingen andre på perrongen, og heller ingen som ga uttrykk for at de ønsket å vaere med toget.

– Konduktøre­n så noen som sto på en annen perrong der toget motsatt vei var litt forsinket, så hun tolket det dit hen at de ventet på dette toget. Men det var ingen som ga tegn til å vaere med toget til Oslo, og hun ga da avgang, forklarer Schage, som avviser at de har mottatt noen klager etter fredagens togtur.

 ??  ?? SKAL HA KJØRT: Fredag kveld skal toget ha kjørt fra flere passasjere­r på Gjerstad stasjon. Dette bildet er tatt i en tidligere sammenheng.
SKAL HA KJØRT: Fredag kveld skal toget ha kjørt fra flere passasjere­r på Gjerstad stasjon. Dette bildet er tatt i en tidligere sammenheng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway