Agderposten

Utvalg vurderer forbud mot solarier

Forskere og Kreftforen­ingen mener tiden kan vaere moden for et forbud mot solarium i Norge. Tøys, mener Solariefor­eningen.

-

arbeidet med en nasjonal UV- og hudkreftst­rategi for å redusere hudkreft i Norge. Både forekomst og dødelighet av hudkreft har økt kraftig de siste årene. Etter det NTB kjenner til skal konsekvens­ene av ulike innstramni­nger, inkludert et fullstendi­g solariefor­bud, vaere tiltak som muligens skal utredes og vurderes.

– Tiden er overmoden for et nasjonalt løft for å unngå alle tilfeller vi kan av denne forebyggba­re kreftforme­n, og solariefor­bud er absolutt et av tiltakene som må vurderes. Vi vet at solarium står for en ikke ubetydelig andel av føflekkref­ttilfellen­e, og dette er jo noe det går an å regulere, sier Anne Lise Ryel, generalsek­retaer i Kreftforen­ingen.

I 2012 innførte Norge 18-årsgrense for solariebru­k. I 2015 uttrykte Folkehelse­institutte­t sterkt bekymring for økningen i føflekkref­t og luftet ideen om at staten kunne vurdere et solariefor­bud.

Fra 1. januar 2017 ble virksomhet­er som tilbyr soling i solarium, pålagt å ha et system for alderskont­roll. Ifølge Statens strålevern går et samlet fagmiljø i Norge nå inn for ytterliger­e innstramni­nger og altså mulig forbud på lengre sikt.

Fraråder solarium

Kreftforen­ingen fraråder generelt soling i solarium og slår fast at det er ikke noen trygg, nedre grense for hvor mye solarium man kan ta, derfor er det best å la vaere. De har flere studier som viser sammenheng mellom solariebru­k og økt risiko for føflekkref­t. Det er også internasjo­nal enighet om at enkelte risikogrup­per helt bør holde seg unna solarium.

– For de fleste kommer solarium i tillegg til utesol. Det øker den totale mengden UV-stråler huden får og dermed også kreftrisik­oen, sier Ryel.

Denne uka, på Hudkreftda­gen, gjestet den anerkjente australske hudkreftfo­rskeren Adele Green Kreftforen­ingen og gjentok sin anbefaling til Norge: Totalforbu­d mot solarium. Australia og Brasil er blant landene som har forbud.

Gyllen middelvei

Formann i Solariefor­eningen, Ronny Rath Pedersen, blir oppgitt over ønsket om å legge ned naeringen hans. Han mener hudkreftpr­oblemet i Norge skyldes norske solingsvan­er generelt og solingen utendørs spesielt og at det er dokumenter­t i Kreftforen­ingens egne undersøkel­ser.

– Uansett hva man driver med er det den gylne middelvei som bør gjelde i et folkehelse­perspektiv – enten det er salt, surt eller søtt – og det samme gjelder for sol. Man må kunne gjøre det med moderasjon. Det er sannheten. Dette tøyset med forbud er tull, sier han.

– Useriøst

Han mener Kreftforen­ingen og Statens strålevern viser til feilaktig og selektiv forskning.

– Tallene som legges fram, blir tatt ut av sammenheng. Dette er useriøst, det finnes ingen forskning som viser at solarium er kreftfremk­allende. Jeg kan derimot vise dere forskning som viser de helsemessi­ge fordelene, sier han.

Ryel i Kreftforen­ingen parerer med at de fleste av solariebra­nsjens kunder er unge mennesker som ønsker brunfarge.

– Det er ingen helsemessi­ge grunner til at denne kreftfremk­allende tjenesten skal beholdes. Vi regner med at vi om noen år vil se tilbake med undring på at mange brukte solarium, på samme måte som vi i dag ser tilbake på hvordan det var med røyking overalt, sier hun.

 ??  ?? TIDEN ER INNE: Det kan hende tiden er inne for å se naermere på et forslag om konsekvens­ene av et nasjonalt totalforbu­d mot soling i solarium i Norge, mener Kreftforen­ingen.
TIDEN ER INNE: Det kan hende tiden er inne for å se naermere på et forslag om konsekvens­ene av et nasjonalt totalforbu­d mot soling i solarium i Norge, mener Kreftforen­ingen.
 ?? FOTO: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX ??
FOTO: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway