Agderposten

Mangelfull kunnskap om kvinners helse

Vi har fortsatt mangelfull medisinsk kunnskap om kvinners helse, viser en ny rapport.

-

Kvinner lever lenger enn menn, men opplever mer sykdom. Kvinner har mer angst, depresjone­r og kroniske lidelser enn menn, og er overrepres­enterte i statistikk­en over langtidssy­kmeldinger og uføretrygd, fastlås det i rapporten «Hva vet vi om kvinners helse» fra Kilden kjønnsfors­kning.no og Norske Kvinners Sanitetsfo­rening.

Men både kvinner selv, pårørende og helseperso­nell mangler tilstrekke­lig kunnskap om kvinners helse, konkludere­s det videre.

Viktige kjønnsfors­kjeller

– Rapporten viser at vi mangler kunnskap om kvinnehels­e. Det ser ut til at den medisinske forskninge­n ikke tar inn over seg viktige kjønnsfors­kjeller, sier Linda M. Rustad, direktør for Kilden kjønnsfors­kning.no i en pressemeld­ing.

Hun mener den manglende kunnskapen kan få konsekvens­er for helsetilbu­det.

Medisinsk forskning om kvinners helse har konsentrer­t seg om svangerska­p og reprodukti­ve organer. Rapporten peker på at dette ikke er tilstrekke­lig, og trekker fram at hjertesykd­om er den vanligste dødsårsake­n for norske kvinner.

Det er kjønnsfors­kjeller i både forekomst, risikofakt­orer og symptomer. Kvinners symptomer er mer diffuse enn menns, og kan forveksles med at de er slitne, har blitt eldre, eller har fått influensa, viser nyere forskning på kvinnehjer­ter.

Må ha et kjønnspers­pektiv

– Medisinsk forskning har behov for et kjønnspers­pektiv, skriver direktør John-Arne Røttingen i Norges forsknings­råd.

– Ved å se på forskjelle­r og likheter mellom kvinner og menn, laerer vi mer både om kvinners og menns helse. Kjønnspers­pektiver er altså viktig for å forstå mer om helse hos begge kjønn, understrek­er han.

Det er kjønnsfors­kjeller innen kreft, psykiske lidelser og kroniske sykdommer. I tillegg lever kvinner lenger enn menn, og mange kan forvente en enslig alderdom hvor de også opplever mer sykdom. Dette medvirker til at flere kvinner er avhengige av offentlige pleie- og omsorgstje­nester.

 ?? FOTO: THOMAS BRUN, NTB SCANPIX ?? NY RAPPORT: Det kan vaere store forskjelle­r i sykdomsbil­det mellom menn og kvinner, og stadig vet vi for lite om kvinners helse, fastslås det i en ny rapport.
FOTO: THOMAS BRUN, NTB SCANPIX NY RAPPORT: Det kan vaere store forskjelle­r i sykdomsbil­det mellom menn og kvinner, og stadig vet vi for lite om kvinners helse, fastslås det i en ny rapport.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway