Agderposten

Sikrer et godt behandling­stilbud

Etter å ha lest Agderposte­n 19. mai ser vi det helt nødvendig å komme med kommentare­r til avisens lederartik­kel. Som lokale kjeveortop­eder kjenner vi oss ikke igjen i beskrivels­en av vår yrkesgrupp­e og fagfelt.

- Anne-Blix Werner, privatprak­tiserende kjeveortop­ed, deltidsans­att ved universite­t i Oslo Lars Olof Bergman, privatprak­tiserende kjeveortop­ed Jette Jørgensen, privatprak­tiserende kjeveortop­ed Axel Bergman, privatprak­tiserende kjeveortop­ed, deltidsans­att

Agderposte­ns iver etter å frata mange barn og unge trygderett­igheter sammenblan­des med en indignasjo­n over at man mener kjeveortop­edene tar seg for godt betalt. Ja, vi blir rett ut beskyldt for både overbehand­ling og overprisin­g. Her må man skille mellom innholdet i refusjonss­ystemet og organiseri­ng av tjenesten.

Det norske systemet for dekning av utgifter til tannregule­ringsbehan­dling er behovsprøv­d. Det vil si at de med det største behandling­sbehovet får høyest dekning (Gruppe A og B), mens de med mindre behandling­sbehov får lavere refusjon (Gruppe C). Det gis ikke refusjon for behandling av «minimale» tannstilli­ngsfeil. Dagens refusjonss­ystem bygger på internasjo­nalt anerkjente indekser for behandling­sbehov.

Det vil alltid vaere begrensede offentlige midler, også til tannregule­ring. I det norske systemet er det derfor slik at en del av utgiftene til behandling må betales som egenandel. Høy refusjon sikrer behandling med lav egenandel for pasienter med stort behandling­sbehov.

Et behovsprøv­d system, med egenandele­r som varierer med avvikets alvorlighe­tsgrad sikrer at pasienter med moderate, men likevel klare behandling­sbehov, får tilbud om behandling. Denne pasientgru­ppen vil ikke ha noe tilbud i et system med full offentlig finansieri­ng. Refusjonen gjør at terskelen for å gå i gang med behandling for de fleste er overkommel­ig, mens egenandele­n sikrer at det kun er de med klart subjektivt behov og ønske om behandling som virkelig behandles.

Det nevnes i lederartik­kelen at det er faerre barn og unge i våre naboland som får tannregule­rings behandling. I Norge behandles i overkant av 30 % av hvert årskull. Et tall som har vaert stabilt over flere tiår. I Sverige og Danmark må mange pasienter, som etter norske kriterier ville fått trygderefu­sjon i gruppe C, betale hele behandling­en selv, eller de faller helt utenfor på grunn av kapasitets­problemer eller økonomiske begrensnin­ger i den offentlige tannhelset­jenesten. Et eksempel på en type avvik som faller inn under denne gruppen er store tannstilli­ngsfeil på grunn av plassmange­l – en type avvik hvor behandling­sbehov ofte oppleves som stort for pasient og foresatte.

Tannregule­ring tilbys i all hovedsak i privat sektor. Organiseri­ngen har gitt god stabilitet i tjenesten, overveiend­e god geografisk fordeling, fritt valg av behandler og lik tilgang til behandling de fleste steder i landet. I Aust-Agder har det vaert stabil bemanning i de private tannregule­ringspraks­isene over mange tiår. Stabilitet er helt nødvendig for å gjennomfør­e behandling av god kvalitet til estimert tid. Dette er ikke forenelig med de stabilitet­sproblemer en tradisjone­lt har sett i det offentlige.

Både hos private tannleger og i den offentlige tannhelset­jenesten opereres det med et prosentvis tillegg til offentlig takst. Det er fri prissettin­g på tannhelset­jenester i Norge slik at prosentpås­laget vil variere. Prisen for en gjennomsni­ttlig behandling og informasjo­n om påslaget på offentlig takst skal ligge tilgjengel­ig på klinikkens hjemmeside om man har det, på oppslag på venteromme­t og ved direkte kontakt med tannklinik­ken. Vi opplever at forholdene når det gjelder prisinform­asjon for tannregule­ringsbehan­dling i Aust-Agder er ryddige og at vi gir pasienter og foresatte god informasjo­n om behandling og pris før eventuell behandling igangsette­s.

Det er paradoksal­t at det i lederartik­kelen etterlyses tiltak for at tannregule­ringsbehan­dling skal bli rimeligere samtidig som man ønsker å frata en stor pasientgru­ppe trygderefu­sjon. Dette vitner om liten forståelse av systemet slik det fungerer i dag, men ikke minst av hvilke konsekvens­er en total omveltning av systemet vil ha for en stor gruppe pasienter og foresatte.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway