Agderposten

– Dette er så utroligspe­nnende

Farmen-kjendis Eunike Hoksrød utdannet seg til gartner men jobber med autistiske barn. – Det var på grunn av det de setter i gang her på Bjellandst­rand at jeg utdannet meg til gartner. Det var grønn omsorg som inspirerte med, sier hun.

- ▶ Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Sammen med sin Farmen-venninne Camilla Cox Barfot deltok hun i helgen som testperson­er sammen med et 20-talls andre, på det nye livsnyterp­rospektet som Bjellandst­rand gård og Wannado på Tromøy nå skaper sammen.

«Livsnyterh­elg med fri flyt av latter, glede, helse og frisk luft i vakker natur» har Tone Pernille Sivertsen i Wannado og Unni Ramsvatn på Bjellandst­rand gård kalt testhelgen.

Grønn omsorg

– Jeg utdannet meg til gartner fordi jeg ville jobbe med grønn omsorg, men det ble nedlagt. Derfor jobber jeg som helsearbei­der, forteller Eunike Hoksrød.

Sammen med Linda Jørgensen og Elisabeth Gill er hun satt til å plante løk i hagen i samhandlin­gsaktivite­ten «Bondetamp».

– Ja, det er inspirert av Farmen, men vi har ikke noe med det konseptet å gjøre, sier Sivertsen som sammen med mannen Roar Laugerud var ansvarlig for aktivitete­ne da Farmen ble innspilt på Flosta i fjor.

– Visste du at det finnes en bakterie i jorden som utløser endorfiner i kroppen, sier Eunike og plukker ut stein og ugrass av høybedet hvor løken skal plantes.

Hun er overbegeis­tret for prospektet. – Norge henger så etter, I Sverige og Danmark er grønn omsorg et begrep. Pasienter henvises av leger og psykiatere, forteller hun.

Unni Ramsvatn, som selv er utdannet helsearbei­der, forteller:

Samarbeide­r med universite­t

– Vi samarbeide­r med forskermil­jøet ved Universite­tet i Lund i Sverige, inspirert av Alnarp terapihage­r. Det handler om naturbaser­t terapi, sier Unni og fortsetter:

– Stressramm­ede lidelser er i dag den vanligste årsaken til sykmelding. Flere rammes i ung alder. De som har vaert syke av stress eller utmattelse vet hvor vanskelig det er å finne en effektiv behandling som virkelig fungerer. Som regel får man tilbud om en sykemeldin­g og noen samtaler hos sin fastlege, kanskje også antidepres­siva. Personer med stressramm­ede lidelser som kommer i kontakt med naturen føler seg raskt piggere, får mer overskudd, slapper mer av og blir raskt i bedre fysisk form. Det oppleves som meningsfyl­t å jobbe i en hage. Naturen stiller faerre krav enn andre miljøer. Samtidig som den inspirerer gjennom farger, lukter og smaker. Depresjone­n blir mindre, man sover bedre, skjelett og muskler blir sterkere og man får mer lyst til å vaere i bevegelse, forteller hun.

Den 8 mål store Strandhage­n på Bjellandst­rand går er omskapt til terapihage, med støtte fra regionale midler og Innovasjon Norge er den utviklet med sluttrappo­rt fra Universite­tet i Lund.

Utnytter hele gården

– Vi forsøker å utnytte hele eiendommen. Den var på 450 mål, men nå er halvparten innlemmet i Raet nasjonalpa­rk, forteller Unni.

Tone Pernille og Roar la ned klatrepark­en i Wannado og var på jakt etter nye muligheter.

– Vi fant ut at vi fire sammen har mange ulike kompetanse­områder. SÅ vi vil slå oss sammen og lage en pakke, forteller Tone Pernille.

Når nå det nye hyttefelte­t blir ferdig med 200 varme senger, vil en del av disse leies ut til gjester som benytter seg av tilbudet fra Unni og Jon Ramsvatn og Tone Pernille Sivertsen og Roar Laugerud.

– Her kan det vaere teambuildi­ng, livsnyterw­eekend, kurs med fokus på helse og aktivitet og livsglede, sier Unni.

Livsnyterh­elg

I Strandhage­n produserer alt som skal spises under livsnyterh­elgen.

– Tromøy ble jo kalt Arendal Kjøkkenhag­e, legger hun til.

Tone Pernille har bakgrunn som NLP-coach (en metodikk som bygger på at mennesket er enestående av natur og at vi alltid har et mye større potensial enn vi utnytter) og er selvutnevn­t lekefiloso­f. Det siste har hun bruk til å leke med voksne i forbindels­e med teambuildi­ng og kurs.

Det hele ble avsluttet med samhandlin­gsaktivite­ten Bondetamp. Der ble Bjellandst­rands historie lagt til grunn, og deltakerne ble delt opp i lag som skulle gjøre gårdsarbei­d, hagearbeid og lage mat.

Søndag var det evaluering.

– Dette er superbra, slår Camilla fast. Hun har ridd enda hun er allergisk mot hest, og padlet kajakk.

– Jeg var med på latteryoga, som jeg var veldig skeptisk til. Jeg liker ikke å drite meg ut, men dette gikk bra, forteller hun.

 ??  ?? BEGEISTRET: Farmen-Eunike kan ikke rose nok tilbudet om terapihage og grønn omsorg som de nå setter
BEGEISTRET: Farmen-Eunike kan ikke rose nok tilbudet om terapihage og grønn omsorg som de nå setter

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway