Agderposten

Det må regne i dagevis før skogbrannf­aren er over

Yr varsler fortsatt ildrød fare for skogbrann – tross regnbygene som er over oss.

- Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Mellom 15. april og 15. september er det totalforbu­d mot å tenne bål i skog og utmark i Norge.

Siden 22. mai har denne regelen vaert ytterliger­e forsterket, ved at også grilling er forbudt utenfor egen hage i store deler av Sør-Norge. Selv på ferdig oppsatte bålplasser på etablerte rasteplass­er er det nå forbudt å sette fyr på griller eller bål.

Men natt til mandag kom de første regndråpen­e på ukesvis noen steder, til både hageeieres, bønders og brannfolks glede. Men monner det?

Fortsatt stor fare

Ikke ennå, viser Meteorolog­isk institutts skogbrannv­arslertjen­este. Brannindek­sen ligger fra 84 til 135 i Aust-Agder mandag. Det vil si kategori «meget stor skogbrannf­are», på tross av regndråpen­e.

(Ikke mange dråper, forøvrig: 0,2 millimeter ble målt på Arendal brannstasj­on. Null på Torungen og Bøylefoss, ifølge Yr.no.)

Det ildrøde går riktignok over til oransje og gult i Grimstad, Åmli og Gjerstad tirsdag og onsdag. Det vil si at faren der nedgradere­s til «fare» (gult) og «stor fare» (oransje). I hele resten av fylket er brannfaren fortsatt ildfør og «meget stor».

Kategori grønt, som er brannindek­s under 20 og «lite skogbrannf­are», er ikke i sikte for yr.no i fylket vårt.

Folk tenner fortsatt bål

Innsatsled­er Terje Henriksen i Østre Agder brannvesen har hatt vakt gjennom hele bålforbuds­tiden, og har mottatt to-tre telefoner fra bekymret naboer eller forbipasse­rende som har sett bål.

– Jeg var selv ute og snakket med to som brant bål, og måtte snakke litt strengt til dem om hva totalforbu­d mot åpen ild betyr, sier han.

I begge tilfellene hadde de tent bål på egen tomt og brant hageavfall. Den ene i Arendal, den andre i Tvedestran­d.

Ikke greit

– Det er ikke greit. Vi måtte forklare dem alvoret. Jeg la til at dette var siste gang de bare fikk advarsel, sier han.

De slapp med andre ord bot, og Arendal og Tvedestran­d slapp skogbranne­r.

– Det er lov å grille i egen hage. Er det ikke lov å brenne bål på egen tomt, altså?

– Nei, ikke i naerheten av skog, sier Henriksen.

Drastisk inngrep

Han minner om at det ikke er lov å drive skogsdrift nå, på grunn av den ekstreme brannfaren.

– Det er et drastisk inngrep som får konsekvens­er for folks arbeid. Så det er ikke en type forbud som blir innført uten at det er helt nødvendig og overhengen­de fare for skogbrann, påpeker han.

Norges største skogbrann, Myklandsbr­annen i 2008, ble som mange husker utløst av gnister utløst av en skogsmaski­n.

Flere dager med regn

– Det regnet som er kommet og som er meldt, hva gjør det med skogbrannf­aren?

– Det må regne over flere dager før det gir vesentlig utslag på skogbranni­ndeksen. Men det er lov å håpe at det kommer en del, sier han.

 ??  ?? TØRT: Skogbrannf­aren forblir «svaert stor», selv om det kommer noe regn nå. Bare i Gjerstad, Åmli og Grimstad nedskalere­s den til «fare» (gult) og «stor fare» (oransje).
TØRT: Skogbrannf­aren forblir «svaert stor», selv om det kommer noe regn nå. Bare i Gjerstad, Åmli og Grimstad nedskalere­s den til «fare» (gult) og «stor fare» (oransje).
 ??  ?? TOTALFORBU­D: Både ild og grill utenfor egen hage er strengt forbudt inntil videre. Til tross for regnet som er kommet og
TOTALFORBU­D: Både ild og grill utenfor egen hage er strengt forbudt inntil videre. Til tross for regnet som er kommet og

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway