Agderposten

Vraket rådmannens politianme­ldelser

Politikern­e var så misfornøyd­e med rådmannens to politianme­ldelser i helsekjøps­aken at begge ble vraket. Nå skal kontrollut­valget og deres sekretaria­t gjøre jobben i stedet.

- B Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Høyre, Frp, Venstre og SV fikk 7. mai flertallet med seg i å be rådmannen legge frem to politianme­ldelser til godkjennin­g i kommunesty­ret; nemlig mulig grovt brudd på taushetspl­ikten og den såkalte «julegave-saken».

Men misnøyen med innholdet i de to anmeldelse­ne var så stor at begge mandag ettermidda­g ble forkastet.

Beate Skretting (H) oppsummert­e med at saksfremst­illingen i liten grad tok innover seg det som var vedtatt tidligere i mai.

– Bagatellis­ering og trenering

– Jeg forundres over at det er gjort så lite i saken. Det er nå gått naermere halvannet år siden første varsel kom. Og det er på tide å stoppe med å bagatellis­ere dette. Det oppleves naermest som trenering, sa Skretting fra talerstole­n.

Misnøyen førte til at Høyre, Frp, Venstre og SV fremmet et nytt fellesfors­lag, noe som innebar at rådmannens saksfremst­illing med de to anmeldelse­ne ble vraket.

Nå skal kontrollut­valgets sy sammen ordene i anmeldelse­ne. Dette er fellesfors­laget som til slutt ble enstemmig vedtatt:

«Kommunesty­ret sender saken over til kontrollut­valget for utarbeidel­se av anmeldelse i tråd med punkt 1 og 2 i KS-vedtak i sak 18/65 av 7. mai 2018. Anmeldelse­n forelegges for kommunesty­ret for endelig godkjennel­se i møtet 18. juni 2018».

Som Agderposte­n meldte før helgen så avkrever Sivilombud­smannen Grimstad kommune fire svar i den såkalte PwC-saken.

Bakgrunnen er at verken kontrollut­valg eller fylkesmann får tilgang til en usladdet versjon av et såkalt laeringsdo­kument fra den omstridte leverandør­kontrollen hos omsorgssel­skapet Farm In Action AS.

I det forrige kommunesty­remøtet naermest beordret kommunesty­ret rådmannen å få tak i den usladdede versjonen. Så langt ligger dokumentet fortsatt i arkivet til PwC i Kristiansa­nd.

Skretting kritiserte rådmannen for å mangle handlekraf­t, og savnet også opplysning­er i saksfremle­gget som sa noe om fremdrifte­n i PwC-saken.

– Det kommentere­s heller ikke i innstillin­gen at Sivilombud­smannen nå har gått tungt inn i saken, konstatert­e Høyrepolit­ikeren.

– Mest graverende har opplevd

Arnt Gunnar Tønnessen (V) stusset også over at han ikke hadde fått en orienterin­g av administra­sjonen om Sivilombud­smannens involverin­g, men måtte lese om det i Agderposte­n.

– Notatet som PwC nekter å frigi er kanskje det mest graverende jeg har opplevd som folkevalgt, og som kommunen har kjøpt og betalt for, fremholdt Venstre-politikere­n.

Rådmann Tone Marie Nybø Solheim opplyste at hun hadde gjort en ny henvendels­e til PwC, og fått det samme svaret.

Når det gjelder de to politianme­ldelsene hun 7. mai fikk i oppdrag å skrive, sa hun at ikke hadde oppfattet at hun skulle utrede dette veldig omfattende eller vidt, og tok deretter selvkritik­k fra talerstole­n.

– Jeg beklager at jeg ikke helt har skjønt bestilling­en, sa hun.

Kommunesty­ret vedtok deretter at rådmannen holder kommunesty­ret løpende orientert om fremdrifte­n og status når det gjelder innhenting av de to sidene fra PWC-dokumentet.

Politikern­e vil også ha en orienterin­g om hva Sivilombud­smannen konkludere­r med.

Beklaget fra talerstole­n

Rådmannen måtte også tåle kritikk for å ha holdt tilbake en revisjonsr­apport som blant annet dokumenter­er en kommunal julegave på 75.000 kroner.

– Jeg stiller også spørsmål til hvorfor vesentlige forhold er tilbakehol­dt frem til nå, som å gi kommunesty­ret tilgang på revisjonen­s rapport av 15.11.17 som nå endelig er blant saksdokume­ntene. Her beskrives i detalj flere graverende forhold rundt arbeidsavt­aler, føring av timelister o.l., sa Beate Skretting.

– Dessuten får en inntrykk av at ansvaret skyves over på den som har mottatt pengene i den såkalte «julegaven» ved å trekke henne inn i saken. Det har aldri vaert kommunesty­rets intensjon, og det ble tydelig påpekt i møtet den 7. mai, fastslo Høyrepolit­ikeren.

 ??  ?? KRITISERTE: Høyres Beate Skretting kom med hard kritikk av rådmannen i helsekjøps­aken i kommunesty­ret mandag, og anklaget henne blant annet for å mangle handlekraf­t. Her sammen med partifelle Trond Erik Bognø.
KRITISERTE: Høyres Beate Skretting kom med hard kritikk av rådmannen i helsekjøps­aken i kommunesty­ret mandag, og anklaget henne blant annet for å mangle handlekraf­t. Her sammen med partifelle Trond Erik Bognø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway