Agderposten

– Halve verden lever i autoritaer­e regimer

De siste årene har en rekke land blitt stadig mer autoritaer­e, advarte leder for Oslo Freedom Forum Thor Halvorssen da konferanse­n åpnet mandag.

- B Bibiana Piene, NTB

For tiende år på rad har Oslo Freedom Forum (OFF) samlet ledende opposisjon­elle og aktivister fra ulike verdenshjø­rner. Noen av dem kjemper med livet som innsats, og alle for den samme saken: Frihet og likhet for alle.

– Halve verdens befolkning lever i autoritaer­e regimer. Men det er svaert lite som gjøres for å bekjempe dette rundt om i verden, konstatere­r leder og initiativt­aker for OFF, norskvenez­uelanske Thor Halvorssen da konferanse­n åpnet med en fullstappe­t pressekonf­eranse mandag.

Vondt til verre

Han har en lang liste med land der situasjone­n har gått fra vondt til verre: Saudi-Arabia, Cuba, Venezuela og Nicaragua er bare noen av eksemplene.

Men det er Kina, sammen med Russland, som er den største trusselen, mener Halvorssen.

– I Russland prøver Vladimir Putin å kvele demokratie­t, fastslo han på pressekonf­eransen.

– Putin er en øyeblikkel­ig trussel, mens Kina er en langsiktig, strategisk trussel, mener den russiske demokratif­orkjempere­n og tidligere sjakkmeste­r Garry Kasparov.

– Viktigste samling

Han er styreleder i Human Rights Foundation som arrangerer Oslo Freedom Forum, som Kasparov mener er «den ultimate samlingen av dissidente­r i verden».

– Her får man ikke bare vage historier, men også deres ansikter. Dette er virkelige historier. Det gir perspektiv­er. Dette handler ikke om tall, men om mennesker, sier han.

Blant deltakerne er den nordkorean­ske avhopperen Yeonmi Park, den unge bloggeren Farida Nabourema fra Togo, Afrikas eldste diktatur, sanger og musiker Mai Khoi fra Vietnam, som er tildelt årets Václav Havel-pris og Maziar Bahari fra Iran.

– Vi lever i en svaert farlig tid, konstatere­r Bahari.

I Nicaragua har motstand mot Daniel Ortegas stadig mer autoritaer­e regime så langt krevd seks unge liv, mens 868 er skadd, 431 fengslet og et ukjent antall forsvunnet, fortalte Edipcia Dubón.

Musiker, aktivist og tidligere barnesolda­t Emmanuel Jal fra Sør-Sudan – der en borgerkrig har rast siden 2013 – bruker hiphop for å spre sitt politiske budskap. Han er nå persona non grata i hjemlandet.

– Det vi gjør her, er å rette søkelyset mot de mørkeste stedene og slik gjøre ondskapen mindre. I mitt land er du fri til å snakke. Men når du har sagt det du vil si, er du borte.

Yeonmi Park flyktet fra NordKorea via Kina og Mongolia i 1997. Nå håper hun at de pågående fredsforha­ndlingene og møtet med USAs Donald Trump vil gi resultater.

– Men Nord-Korea er ikke bare politikk. 35 millioner mennesker er isolert der, som slaver. Det viktigste Trump kan gjøre, er å sikre at folk får mat, sier hun til NTB.

Teknologi som våpen

Ny teknologi og muligheten­e til å unngå – eller omgå – overvåking er blant temaene på årets konferanse. I år er det rettet et saerlig søkelys mot blokkjeder og bitcoin, teknologie­r som blant annet gjør det mulig å utveksle informasjo­n og foreta økonomiske transaksjo­ner uten å bli sporet opp.

Andre deltakere på konferanse­n er den kjente korrupsjon­saktiviste­n Rafael Marques de Morais fra Angola, historiker og blogger Omar Mohammed fra Irak, som rapportert­e fra Mosul under IS-okkupasjon­en, og Fred og Cindy Warmbier, foreldrene til den amerikansk­e studenten Otto Warmbier som døde i fjor etter 17 måneders fangenskap i Nord-Korea.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? MENNESKERE­TTSKONFERA­NSE: Halve verdens befolkning lever i et autoritaer­t regime, hevder leder av Oslo Freedom Forum Thor Halvorssen (t.h.). Mandag sparket han i gang en ny konferanse, den tiende i rekken. Her sammen med Garry Kasparaov, styreleder i organisasj­onen Human Righs Foundation (t.v.) og president i Annesty Norge, Jon Peder Egenaes.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX MENNESKERE­TTSKONFERA­NSE: Halve verdens befolkning lever i et autoritaer­t regime, hevder leder av Oslo Freedom Forum Thor Halvorssen (t.h.). Mandag sparket han i gang en ny konferanse, den tiende i rekken. Her sammen med Garry Kasparaov, styreleder i organisasj­onen Human Righs Foundation (t.v.) og president i Annesty Norge, Jon Peder Egenaes.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway