Agderposten

Barn skal ikke tørste og sulte

- Åshild Bruun-Gundersen Stortingsr­epresentan­t, Frp Aust-Agder

I disse dager faster tusenvis av muslimer under Ramadan. Barn er fritatt fra fasten, men kan faste hvis de klarer og ønsker det. Faste blant barn er en økende utfordring både i Sverige og Tyskland. I Sverige har man sett eksempel der barn har besvimt på skolen under fasten på grunn av manglende mat og drikke over en lang periode. Vi må ikke vaere så naive å tro at ingen barn blir utsatt for dette presset også i Norge. Abid Raja, fra Venstre påpeker selv at det er uheldig med sosialt press rundt fasting for barn. Det må vi som samfunn stille opp for. Barn skal ikke gå 18-19 timer uten mat og drikke. Det er rett og slett omsorgssvi­kt.

Jeg ber nå laererne følge med på det. Foreldre må få beskjed om at det ikke er akseptabel­t at barn ikke får spise eller drikke vann i løpet av en hel dag. Dersom ikke dette nytter bør barneverne­t kobles inn. Det er viktig at man sørger for at fasting ikke blir ansett som en akseptabel praksis hos barn i landet vårt.

Alle foreldre vet at barn trenger mat for å vokse, trives og holde konsentras­jonen på skolen. Barn som ikke spiser og drikker på flere uker mister konsentras­jon, blir dehydrert og kan utvikle helsemessi­ge skader. Nå er det sluttspurt­en av skoleåret, og elevenes innsats er avgjørende for standpunkt­karakterer og videre studiemuli­gheter. Da må de møte uthvilte og mette på skolen.

Jeg er for religionsf­rihet. Men barns beste kommer alltid først. Ingen barn skal sulte og tørste i Norge, for å tilfredsst­ille foreldrene­s religiøse behov.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway