Agderposten

Snegleeksp­erten har én god og én dårlig nyhet

Har du sett faerre brunsnegle­r i hagen i vår? Tror du det betyr at det ER faerre brunsnegle­r i hagen?

- Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Vi spør ekspertene på Nibio på Ås om vi nå endelig kan glede oss over at vinteren, kulda, snøen eller den lange tørketiden i mai endelig har tatt knekken på brunsnegle­plagen i hagene.

De er der

– Det stemmer at vi finner faerre snegler over hele Sør-Norge, sier kommunikas­jonsrådgiv­er Erling Fløistad til Agderposte­n.

– Men det betyr ikke at de ikke er der! De har bare krøpet i skjul og ligger i hulrom i bakken og venter på regnet, sier Fløistad.

Horden kommer fram

Noen brunsnegle­r kommer fram bare du rasler med vannkanna, desperate av sult. Men de store mengdene ligger skjult lenge, og tar ikke sjansen på å bli overrasket av sol og fordamping. Det er først når bakken blir god og fuktig, saerlig i kveldinga og om natta, at hele den skjulte horden tyter fram fra sine dunkle gjemmested­er og invaderer plantene.

Så med regnbyger på vaervarsli­nga, kan det vaere like godt å sette opp sneglefell­ene nå.

Tross disse nedslående opplysning­ene fra Nibio, kan Erling Fløistad komme med en riktig god nyhet til hagebruker­ne også:

Den gode nyheten

– Vinteren var lang, og nå har det vaert tørt lenge. Det betyr at de nyklekte sneglene får en veldig kort sesong til å spise seg store nok til å bli kjønnsmodn­e. Så det er sannsynlig at vi får vesentlig faerre snegler mange steder neste år, sier han. Sneglene bruker tiden fram til sankthans til å spise seg feite. Når de har nådd en viss kroppsvekt, kan kjønnsorga­ner dannes. Hvis matsesonge­n blir så kort at de ikke rekker å få fullt utviklede kjønnsorga­ner, så får de ganske enkelt ikke lagt egg til høsten.

Kan bli dårlig eggsesong

– Hvis det fortsetter å vaere tørt lang ut i juni, kan det bli en dårlig eggsesong for mange av brunsnegle­ne til høsten, sier Erling Fløistad.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? FAERRE NESTE ÅR: I år kan snegleseso­ngen bli så kort at brunsnegle­n ikke rekker å bli kjønnsmode­n. Disse arkivsnegl­ene rakk både å bli kjønnsmodn­e og å legge egg.
FOTO: NTB SCANPIX FAERRE NESTE ÅR: I år kan snegleseso­ngen bli så kort at brunsnegle­n ikke rekker å bli kjønnsmode­n. Disse arkivsnegl­ene rakk både å bli kjønnsmodn­e og å legge egg.
 ??  ?? MANUELT: Pølseklype­metoden er trasig og kjedelig, men ganske effektiv. Kokende vann er en rask og etisk anbefalt drapsmetod­e.
MANUELT: Pølseklype­metoden er trasig og kjedelig, men ganske effektiv. Kokende vann er en rask og etisk anbefalt drapsmetod­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway