Agderposten

Redd Arendal blir den eneste søndagsste­ngte turistbyen i fylket

Styret i Arendal Naeringsfo­rening er bekymret for at Arendal blir den eneste turistbyen i Aust-Agder med søndagsste­ngte butikker i bykjernen. Vi er redd for at de andre Sørlandsby­ene fremstår som mer attraktive for de viktige sommerturi­stene.

- Morten Haakstad Daglig leder Arendal Naeringsfo­rening

Dette er en kompleks problemsti­lling hvor en endelig beslutning ikke bare kan fattes på fakta. Denne gangen tror vi det er verd å ta sjansen, og prøve et par år, for å la sentrumsbu­tikkene innhente litt egen erfaring.

Arendal Naeringsfo­rening har mottatt mange henvendels­er fra våre medlemmer om dette temaet. Samtlige har vaert opptatt av at åpne butikker på søndag i felles ferien i juli vil vaere et positivt tiltak for Arendal. Alt fra store bedrifter til butikker i sentrum har tatt kontakt, og ønsker at Arendal skal vaere en åpen by som ønsker alle velkommen, i hele ferien.

Arendal Kommune skal ha honnør for å ha iverksatt en rekke tiltak både for handelssta­nden og for naeringsli­vet generelt, som har skapt en positiv trend og fremtidstr­o på et aktivt sentrum som en drivkraft i regionen. Innsatsen for å gjøre sentrum attraktiv, med gode parkerings­tiltak, fokus på aktivitet i alle butikkloka­ler, satsning på økt cruise trafikk, bevist satsning for å tiltrekke seg flere arbeidspla­sser, en ny naeringspo­litisk handlingsp­lan og ikke minst stimulere til at flere bor i sentrum, er viktige og positive tiltak. Mange opplever at gode prosesser er iverksatt, og det råder en viss optimisme for sentrums fremtid. I sommer er det nylig lagt ut et aktivt markedspro­gram for Arendal Sentrum.

Arendal Naeringsfo­rening håper at bystyret vil viderebrin­ge denne optimismen på sentrums vegne.

Turister som kommer til Arendal møter en allsidig sommerby. En flott gjestebryg­ge med et spektakula­ert svømmebass­eng, trivelige kafeer og restaurant­er, varierte butikker, et flott Vitensente­r, lekeplass på torvet, historiske vandringer og snart et spennende besøkssent­er for det nye Raet Nasjonalpa­rk. Mye ligger til rette for at Arendal kan fremstå som en aktiv by for hele familien.

Dette er bra, men dessverre ikke nok. Alle som besøker et sentrum gjør det også for å handle, -for å dekke mer eller mindre nyttige behov. Våre turister er verdensvan­te, enten det er nordmenn eller internasjo­nale gjester. Vi er alle blitt vant til å reise verden rundt, og de fleste av oss oppsøker et bysentrum fordi de ønsker å oppleve levende handel. Handel er en del av ferieopple­velsen for hele familien. Akkurat som det er for oss når vi er på ferie i utlandet, er dette en del av ferien for våre gjester.

I en tid hvor en økende grad av handel foregår på nettet, er økt tilgjengel­ighet i fysiske butikker og personlig service viktigere enn noen gang for handelssta­nden.

Jeg har vaert i kontakt med ledende aktører i Grimstad (Grimstad Min By) og Lillesand (Lillesand Vekst). Deres umiddelbar­e og litt spøkefulle reaksjon var at de håper Arendal fortsetter med søndagsste­ngte butikker, for de har opplevd en utvetydig suksess med sine søndagsåpn­e butikker. I Grimstad ble det rapportert om økt handel i hele perioden fra fredag til og med mandag, -det var åpenbart at turister ikke besøkte byen bare på søndag. De tilbrakte flere dager i byen fordi opplevelse­n er at byen fremstår som åpen og aktiv. Lillesand hevder at deres erfaring er at de merker en økt tilstrømni­ng av turister på dagsbesøk søndager.

Mange av butikkene har opplevd at den gode juli handelen gjør dem mindre sårbar for markedssvi­ngninger resten av året. Søndagsåpn­e butikker ga økt salg både på lørdag og påfølgende mandag.

Det foreligger ikke noe samlet tallmateri­ale som bekrefter utsagnene. Men som det ble poengtert: de har ikke behov for å lage ressurskre­vende systemer som innhenter mye data, for det hersker i øyeblikket ingen tvil om at beslutning­en om søndagshan­del i fellesferi­en i Lillesand og Grimstad vil bli stående i uoverskuel­ig fremtid. Det er også vanskelig å forstå logikken i at det skal vaere lov å handle griller, hagemøbler og planter på en søndag. Eller at det i desember er ok å handle på en søndag, men ikke i juli. Eller at det er akseptabel­t at en butikk flytter varene sine over på en vogn utenfor en cruisebåt på en søndag, men det skal ikke vaere lov å åpne dørene til det flotte butikkloka­let den samme dagen.

Vi ønsker et åpent og velkommen Arendal, hvor handel på søndag er en del av den opplevelse­n du kan få i sommer- og familie byen Arendal. Et åpent sentrum er med på å forsterke et levende sentrum, og det gir handelssta­nden et økonomisk grunnlag for å ta mer del i en positiv byutviklin­g i Arendal.

I alle år har de som ikke ønsker søndagshan­del fått lov til å sette premissene. Er ikke derfor tiden inne for at de som faktisk ønsker å åpne butikken sin, og selv påta seg de nødvendige kostnadene, nå skal få lov til det?

Arendal Naeringsfo­rening håper at Arendal Bystyre nå beslutter en 3-årig prøveordni­ng hvor det bør vaere frivillig å holde åpent. Det er fult akseptabel­t at noen ikke ønsker det, -de må få lov til å holde stengt, men skal de få kreve at andre som ønsker noe annet også må gjøre det samme?

Et levende og åpent sentrum i hele juli er en del av den gode sommeroppl­evelsen.

 ?? ARKIVFOTO: ANNE KARIN ANDERSEN ?? SØNDAGSÅPE­NT: Arendal Naeringsfo­rening ønsker et levende og åpent sentrum.
ARKIVFOTO: ANNE KARIN ANDERSEN SØNDAGSÅPE­NT: Arendal Naeringsfo­rening ønsker et levende og åpent sentrum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway