Agderposten

Saksøker kommune for over 10 millioner

En kommunalt ansatt verge og varsler har saksøkt Grimstad kommune for over 10 millioner kroner.

- ▶ Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Dette fremkommer i en stevning sendt til Aust-Agder tingrett og ført i pennen av advokat Kari Breirem i Hallgren og Hallgren Advokatfir­ma.

Saksøker er fostermor Ellen Hauge, som de siste årene har ligget i konflikt med Grimstad kommune og varslet om påståtte kritikkver­dige forhold i omsorgssek­toren.

Advokaten beskriver situasjone­n som fastlåst, og at varslingen­e ble utløst etter at saken har pågått i snart fem år.

– Ønsker ikke kommentere

«Denne saken handler om en ansatt og mor til en pleietreng­ende sønn som varsler om kritikkver­dige/ulovlige forhold knyttet til bl.a. manglende oppfylling av Grimstad kommune sitt ansvar i h.h.t. vedtak av 21.03.2012. Hun hadde i realiteten varslet om dette i flere år, og i alle fall siden vedtaket ble fattet. Kommunen tok imidlertid ikke sitt ansvar overfor den pleietreng­ende og tvang på denne måten saksøker inn i et oppdrag/ansettelse­sforhold», heter det i stevningen.

Grimstad kommune har mottatt søksmålet, men ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) vil ikke uttale seg om den dramatiske utviklinge­n i saken.

– Ønsker ikke kommentere stevningen da saken nå forberedes for behandling i rettssyste­met av kommunens advokat, og kommunen kommer ikke til å prosedere saken i media i forkant, skriver ordføreren i en epost til Agderposte­n.

Ellen Hauge hevder seg utsatt for gjengjelde­lse etter varslingen­e, og at det er begått brudd på forsvarlig arbeidsmil­jø.

Grimstad-kvinnen mener gjengjelde­lsene blant annet ble utført som sjikane, anklager om manglende samarbeids­vilje, tilbakehol­delse av lønn, nedsettels­e av lønn, manglende oppfølging under sykefravae­r og konstruksj­on av timelister.

Det fremkommer i stevningen at Hauge varslet om kritikkver­dige forhold knyttet til boveileder­tjenesten 29. januar 2017, samt 4. april 2017 om påståtte mislighete­r vedrørende statlige refusjoner innen omsorgstje­nesten.

Det henvises også til en rapport fra Aust-Agder Revisjon IKS, der det dokumenter­es noe Høyre-politiker Beate Skretting i kommunesty­ret mandag beskrev som graverende forhold rundt arbeidsavt­aler og føring av timelister.

«Det er videre en åpenbar årsakssamm­enheng mellom varslingen­e (både muntlige og skriftlige) fra saksøker og de gjengjelde­lser hun i ettertid er utsatt for fra sin arbeidsgiv­er», hevder advokaten i stevningen.

Vergen krever i stevningen minst 10 millioner kroner i lønn for årene 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 og 2017.

Hun forlanger også oppreisnin­gserstatni­ng fastslått etter rettens skjønn, oppad begrenset til 250.000 kroner, og at Grimstad kommune dømmes til å betale Hauge fulle saksomkost­ninger.

Taushetsbe­lagte opplysning­er

Agderposte­n har tidligere omtalt flere av punktene som advokat Breirem beskriver i stevningen, blant annet en millionutb­etaling av tjenester som ikke ble levert til bruker og PwCs omstridte bekymrings­melding til Fylkesmann­en i Aust- og Vest-Agder.

«Ved ikke å stanse denne meldingen, og dermed ta ansvar for at taushetsbe­lagte opplysning­er som ikke var sladdet fra kommunenes side ble gjort kjent for PwC, er det åpenbart at Grimstad kommune ikke ivaretok Ellen Hauges integritet og heller ikke verdighet. Dette er i seg selv brudd på Arbeidsmil­jøloven som kan føre til strafferet­tslige reaksjoner», påpeker advokat Kari Breirem.

 ??  ?? SAKSØKER: Advokat Kari Breirem represente­rer saksøker, den kommunalt ansatte vergen Ellen Hauge, som nå krever over 10 millioner kroner av Grimstad kommune. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
SAKSØKER: Advokat Kari Breirem represente­rer saksøker, den kommunalt ansatte vergen Ellen Hauge, som nå krever over 10 millioner kroner av Grimstad kommune. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway