Agderposten

Sa nei til søndagsåpe­nt nok en gang

Med 21 mot 18 stemmer vedtok Arendal bystyre at det ikke skal vaere søndagsåpn­e Butikker i Arendal sentrum i sommer.

- ▶Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Etter en lang debatt, der frontene til tider var harde, ble det flertall av Ap, SV, Sp og KrF som gikk imot rådmannens forslag om å holde søndagsåpn­e butikker i sommer.

Det betyr at Arendal vil vaere en av svaert får kystbyer på Sørlandet som ikke har søndagsåpe­nt denne sommeren,

– Demokratis­k problem

– Denne salen er egentlig for søndagsåpn­e butikker. Men dere 15 i Ap er styrt av et organ som ikke er folkevalgt. Dette er ikke demokratis­k, mente Kristoffer Lyngvi Østerhus, H.

– Skal vi latterligg­jøre hverandre i denne saken, spurte Liv Andersen, Ap.

Men leder i Arendal AP, Vanja Grut, mente det var veldig spesielt at en bystyrerep­resentant som er valgt av ARendals innbyggere, mente de folkevalgt­e ikke skulle ta hensyn til de som har valgt dem.

Jeg jobber fra mandag til fredag. For meg spiller det liten rolle når butikkene er åpne. Men jeg represente­rer de som har valgt meg, la hun til.

Helligdags­fred

Ingebjørg Berstad Torp, KrF mente det var godt for folk ha en annerledes dag, også i ferietida.

–Vi vil sette vern om helligdags­freden så langt som mulig. Det er unødvendig med enda en dag å handle på. Jeg tror ikke behov det er behov for det, mente hun.

Det ble en debatt om demokrati etter at Jan Askeland, Ap, opplyste om at det godt besøkte representa­ntskapsmøt­et der 40 medlemmer og LO var represente­rt, stemte enstemmig mot søndagsåpe­nt.

– Vi er bundet av flertallet, slik er demokratie­t, fortalte han. Og pådro seg en haug med replikker.

Enda mer å streve med

Lyngvi Østerhus mente Arendal sentrum hadde mer enn nok å kjempe mot Stoa, Harebakken og netthandel, om de ikke nå også skal kjempe mot søndagsåpn­e nabobyer i sommer.

– De trenger virkelig dette lille puffet, argumenter­te han.

Rune Saevre, SV lurte på hvem som går i byen på en søndag. Og svarte:

– Det er hytteeiere, og de legger ikke igjen penger. Cruiseturi­stene setter seg på busser til utflukter, jeg møter dem på Tromøy, fortalte han.

Kan ikke sammenlign­es

Einar Kraft Myhren mente man ikke kunne sammenlign­e en jobb innen helse og omsorg men en butikkjobb.

– Noen jobber er mer samfunnskr­itiske og mer nødvendige enn andre. Det er nødvendig å ha folk som jobber innen omsorg der hele tiden. Det er det ikke i en butikk. Og når det viser seg at det er et klart flertall blant dem som jobber i butikk, mot søndagsåpe­nt, så er jeg på deres side, fortsatte han.

Naeringsfo­reningen sier ja

Da reiste Sissel Pettersen, H, seg og opplyste at hun represente­rte 350 medlemmer i Arendal Naeringsfo­rening og forsikret at de ville ha søndagsåpe­nt.

Men hun klarte ikke overbevise flertallet. Aps 15, SVs 2, KrFs 3 og Sps ene stemte imot rådmannens forslag om å holde søndagsåpe­nt i Arendal i sommer. Dermed ble flertallet på 21 mot et mindretall på 18.

 ??  ?? FLERTALLET SATT: De som står på dette bildet stemte for søndagsåpn­e butikker i Arendal sentrum i sommer. Men de som sitter var i flertall i bystyret torsdag. Med 21 mot 18 stemmer ble det nei til søndagsåpe­nt.
FLERTALLET SATT: De som står på dette bildet stemte for søndagsåpn­e butikker i Arendal sentrum i sommer. Men de som sitter var i flertall i bystyret torsdag. Med 21 mot 18 stemmer ble det nei til søndagsåpe­nt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway