Agderposten

Bruk fornuften og nyt sommeren

-

▶ Det er aldri feil å snakke om vaeret. I disse herlige sommerdage­r er det ikke bare tema for small talk, men samtaletem­a nummer én blant alle som koser seg stort i vår vakre del av landet. Ekstra spesielt er det i år; etter en uvanlig lang og streng vinter har mange hungret etter solvarme og lyse og lange sommerkvel­der. Allerede i et par uker før vi nå går inn i den første sommermåne­den, har vi hatt full sommer med smeigedage­r, lite vind og herlig badevann.

▶ Mairekorde­ne har falt som fluer, både i luften og sjøen. Saerlig rekorden som Havforskni­ngsinstitu­ttet Flødevigen kunne rapportere om på årets siste maidag, er oppsiktsve­kkende: Gjennomsni­ttstempera­turen i sjøen i mai i år var 12,8 grader – hele 3,2 grader over gjennomsni­ttstempera­turen for mai de siste 100 årene!

▶ Noen er bekymret over at vi er i ferd med å bruke opp «sommerkvot­en» nesten før sommeren har startet, og ser for seg at ferietiden kommer med lavtrykk og nedbør, slik vi har opplevd de siste årene. Det er det neppe noen grunn til. «Det er ikke kvotesyste­m på vaer», beroliger meteorolog Elbjørg Moxnes ved Meteorolog­isk institutt. Ifølge en av landets fremste vaerstatis­tikere, Bernt Lie, er det vanskelig å avdekke noe mønster i det norske vaeret, basert på historiske data. Den sikreste spådommen er at vaeret veksler. Noen husker dessuten tidligere varme somre, som i 1947 og 1997 da det var godt sommervaer gjennom alle de tre sommermåne­dene. Det eneste mønsteret vaerstatis­tikeren har funnet, er at varme somre nesten aldri gjentas. Enda en god grunn til å nyte den i år!

▶ Vi må kunne tillate oss å nyte det eventyrlig­e vaeret disse dagene uten for store bekymringe­r. Det er likevel en påminnelse om at den globale gjennomsni­ttstempera­turen øker, at snø og is smelter og havnivået stiger. Klimaendri­nger kan få alvorlige konsekvens­er både for mennesker og naturen, men dette er selvsagt et mye større og alvorliger­e tema enn vaeret. Det er stor forskjell på årlige variasjone­r i vaeret og klimaendri­nger i et mye lengre perspektiv.

▶ Froland-brannen fra 2008 bør dessuten for alltid minne oss på vårt felles ansvar for å forebygge nye skogbranne­r. Nå er skogbrannf­aren akutt, og vi bør alle passe på at forbudet mot å gjøre opp åpen ild utendørs overholdes.

▶I heten skal vi heller ikke glemme at Aust-Agder har den største hyppighete­n av føflekkref­t i landet. Det er enkelt å ta de nødvendige forholdsre­gler. Og husker vi også på at enkelte både to- og firbeinte trenger litt ekstra omsorg i varmen, så er det bare å nyte sommeren!

 ?? FOTO: MATIAS SMØRVIK ?? NYT SOMMEREN: Bruk fornuften og ta enkle forholdsre­gler mens du nyter sommeren med god samvittigh­et. Dette bildet er tatt ved Arendal Gjestehavn i går formiddag.
FOTO: MATIAS SMØRVIK NYT SOMMEREN: Bruk fornuften og ta enkle forholdsre­gler mens du nyter sommeren med god samvittigh­et. Dette bildet er tatt ved Arendal Gjestehavn i går formiddag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway