Agderposten

Om aerlighet og skoleliv

12.og 14.mai hadde Issifou Koanda innlegg i hhv. Grimstad Adressetid­ende og Agderposte­n om skolesaken i Grimstad kommune. Vi ser annerledes på saken, og vil gjerne utdype det.

- Knut Mørland (KrF), Lene Dolly Bjerkan Langemyr (Frp), Line Ostad (Høyre),Kjersti Rørmoen (Sp), Bjørnar Birkedahl (Ap), Pål Anders Topland (KrF),Marit Grefstad (Ap) Oppvekst- og utdannings­utvalget

At skolene våre er gode er ufattelig viktig. At barn og unge skal ha det trygt, godt og meningsful­lt på skolen bør vaere en selvfølge. Derom hersker det ingen tvil. Barn og unge er det beste vi har i samfunnet.

Vi har forståelse for at SV ved Koanda ikke synes de har fått nok informasjo­n i denne saken, de er heller ikke represente­rt i utvalget vårt. Oppvekst- og utdannings­utvalget har på hvert møte blitt holdt løpende orientert om hvor saken står, og om hva saken handler om. Mengden informasjo­n vi har fått viser både kompleksit­eten i dette og at kommunen tar saken alvorlig.

Det er administra­sjonen i kommunen som arbeider med denne saken. Vi politikere har full tillit til den jobben administra­sjonen gjør, og har derfor prøvd å ikke kommentere prosessene utad.

Mye av informasjo­nen utvalget sitter med er konfidensi­ell. På generelt grunnlag vil vi si at bildet er langt mer nyansert enn hva vi får inntrykk av etter å ha lest Koandas innlegg. Begrepet «aerlighet» er viktig for oss alle, og nettopp derfor håper vi at folk forstår at ikke alt kan beskrives i avisene.

Det medfører ikke riktighet at vi har «ti uløste mobbesaker» ved denne skolen. Begrepet «mobbing» misbrukes etter vår oppfatning av Koanda. Bildet er mer komplekst enn som så. Det handler om barn med «utagerende atferd», om utrygge medelever, om klassemilj­ø(-er) og om «mobbesaker». Det handler om skolevegri­ng og det handler om familier med utfordring­er. Når aerlighet er et mål, bør man benevne ting rett også. Det er med andre ord ikke ti uløste mobbesaker. Det stemmer ikke.

Vaer klar over at i minst en av de berørte klassene kan det vaere flere virkelighe­tsoppfatni­nger. Barn som har vaert skadeliden­de, barn som har «forvoldt skade» og barn som ikke har vaert direkte berørt av dette. Alle disse barna har foreldre som kanskje ser ulikt på sakene. Alle barna har rett til å bli tatt vare på av skolen.

I absolutt alle sakene pågår det arbeid for å prøve å løse det til det beste for elevene. Noen av sakene har funnet en løsning, i andre pågår det prosesser. I hvilken grad en sak lar seg løse, avhenger av flere faktorer enn av saken selv. En fastlåst situasjon kan oppstå dersom partene ikke klarer å samarbeide konstrukti­vt.

Ja, det er rett og nødvendig at andre foreldre informeres om negative hendelser på skolen. Når man skal dokumenter­e hva som har blitt gjort i en enkeltsak, vil man imidlertid måtte behandle personoppl­ysninger som kan vaere sensitive. Alle personoppl­ysninger skal behandles i samsvar med personoppl­ysningslov­ens regler. Det er med andre ord ikke all informasjo­n som egner seg på et åpent møte. Det betyr ikke at det nødvendigv­is er informert nok eller på riktig måte fra skolen til foreldrene. Informasjo­n er på generelt grunnlag vanskelig.

Foreldremø­tet som var på Fjaere skole handlet om mobbing generelt, ikke minst for å sikre at alle elevene opplever trygge og gode skoledager. Skolen ønsket å fokusere på hva som er skolens ansvar, og hva som foreldre kan bidra med. Forelesere var hentet inn fra toppnivå på skoleforsk­ning i Norge, Laeringsmi­ljøsentere­t. Rektor klargjorde overfor publikum jamfør avisene at dette møtet ikke skulle handle om enkeltsake­r. Dette synes vi var en klok tilnaermin­g av rektor.

Å trekke inn rådmannens ordbruk i dette er etter vår mening utidig av Koanda. Hvis det er en sak rådmannen har jobbet mye med, så er det denne. Rådmannen har foreslått en rekke tiltak og kommet med forslag til konstrukti­ve løsninger, men noen av foreldrene har ikke vaert fornøyde med tiltakene.

Påstanden fra Koanda om at skolen systematis­k unnlater å iverksette tiltak som adresserer og stopper krenkelsen­e, er ikke riktig. Skolen har jobbet svaert systematis­k for å iverksette tiltak lenge. Det har blitt hentet inn eksternt kompetanse fra mange solide fagmiljøer. Kommunens vilje til å løse disse sakene har vaert og er stor. Noen foreldre har avslått tilbud om hjelp fra ulike faginstans­er.

Administra­sjonen har nylig orientert Oppvekst- og utdannings­utvalget om siste utvikling i saken og om hva Fylkesmann­en for kort tid siden konkludert­e med. I følge Fylkesmann­en har skolen gjort det som med rimelighet kan forventes for å oppfylle Fylkesmann­ens vedtak i klagesaken, og har dermed oppfylt aktivitets­plikten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway