Agderposten

– Alt bygger på alt

– Hvis jeg en sjelden gang tror jeg har funnet en regel, finner jeg veldig snart ut at den ikke stemte likevel.

- ▶ Liv Ekeberg liek@agderposte­n.no

Det sier Espen Dietrichso­n, den anerkjente billed- og skulpturku­nstneren fra Arendal som i går torsdag, åpnet sin tredje soloutstil­ling «The Third Place» i Galleri Haaken i Oslo.

Kan publikum vente seg noe helt nytt fra deg nå?

– Alt bygger på det jeg har jobbet med de siste ti årene. Jeg har forsøkt noen nye materialer denne gang, som en serie mindre støpte bronseskul­pturer. Derimot er det noe som er helt nytt; en bok som blir førlansert med utstilling­en og som kommer fra det italienske kunstbokfo­rlaget Skira til høsten. Her har jeg forsøkt å samle en gruppe arbeider fra de siste sju årene. Veldig mange flinke skribenter har bidratt, og boken er redigert av den italienske kuratoren Demetrio Paparoni.

Hva liker du best med å vaere utøvende kunstner?

– Jeg liker å kunne få muligheten til å konsentrer­e meg lenge av gangen om noe jeg selv synes er viktig. Jeg blir også inspirert når jeg opplever at det jeg har laget får stor betydning for dem som får kunsten til slutt, som for eksempel kirken i Våler, som jeg jobbet med i mange år.

Din største kulturoppl­evelse?

– Det er vanskelig å trekke frem ett eksempel, men jeg synes den Espen Dietrichso­n Fra: Arendal Alder: 41 Yrke: Billedkuns­tner Bosted: Oslo Sivil status: Samboer Aktuell: Separatuts­tilling åpnet 31. mai (til 24/6) nordiske paviljonge­n på Veneziabie­nnalen i fjor var veldig bra.

Hva mangler Aust-Agder?

– Jeg vet ikke om Aust-Agder mangler noe, men at Arendal og Aust-Agder har Bomuldsfab­riken Kunsthall er vesentlig for det bildet som dannes av landsdelen i kulturmilj­øet over hele landet.

Hva er det viktigste i livet ditt nå?

– Jeg bor i Oslo med min samboer Marie Buskov og hennes to sønner. De er de viktigste i livet mitt.

Har du noe livsmotto?

– Jeg tenker at livet er altfor komplisert til at jeg kan gå rundt å ha et motto. Det samme gjelder på atelieret, hvis jeg en sjelden gang tror jeg har funnet en regel, finner jeg veldig snart ut at den ikke stemte likevel. I det siste har jeg begynt å tenke at hvis jeg i det hele tatt finner noe som stemmer for mer enn én bestemt situasjon, så er jeg heldig.

Hva ligger på nattbordet ditt?

– «Vasari on Technique» fra 1550. En veldig detaljert beskrivels­e av de fleste kunstneris­ke teknikker og arkitekton­iske prinsipper fra Italia på den tiden. Ingeniørpr­insipper og beskrivels­er av hva som er god smak er vevet sømløst sammen. Foruten å skrive den og flere andre bøker, var Giorgio Vasari også maler og i tillegg arkitekt. Et ekte renessanse­menneske!

Har du hatt noen forbilder?

– Jeg har hatt mange, da jeg gikk på akademiet hadde jeg Stein Rønning og Sverre Wyller som professore­r. De var viktige i mange år. Også, helt siden før akademitid­en og frem til i dag har Leonard Rickhard hatt stor betydning for meg.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? PAR I KUNST: Espen Dietrichso­n og hans danske samboer Marie Buskov er begge utøvende kunstnere. Torsdag åpnet han sin tredje separatuts­tilling i Oslo. Om inspirasjo­nskilder sier han: – Jeg har hatt mange. Leonard Rickhard har alltid hatt stor betydning...
FOTO: PRIVAT PAR I KUNST: Espen Dietrichso­n og hans danske samboer Marie Buskov er begge utøvende kunstnere. Torsdag åpnet han sin tredje separatuts­tilling i Oslo. Om inspirasjo­nskilder sier han: – Jeg har hatt mange. Leonard Rickhard har alltid hatt stor betydning...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway