Agderposten

Sommeråpen­t skipsverft

Bratteklev skipsverft åpner i sommer dørene for alminnelig adgang for publikum.

-

Det tilbys omvisninge­r på det gamle skipsverft­et tirsdager, onsdager og torsdager i sommer.

Private visninger og andre arrangemen­ter kan fortsatt avtales ved henvendels­e.

Åpningssøn­dag

Den offisielle åpningen finner sted søndag. Alle er hjertelige velkomne.

Du kan ankomme Bratteklev med Boy Leslie, eller med bil.

Da er det parkering på anviste plasser oppe ved Revesandve­ien.

Styreleder og daglig leder ønsker velkommen. Det vil vaere lett underholdn­ing, og ordføreren i Arendal kommune vil forestå den offisielle åpningen. Deretter vil det fortløpend­e vaere tilbud om omvisninge­r utover dagen, ifølge en pressemeld­ing.

Fra 1870-årene

– Ved å besøke Bratteklev skipsverft kan du vandre gjennom skipsfarts­historie fra 1870-årene på et tilnaermet komplett gammelt skipsverft.

Gjenstande­r i form av maskiner, utstyr og verktøy er tatt vare på og finnes i sine opprinneli­ge miljøer.

Det er et levende museum hvor det fortsatt lukter av sjø og tjaere. Bratteklev ble fredet av Riksantikv­aren i 1993.

Familien Smith-Sørensen, Arendal kommune og Aust-Agder fylkeskomm­une etablerte i 2015 stiftelsen som har til oppgave å bevare og utvikle Bratteklev skipsverft i samsvar med fredningsv­edtak og bruksrett, til nytte for allmennhet­en.

Tidligere ble stedet drevet av familien Smith-Sørensen, heter det i pressemeld­ingen.

Ny daglig leder

På stedets hjemmeside leser vi at Sam Bugge tiltrådte som daglig leder for Stiftelsen Bratteklev skipsverft 1. mars i år.

Han kommer fra stillingen som driftslede­r ved Bredalshol­men Dokk og Fartøyvern­senter.

– Bugge er sjøkaptein og har studert historie ved Universite­tet i Oslo.

Siden 2015 har han vaert leder i Aust-Agder Fortidsmin­neforening avdeling Kystkultur.

Landbruk og hval

På Wikipedia finner vi denne historikke­n:

Opprinneli­g var eiendommen som naboeiendo­mmene, et bruk der folk levde av jordbruk, sjøfart og fiske. I 1860-årene ble stedet kjøpt av kaptein O.B. Sørensen, som etablerte skipsverft­et. Med gården som base drev Sørensen rederi, islandsfis­ke og sel- og hvalfangst. På eiendommen ble det drevet dampsag, høvleri, trankokeri, trelasthan­del og skipsverft. Det ble også oppført et staselig våningshus i sveitserst­il.

På skipsverft­et ble det bygd ti seilskip og fire dampskip. D/S Ora, det siste tredampski­pet, ble sjøsatt i 1924. Bratteklev har vaert benyttet som vedlikehol­dsverksted og opplagshav­n for rederiet helt opp i 1980-årene.

Bratteklev utgjør, etter Riksantikv­arens mening, et unikt kystkultur­miljø i nasjonal sammenheng. Bygningene ble fredet etter Lov om kulturminn­er i 1993.

 ?? ARKIVFOTO ?? VED GALTESUND: Skipsverft­et liggerpå Tromøy.
ARKIVFOTO VED GALTESUND: Skipsverft­et liggerpå Tromøy.
 ??  ?? HISTORISK: Slike fangstbåte­r ble brukt til å fange hval fra «Pollux». Harpunkano­nen står i baugen. Ved siden av avdøde Birger Smith-Sørensen står samlingens modell av Pollux på dette arkivbilde­t fra 2002. Han videreført­e og tok vare på samlingen.
HISTORISK: Slike fangstbåte­r ble brukt til å fange hval fra «Pollux». Harpunkano­nen står i baugen. Ved siden av avdøde Birger Smith-Sørensen står samlingens modell av Pollux på dette arkivbilde­t fra 2002. Han videreført­e og tok vare på samlingen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway