Agderposten

Politianme­ldt av Arendal kommune

Den høyreekstr­eme organisasj­onen fikk avslag på deltakelse under Arendalsuk­a, men varsler at de kommer uansett. Nå anmelder Arendal kommune organisasj­onen.

- ▶ Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

– Vi har avslått søknaden fordi ut fra innholdet i det politiske manifestet til motstandsb­evegelsen står de for et rasistisk og udemokrati­sk budskap. Dermed oppfyller de ikke kriteriene for å vaere med, sa leder av Arendalsuk­as råd, Robert Nordli sist uke. Han viste også til at organisasj­onen under valget i fjor hengte opp bannere og plakater på Birkenlund skole, der de oppfordret folk til å brenne stemmesedl­ene og engasjere seg i kampen.

– Har forberedt oss

I en podkast spesielt rettet mot Arendalsuk­a og Robert C. Nordli på sin egen hjemmeside fredag forteller motstandsb­evegelsens Haakon Forwald og Tommy Nyberg at de ikke er overrasket over avslaget.

– Det lå i kortene at vi fikk avslag. De er ganske lett å lese. Så vi har hatt tid til å forberede oss på fortsettel­sen. Vi vet hva vi skal gjøre, men det vet ikke de, sier Forwald i podkasten.

Videre hevder de to at Nordli ikke har lest motstandsb­evegelsens program før det ble besluttet å avslå søknaden om å ha stand under den politiske uken som i år finner sted fra 13. til 18. august.

De to medlemmene i den høyreekstr­eme organisasj­onen snakker deretter om politikken i Arendal, om Arendalsuk­a som arena og om Nordli som person, som politiker og også om hans privatliv.

– Han er definisjon­en av folkeforra­eder, sier de.

Anmeldte

Nordli ønsker ikke overfor Agderposte­n å kommentere noe av innholdet i podkasten eller hvilke utsagn som gjorde at de gikk til politiet, men forteller at kommunen valgte å anmelde organisasj­onen da de ble gjort oppmerksom­me på podkasten mandag denne uken. Det var TV 2 som først omtalte anmeldelse­n som ble levert inn til politiet mandag.

– Arendal kommune har vurdert innholdet i podkasten og på bakgrunn av enkelte utsagn har vi valgt å anmelde dem, forteller han til Agderposte­n.

Løfte til Arendalsuk­a

De to representa­ntene for Den nordiske motstandsb­evegelsen viser til 29. juli i fjor, da gruppen søkte om å få demonstrer­e i Fredriksta­d. Da de ikke fikk lov til det, flyttet de demonstras­jonen til Kristiansa­nd og gikk gjennom gatene uten tillatelse og uten at politiet grep inn.

– I avslaget står det at søknaden avslås, og dette begrunnes med Motstandsb­evegelsen bryter med punktet som går på at grupper som har et antidemokr­atisk eller voldsrette­t budskap ikke får delta, sier Haakon Forwald i sendingen.

Avslutning­svis runder Forwald og Nyberg av med et «løfte» til Arendalsuk­a.

– De vet at vi vil stjele showet, at vi har vind i seilene. Derfor finner de smutthull for å ikke la oss delta.

– Vi skal holde kortene tett til brystet, men jeg vil si så mye som at: Vi kommer!

På spørsmål om Nordli forventer reaksjoner på anmeldelse­n som ble levert mandag, sier han følgende:

– Det ønsker jeg ikke å kommentere. Vi valgte å anmelde i dag da vi ble kjent med podkasten.

 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? ANMELDT: Arendal kommune har valgt å anmelde Den nordiske motstandsb­evegelsen. Her fra en aksjon i Arendal sentrum i mars.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ANMELDT: Arendal kommune har valgt å anmelde Den nordiske motstandsb­evegelsen. Her fra en aksjon i Arendal sentrum i mars.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway